luni, 1 octombrie 2018

(EDITORIAL) De ce să nu dăruim biberoane, suzete, mameloane din silicon și lapte praf viitoarelor sau proaspetelor mame?



De ce să nu dăruim biberoane, suzete, mameloane din silicon și lapte praf viitoarelor sau proaspetelor mame?














Cu siguranță că atunci când o femeie care-ți este apropiată va deveni curând mamă, vrei să o bucuri cu cele mai utile și frumoase lucruri ce sunt de folos unei proaspete mame. Intențiile bune însă uneori pot face rău, iar darurile de genul biberoanelor, mameloanelor de silicon și suzetelor sunt din acea categorie.





De ce? Cât de utile o să fie ele pentru o mamă care intenționează să alăpteze? Cât de mult bine o să-i facă ei și bebelușului într-un moment de disperare (nejustificată de multe ori)? Dacă în casă sunt prezente suzetele și biberoane pe post de „las' să fie” atunci ele cu siguranță o să fie utilizate.





De multe ori se întâmplă că într-o seară, bebelușul nu e clar de ce tot plânge, mama îi oferă sânul, acesta nu-l mai vrea pentru că de fapt plânge din motiv că are colici sau că e supra-obosit sau ca reacție post-vaccinală și motivele pot continua. Mama se va neliniști, va încerca ba sânul, ba legănat, ba sunete albe, ceva va funcționa și acel moment va fi depășit. A doua zi va găsi informație și suport de la consultant în alăptare, un medic calificat, o prietenă sau pe un grup de susținere a alăptării.




În cazul în care aceeași mamă ar avea în casă acel cadou „biberon-suzetă-lapte-praf” și în acel moment ar fi oferit lapte praf, ce s-ar fi întâmplat? Mama va concluziona greșit că „n-are lapte” sau că „l-a pierdut” sau că „nu e bun” și va mai oferi lapte praf deși nu există această necesitate. În cel mai bun caz va sfârși prin a alimenta bebelușul mixt, în cel mai rău caz bebelușul va refuza sânul în consecință.




Sânul și biberonul/suzeta se sug în feluri diferite, bebelușii pot confunda aceste două tipuri de supt și alege doar unul, iar de cele mai multe ori alegerea e în favoarea biberonului și al suzetei.




Dacă chiar vă doriți să fiți de folos, evitați asemenea cadouri. În schimb puteți dărui o carte despre alăptare, o consultație în alăptare sau o invitație la un seminar despre alăptare. Sau scutece. Multe  Dacă o să alăpteze sau nu mama, deja nu depinde de voi. Cu siguranță însă un asemenea cadou nu va face rău procesului de alăptare și cu atât mai mult deciziei de-a nu alăpta. Dar un biberon, suzetă, lapte praf, poate dăuna alăptării.




De reținut!!! Unicul indicator al alimentației suficiente este adausul în greutate. Minumum în primele 3 luni este de 500 de grame pe lună.








Anastasia Popescu
pre-consultant „Mămica Alăptează”






Săptămâna Mondială a Alăptării 2022

Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață Pentru al 8lea an la rând echipa Mămica Alăptează a celebrat Săptămâna Alăptării prin ...