Saturday, August 17, 2019

Cupa menstruală - da sau nu? Informația dovedită.

Cupa menstruală - da sau nu?
Informația dovedită. 

foto: FB
Aici publicăm opinia ginecologului ucrainean Natalia Leliuh (доктор Наташа), organizator Clubului de Femei (Женский клуб)
Доктор Наташа a scris pe pagina ei in FB:
"Întrucât am primit mai multe  solicitări din partea unui Club de Femei din Moldova, vreau sa fac publică recenzia despre cupa menstruală."

foto: fb.ru
Subiectul igienei în timpul ciclului menstrual, a împărțit femeile în câteva tabere și fiecare tabără își are adeptele sale care cred cu desăvârșire în principiile lor
Decenii la rând a fost o luptă între absorbantele de unică folosință și cele lavabile. Apoi pe arenă au apărut zeițele îmbrăcate în haine albe și mulate pe corp, propovăduind comoditatea tampoanelor. 
foto: ru.wikipedia.org
Iar recent, pe teritoriul acestei lupte, au mai apărut noi steaguri care cântă oda cupei menstruale. Și ca de obicei, în timpul unor astfel de bătălii, pe arenă apar medicii și oamenii de știință, pentru a face lumină pe frontul luptei in domeniul igienei.
Pe 16 iulie 2019, în editura medicală cu renume mondial “The Lancet”, a fost publicat primul studiu și metaanaliză pe tema: "Utilizarea cupei menstruale". Siguranță și accesibilitate (versiunea originală și completă în limba engleză se găsește aici). În continuare voi prezenta succint propria traducere și concluziile mele în urma acestui studiu.

Informație științifico-populară și curiozități

📌 Pe 14 mai 2019 a fost efectuat  studiul în baza informației publice din domeniul medicinei bazate pe dovezi, precum: PubMed, biblioteca Cochrane, Web of Science, Popline, Cinahl, baza de date Global Health, Emerald, Google Scholar, Science.gov şi WorldWideScience.
📌 În final au ajuns 43 de studii la care au participat 3319 persoane.
📌 7 studii includeau și adolescenții ca participanți, însă cercetările nu păreau veridice.
📌 3 studii care erau publice s-au făcut în timpul anilor ‘60. (În anii ‘60, Carl! În timpul URSS se folosea vată, hârtie și bucăţi de cearșafuri vechi, care erau spălate mai apoi în apă rece, cu săpun "хозяйственный" care mirosea oribil - o remarcă tristă din partea autorului). 
📌 Cel mai mare număr de studii veridice (sunt 26 la număr), caracterizate printr-un  design şi randomizare calitativă, a fost efectuat în perioada 2009 – 2018. Сu părere de rău, doar 2 dintre ele conţin dovezi de înaltă calitate. În multe studii lipseşte informaţia despre vârsta femeii, factorii corespunzători de utilizare, marca şi producătorul cupei.
 📌 Aproximativ 1,9 miliarde de femei de pe planetă au ciclu menstrual regulat. O femeie se află în perioada ciclului menstrual în mediu 65 zile pe an, perioadă în care hainele de culoare albă şi mulate pe corp nu pot fi îmbrăcate.

Informaţie despre cupa menstruală

foto: vk.com

De obicei cupele pentru mai multe utilizări, sunt fabricate din silicon medicinal, polimeri şi alte materiale hipoalergenice. Cupele pot fi şi de unică folosinţă, fiind comode în cazul în care femeia abia se învaţă să le folosească şi nu este sigură dacă va reuşi să le folosească permanent.
O cupă menstruală poate fi folosită 10 ani, dacă sunt respectate toate normele de utilizare. Astfel, aceasta fiind foarte atractivă din punct de vedere financiar.
Capacitatea unei cupe poate fi de la 10 la 38 de ml de sânge, în dependenţă de model, ceea ce reprezintă o cantitate cu mult mai mare decât capacitatea de absorbţie a tampoanelor şi absorbantelor. Acest fapt este un avantaj pentru femeile care au o cantitate mare de eliminări sângeroase în timpul ciclului menstrual.
☘ Nu este recomandată utilizarea cupei menstruale pentru scurgerile de după naştere.
️ Cupa trebuie curăţată o data la 4-12  ore, conform instrucțiunilor producătorului.foto: FB

Mituri şi adevăruri despre cupă

Afirmaţie: utilizarea cupei poate cauza formarea unor răni pe mucoasa vaginală şi colul uterin.
👩🏫 Dovezi: studiile nu au confirmat acest fapt, fiind monitorizate femei care folosesc cupe menstruale timp de 3 cicluri consecutive.
Informaţie despre securitate din partea FDA (U.S. Food and Drug Administration)au fost înregistrate 2 cazuri de adresări din partea a 2 cliente (fără confirmarea medicului şi a analizelor medicale). Clientele s-au plâns că au avut iritaţie a mucoasei vaginale la introducerea primară a cupelor.

Afirmaţie: durere atunci când cupa este scoasă sau în timpul folosirii.
👩🏫 Dovezi: toate datele sunt înregistrate doar de către pacienţi, fără confirmare medicală (2 cazuri).
Informaţie despre securitate din partea FDA (U.S. Food and Drug Administration): au fost înregistrate 2 cazuri de iritaţie a mucoasei, după utilizarea cupei (1 din 73 de persoane dintr-un studiu şi 1 din 51 de persoane din alt studiu). A fost efectuat un examen ginecologic pentru aceşti pacienţi şi examenul microscopic nu a identificat careva eliminări.

Afirmaţie: dificultăţi la înlăturarea cupei.
👩🏫 Dovezi: majoritatea efectelor adverse în urma utilizării cupei menstruale sunt disconfortul şi dificultăţile la eliminarea ei. În studiul efectuat în anul 2011, este menţionat că au fost identificate 42 de cazuri timp de 5 ani, când femeile au avut nevoie de intervenţie medicală pentru eliminarea cupei.

❓ Afirmaţie: utilizarea cupei poate contribui semnificativ la distrugerea microflorei vaginale şi la dezvoltarea candidei.
👩🏫 Dovezi: (care au surprins autorul foarte mult).
- timp de 6 luni, nu au fost identificate careva modificări în microflora femeilor monitorizate care utilizau cupa.
- într-un alt studiu, nu au fost identificate cazuri de apariţie a vaginitei bacteriene, ba chiar a fost înregistrată o descreştere a numărului de cazuri de candidoză şi alte recidive ale acesteia, după utilizarea cupei pe o perioadă de 3 – 15 luni

Afirmaţie: spre deosebire de tampoane, cupa nu poate provoca sindromul de şoc toxic.
👩🏫 Dovezi: sindromului şocului toxic a fost identificat în 5 cazuri când a fost utilizată cupa menstruală. Însă în 2 dintre cazuri, şocul toxic a fost însoţit de câteva condiţii nefavorabile:  utilizarea steriletului şi probleme imunodeficitare.

Concluzii:
foto: FB
1. În cazul utilizării corecte a cupei menstruale, riscul de a murdări haina şi lenjeria este mult mai mic decât în cazul utilizării tampoanelor şi absorbantelor.
2. Înainte de a folosi cupa, este necesar de citit instrucţiunile de utilizare. Cu regret, adolescenţii la nivel global nu sunt informaţi despre condiţiile de utilizare adecvată a cupei. 
3. Cele mai importante reguli de igienă la introducerea cupei sunt: spălarea mâinilor, spălarea cupei (cu soluţii de săpun, în funcţie de cerinţele producătorului) şi organul genital curat. Se recomandă introducerea cupei în duş.
4. Nu au fost identificate careva efecte adverse asupra mucoasei vaginale şi asupra colului uterin, în urma utilizării cupei menstruale.
5. Nu există un risc mai mare de infecţii, în comparaţie cu utilizarea altor metode de igienă, iar în ceea ce priveşte candidoza vaginală a fost demonstrat ca riscurile sunt cu mult mai mici.
6. 70% din femeile care au încercat cupa menstruală, au afirmat ca doresc sa o utilizeze în continuare.
7. Numărul cazurilor de şoc toxic în cazul utilizării cupei menstruale, este considerabil mai mic în comparaţie cu folosirea tampoanelor, însă sunt mai multe cazuri de alergii la materialul din care este produsă cupa.
8. Nu se recomandă utilizarea cupei concomitent cu steriletul, deoarece au fost înregistrate cazuri de expulsie a steriletului. Acest fapt, necesită un studiu mai profund.
9. Cupa menstruală este cu mult mai convenabilă din punct e vedere financiar şi poate fi folosită şi de către femeile cu scurgeri sângeroase abundente.

Traducerea: Naty Ceb
Publicația și traducerea a fost accordată cu autorul. 
No comments: