miercuri, 17 august 2016

Alăptarea din un singur sân


Alăptarea din un singur sân








foto: boredpanda.com



Uneori se întâmplă că mama alăptează din un singur sân, din motive de refuzul sânului sau motive fiziologice particulare. În acest sens apar multe întrebări: îi este suficient lui bebe laptele din un singur sân, nu va rămâne un piept mai mare și unul mai mic, e posibil să se reîmprietenească bebe cu sânul care nu-i prea place? În articolul de mai jos încercăm să răspundem la toate aceste întrebări.








Motivele refuzului unui singur sân

Motivele refuzului unui singur sân se ascund în faptul că sânii unei femei se deosebesc unul de altul. La unele femei această diferență a aproape invizibilă, însă la altele este destul de ușor de observat. Diferă mărimea sânilor, forma mamelonului, modul și viteza cu care curge laptele și de regulă mamele sunt dreptace sau stângace și le este mai comod să facă anumite acțiuni cu o mână sau alta. 



Atunci când mama atașează copilul la sân pentru primele dăți poate descoperi că un sân bebe îl apucă foare bine, iar altul ceva mai dificil, nu se atașează corect sau îl refuză în general. De regulă dacă mama va da dovadă de consecvență și insistență, această situație poate fi rezolvată și cu timpul bebe învață să se atașeze și la al doilea sân și deprinde cum să se comporte cu acesta. 



În același timp dacă în aceste momente dificile pentru bebeluș apar tetinele artificiale (suzetă, biberon, mameloane din silicon) sau factori de stres (atașarea violentă, prea insistentă, gust sau miros neplăcut); și dacă mama în același timp renunță să mai propună sânul cu problemă, copilul fie nu învață de loc să se atașeze la acest sân, fie uită și ce a învățat să facă până atunci în privința alăptării.



În unele situații bebelușii acceptă de la bun început ambii sâni, dar în momentul în care în viața lui apar factori de stres sau tetine artificiale, acesta renunță la sânul din care îi este mai dificil să sugă și să se atașeze. Dacă acești factori nu sunt excluși, bebe poate renunța și la al doilea sân. În caz de excludere copilul are șanse mari să se reîmprietenească cu sânul pe care nu vrea să-l mai sugă, însă ar putea și să nu-l mai accepte de loc.
















Reîmprietenirea cu sânul refuzat

Puteți încerca să-l reîmprieteniți pe bebe cu sânul refuzat. Ce e de făcut? Ideea de bază este să creați asocieri pozitive pentru bebe cu acest sân. Ce înseamnă asta? Ca să obțineți acest lucru încerați să oferiți sânul mai întâi prin somn. Începeți cu somnul de noaptea, apoi puteți încerca să o faceți și la somnul de zi. Dacă operațiunea se soldează cu succes, puteți oferi sânul când copilul e semi-adormit. După această etapă, când bebe acceptă sânul deja foarte bine în somn și semi-somn, oferiți-i sânul și când e treaz, însă cu o condiție: doar atunci când copilul e binedispus, bucuros, mulțumit, nu foarte flămând. Dacă bebe refuză sânul, nu r de dorit să îl atașați atunci când plânge, e mofturos, supărat, foarte flămând ș.a.m.d. Acest lucru este valabil pentru orice tip de refuz al sânului (unul sau ambii sâni refuzați sau refuzul de a accepta sânul fără mamelor de silicon). Nu inistați dacă bebe nu vrea să ia sânul.








Cantitatea de lapte produsă de un singur sân

Chiar dacă bebe este alăptat din un singur sân, corpul dvs este capabil să producă atât lapte cât îi este necesar copilului. De altfel așa sunt alăptați gemenii- câte un sân la fiecare copil. Lactația funcționează conform schemei cerere-ofertă. Cu cât mai mult bebe suge, cu atât mai mult lapte produc sânii sau sânul. De aceea pentru a alăpta cu succes din un singur sân, sunt valabile aceleași reguli ca și atunci când e vorba de alăptarea din ambii:


1. alăptarea la cerere (cel puțin 10-12 alăptări în 24 h);
2. excluderea tetinelor artificiale (suzete, biberoane, mameloane din silicon);
3. alăptarea exclusivă până la 6 luni (adică bebe nu primește nimic altceva înafară de lapte matern);


4. este foarte important ca bebe să fie atașat corect la sân și ca acesta să sugă eficient.








Aspectul estetic

Mamele care alăptează din un singur sân aproape tot timpul își fac griji în privința aspectului estetic al sânilor după încetarea alăptării. Vestea bună este că în cele mai multe cazuri sânii vor redeveni de aceeași mărime după înțărcare sau diferența nu va fi foarte vizibilă, cu condiția că aceasta nu a fost forate mare nici până la sarcină. 




Atunci când vine vorba de încetarea alăptării, indiferent dacă alăptarea a avut loc dintr-un sân sau din ambii, este recomandat să se facă treptat. Cu cât mai lent va fi procesul, cu atât mai mult răgaz va avea sânul (/sânii) să revină încet-încet la forma și dimensiunea de dinainte. Acest lucru este cu atât mai necesar când e vorba de alăptarea din un singur sân, în cazul în care pentru mamă este important ca pieptul ei să arate simetric după înțărcare.










Dacă sânii vor rămâne vizibil diferiți după încetarea alăptării, există și în acest caz o veste bună - această diferență va putea fi corectată în timpul alăptării următorului copil. Acest lucru este valabil și pentru femeile care se află la prima experiență de alăptare, dar sânii le-au fost dintotdeauna de diferite mărimi. Este o ocazie bună să schimbați acest lucru (principiu de bază - se alăptează mai des din sânul mai mic și mai rar din cel mai mare).







Anastasia Popescu


pre-consultant în alăptare


fondatoarea „Mămica Alăptează”





















Săptămâna Mondială a Alăptării 2022

Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață Pentru al 8lea an la rând echipa Mămica Alăptează a celebrat Săptămâna Alăptării prin ...