Wednesday, August 31, 2016

Diversificarea alimentară. Când, ce, cum?

Diversificarea alimentară. Când, ce, cum?

foto. nutrition.org.uk

Diversificarea alimentară este o nouă treaptă din viața bebelușului, dar și pentru părinții acestuia. De multe ori la acest capitol apar multe nedumeriri în rândul părinților: la ce vârstă e bine să dea prima gustare de solide, care sunt semnele că bebe e pregătit pentru diversificare, ce alimente, la ce vârstă se introduc?


O latură de loc de neglijat a diversificării alimentare este cum să se ofere alimentele astfel încât bebe să îndrăgească procesul și ca diversificarea să nu devină un calvar pentru părinți. Despre toate acestea, am realizat un amplu interviu cu conslutanta superioară în alăptare „Mămica Alăptează” -  Olga Gutium.


Ce este diversificarea alimentară și care este scopul ei?

Diversificarea alimentară este o etapă de tranziție de la alăptarea exclusivă (sau cu formula artificială de lapte praf) spre o alimentație a copilului provenită de pe masa comună de familie. Diversificarea alimentară reprezintă o sursă adăugătoare de alimente, care nu înlocuiește alăptările, ci doar le completează.

Diversificarea  învață copilul că alimetele pot fi mai solide decât laptele matern, că acestea au gusturi și textri diferite și se servesc la masă folosind tacâmuri. Diversificarea este momentul în care copilul învață cultura alimentară a societății și familiei din care face parte. Alimentele oferite nu sunt pur și simplu mâncare, ci o mâncare adaptată ținând cont de vârsta și dezvoltarea copilului.


Când începem diversificarea?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă introducerea diversificării alimentare la vârsta de  6 luni. În unele situații acesta poate fi înepută la 4 sau 8 luni.


foto: pinterest.com

Ținând cont de care factori se poate începe diversificarea mai devreme de 6 luni?

Diversificarea alimentară poate fi începută mai devreme de 6 luni, dar nu înainte de vârsta de 4 luni ale copilului, la recomandarea mediclui pediatru. În asemenea cazuri este vorba de motive de dezvoltare a copilului, cel mai des întâlnit fiind adausul mic în greutate.


Ce oferim pentru prima dată bebelușului? Cu ce începem?

Conform recomandărilor OMS diversificarea este împărțită în trei părți: legume, terciuri și carne. Acestea sunt cele mai importante alimente care trebuiesc introduse în alimentația copilului în primele 6 luni după începerea consumului de solide de către bebeluș. Părinții pot începe diversificarea alimentară a bebelușului ca terciuri sau legume, depinde de situația individuală și de tradițiile alimetare ale fiecărei familii în parte. Cel mai important lucru de care ar fi bine să țină cont părinții este că alimentele pentru diversificare e necesar să fie mai calorice decât laptele matern, adică să conțină mai mult de 67 cca la 100 de ml de mâncare. Alimentele pentru diversificare în etapa inițială conțin în medie 80-100cca la 100 ml.

Piureuri și terciuri instantanee din comerț sau cele preparate acasă care e varianta cea mai bună?

Este alegerea fiecărui părinte în parte dacă să ofere în timpul diversificării alimente din comerț destinate acestui scop sau să le prepare acasă. Nu eixstă o diferență semnificativă din punct de vedere a calității dintre aceste două variante. Există doar o comoditate din punct de vedere al alimentației din comerț și există un alt tip de comoditate atunci când vine vorba de cea preparată acasă. Puteți opta pentru oricare dintre ele sau chiar le puteți combina.


Care grupe de alimente și la ce vârstă se oferă?

Brânza și ouăle sunt alimente cu potențial alergen pronunțat, conform recomandărilor OMS acestea pot fi introduse în alimentația bebelușului începând cu cea de-a 9-a lună de viață. Carnea este unul dintre cele mai importante alimente în diversificarea alimentară. Primele elemente care devin insuficiente doar din laptele matern pe la vârsta de 6-8 luni sunt fierul și zincul, de aceea este ca bebelușul să consume carne după a 7-a lună de viață.De ce cantitate de lichide are nevoie un bebeluș care mănâncă solide? Ce fel de lichide și din ce le oferim?

O dată cu diversificărea părinții încep să propună bebelușului apă. Aceasta poate fi oferită din lingură, cană simplă sau cană cu cioc din plastic, într-un cuvânt din orice vas, dispozitiv, care nu poate fi supt, pentru a evita în acest mod refuzul sânului. Unii copii ar putea o perioadă mai îndelungată să nu prea înțeleagă de ce este nevoie să bea apă și o poate refuza sau bea în cantități mici. În acest sens este important să alăptați în continuare la cerere sau să și propuneți sânul după masa solidă pentru a preveni deshidratarea.

Până la vârsta de un an copiilor le poate fi servită apă pură, potabilă din sticle cu inscripția „pentru copii”și compot din fructe caracteristice regiunii geografice. Sucurile nu sunt tocmai cele mai recomandate lichide. Ele pot fi serivite ocazional după vârsta de un an; sucurile proaspăt stoarse sunt cea mai bună variantă. Ceaiurile nu sunt recomandate până la vârsta de 2 ani.Cât mănâncă un copil de 6-7-8 luni?

Conform apetitului propriu. 2-3 lingurițe la fiecare masă deja e bine. Copiii își au fiecare propriul ritm de dezvoltare și când vine vorba de diversificarea alimentară această regulă rămâne valabilă. Copii pot mânca diferit de la o dată la alta, dacă vorbim de cantitate; de asemenea fiecare copil va avea anumite alimente pe care le preferă și altele pe care nu le acceptă, eaxct ca și maturii. Nu este cazul să insistăm să hrănim copilul cu ceea ce nu îi place, chiar dacă este un aliment super sănătos. 

Ar fi de menționat și faptul că mai toți bebelușii au perioade când refuză categoric solidele. Se întâmplă din mai multe motie, cele mai des întâlnite sunt: disconfot provoat de erupția dentară, puseurile de creștere, boală, perioada caldă a anului. Este un lucru firesc și tot ce aveți de făcut este să propuneți periodic solide, însă fără a insista. Fiți siguri, această perioadă va trece și copilul va începe din nou să mănânce.


Când copilul începe să mănânce de pe masa comună a familiei?

Aproximativ la vârsta de un an copiii deja pot mânca de pe masa familiară comună, cu condiția că pe masă se află mâncare sănătoasă.


Cum oferim mâncarea micuțului astfel în cât aceasta să fie atractivă pentru el?

Încă înaintea începerii diversificării faceți cunoștință copilului cu bucătăria și cu tot ce se află acolo. Oferiți-i posibilitatea să atingă și „guste” tacâmurile nepericuloase. Lăsați-l să observe cum mănâncă maturii, cum arată alimentele și cum sunt preparate acestea. Este foarte important să se ia în calcul faptul că procesul mâncării nu trebuie să fie unul mecanic pentru copil, ci unul plin de interes, senzații, texturi, gursturi, plăcere. Este minunat dacă copilul citește pe chipurile părinților că mâncatul este o chestie plăcută și dacă mai și aude da la ei cât de gustoasă este mâncarea. Pemiteți coplului să mănânce singur mai ales acă manifestă interes.

Este important ca din prima zi de diversificare copilul să fie așezat la masa comună a familei, să mănânce împreună cu toți membrii ei sau măcar cu o parte din ei. Introducerea alimentelor solide în alimentația copilului este o ocazie minunată de a crea o frumoasă tradiție de familie, astfel în cât cina, de exemplu, să devină o reuniune familială de la sfârști de zi.De reținut! Bebelușul este pregătit pentru diversificarea alimentară dacă manifestă el puțin trei dintre aceste criterii:

1. Poate sta stabil fără sprijin pe șezute
2. Are cel puțin un dinte
3. Nu scuipă mâncarea
4. Manifestă interes față de alimente
5. Și-a dublat greutatea de la naștere
6. Poate roti capul de la stânga la dreapta în semn de refuz al mâncării și poate „cere” mâncare dacă mai dorește.
Anastasia Popescu

No comments: