Sunday, May 10, 2015

Oferim ori nu apă sau alte lichide bebelușilor până la 6 luni?

Oferim ori nu apă sau alte lichide bebelușilor până la 6 luni?

sursa foto: clubulbebelusilor.ro
Oferim sau nu bebelușilor sub șase luni apă și/sau ceai? Această temă provoacă dispute încinse în rândul mămicilor. Unde se ascunde adevărul aflați în articolul de mai jos, de la  consultanta în alăptare „Mămica Alăptează” – Olga Gutium.


Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă alăptarea exclusivă în primele șase luni, ceea ce ar însemna că în prima jumătate de an din viața copilului acesta va primi numai lapte matern. Laptele matern satisface sută la sută necesitățile bebelușilor până la vârsta de șase luni sau, mai bine zis, până la începerea diversificării.  Laptele matern nu este doar hrană, menirea acestuia este și de a potoli setea, întrucât este compus în proporție de 87 la sută din apă biologic activă, ușor de asimilat pentru rinichii încă incomplet dezvoltați ai copilului.


Apa
Chiar și o cantitatea foarte mică de apă nu este recomandată, mai mult decât atât, aceasta nu numai că nu are nici un beneficiu, ci, din contra, poate provoca și daune sănătății copilului.
„Numeroasele studii OMS efectuate pe teritoriul țărilor cu climă călduroasă au demonstrat că laptele matern este suficient pentru bebelușii care încă nu au început diversificarea, chiar și pentru cei care trăiesc în țări foarte călduroase, chiar și în zilele cu temperature foarte ridicate. Pur și simplu oferiți-i copilului sânul ori de câte ori o cere, astfel își va asigura cantitatea de hrană și lichide necesară organismului său”, spune Olga Gutium.


Olga Gutium
consultant în alăptare
Consultanta în alăptare atenționează despre faptul că apa nu numai că nu aduce nici un beneificiu bebelușului care încă nu a început diversificarea, dar poate cauza și daune sănătății acestuia. „Când mama îi oferă bebelușului apă în locul sânului, asta înseamnă că micuțul, în loc să primească cantitatea cuvenită de lapte matern, primește apă lipsită de calorii și substanțe nutritive, iar acest lucru poate duce la faptul că bebe va lua puțin în greutate. Dacă mama mai oferă această apă din biberon, apare și riscul refuzului de sân, întrucât din sticluță se suge mai ușor decât din sânul mamei. Copilul nu va suge corect sânul, nu va primi cantitatea necesară de lapte și, iarăși, va lua puțin în greutate. Dacă apa i se oferă micuțului în cantități mari, în acest caz există riscul de a suprasolicita rinichii bebelușului, care încă nu sunt formați definitiv”, a specificat Olga Gutium.

Ceaiurile
Specialista susține că ceaiurile negre și verzi nu sunt recomandate copiilor până la vârsta de doi ani, din motiv că acestea împiedică absorbția de fier în organism și astfel copilul riscă să sufere de anemie din cauza consumului de ceai. Ceaiurile de plante la fel nu sunt recomandate, dat fiind faptul că acestea au, în primul rând, efect terapeutic, iar din acest punct de vedere apare posibilitatea unui supradozaj. Nu există studii suficiente despre efectul ceaiurilor de plante asupra sugarilor și nici o listă autorizată de medici cu cantitățile exacte de ceai sigure administrării bebelușilor. Totuși cercetările desfășurate asupra popularului ceai de romaniță au demonstrat că și acesta îngreunează absorbția de fier în organism.Sucurile
Sucurile nu sunt recomandate copiilor cel puțin până la vârsta de un an. S-a demonstrat că sucurile din comerț aduc mai multe daune decât beneficii. Fructoza și acizii din componența acestor băuturi nu numai că nu aduc nici un folos bebelușilor, ci chiar irită sensibila mucoasa gastrică a copilului. Sucurile au în componența lor o cantitate sporită de zahăr și îndulcitori, acestea se digeră greu și conțin factori alergeni. Numeroase studii efectuate în SUA au demonstrat că băuturile dulci consumate în frageda copilărie sporesc riscul obezității de care va suferi copilul și, ulterior, adultul.

În concluzie, Olga Gutium spune că bebelușilor care au început diversificarea li se va oferi pentru băut fie apă plată din comerț, fie apă fiartă sau compot de fructe neîndulcit.
Anastasia Popescu 

No comments: