marți, 13 martie 2018

Refuzul sânului în favoarea biberonului. Cum reîntoarcem copilul la sân?



Refuzul sânului în favoarea biberonului. Cum reîntoarcem copilul la sân?







foto: LLC




O parte impunătoare a copiilor alăptați care vor primi spre utilizare suzete și sau biberoane, se vor confrunta cu confuzia suptului, ceea provoacă în ultimă instanță refuzul sânului. Procesul poate dura foarte diferit de la copil la copil. Unii copii pot refuza sânul și după o singură utilizare a biberonului, alții vor manifesta refuzul foarte treptat, mai întâi prin „capricii” înainte de-a lua sânul, ca în câteva săptămâni sau luni să nu mai accepte să fie alăptat. 





Este important de menționat că nu componența biberonului provoacă refuzul sânului, ci anume însăți tetina biberonului. Acesta se suge diferit de sân, iar mulți bebeluși se încurcă în cele două tipuri de supt și în final aleg doar unul. Evident că sunt cazuri când bebe va refuza biberonul în favoarea sânului sau cazuri când bebe va îmbina suptul din sân și din biberon, dar din păcate acest lucru se întâmplă mult mai rar decât refuzul sânului în favoarea biberonului. Nimeni nu poate spune care copil va refuza sânul și care nu în urma utilizării tetinelor artificiale, iar din motiv că riscul este mare, iar procesul de reîntoarcerea la sân destul de dificil, consultanții în alăptare recomandă evitarea utilizării tetinelor artificiale (suzete, biberoane, mameloane de silicon).



Iată care sunt îndrumările consultantei în Alăptare și co-fondatoarea „Mămica Alăptează” când mama și bebelușul se confruntă cu problema refuzului sânului:




„Copilul primește din anumite motive biberonul, acesta se infiltrează în viața mamei și a copilului și bebe se obișnuiește tot mai mult cu el, iar într-un final refuză să ia sânul. Acest lucru se întâmplă des pentru că sânul și biberonul se suge diferit și nu toți copii le pot îmbina pe ambele. Când bebe e într-o asemenea situație, el se încurcă în modurile de sugere, alege unul dintre ele și cel mai des preferă biberonul.








foto:LLC






În asemenea situație de mare folos este să renunțați la biberon (și la suzetă dacă o folosiți) și să oferiți alimentația adăugătoare (dacă este necesar) din seringă fără ac, linguriță, sistem SNS sau cană și să continuați să oferiți cât mai des sânul. 



Ce e de făcut:




1. Propuneți lui bebe sânul la somn, în timpul somnului și imediat după ce se trezește, dar e încă somnoros. Copii sug mai bine noaptea și în timpul somnului și acceptă mai ușor sânul în jurul somnului.



2. În timpul alăptării schimbați cât mai des sânii, în cadrul unei și aceeași alăptări. Asta vă va ajuta să produceți mai mult lapte, dar și îl va ajuta pe copil să nu să se supere, descurajeze, enerveze că laptele curge încet.



3. Aveți nevoie să vă înarmați cu multă răbdare. Reîntoarcerea la sân e un proces deloc simplu, dar totul este posibil. Cu cât bebelușul e mai mic și perioada de refuz mai scurtă, cu atât mai rapid veți soluționa această problemă.




De regulă timp de 1 săptămână sau maxim două, copilul începe să ia sânul tot mai bine și mai des,  iar sânul îl refuză tot mai rar, cantitatea de lapte crește și treptat puteți renunța la laptele praf.



Alimentația suplimentară cu lapte praf se scoate treptat, în nici un caz brusc, în caz contrar copilul va îndura foame. Când o să ajungeți la etapa în care tot laptele praf îi va fi oferit copilului nu din biberon și bebe va accepta sânul ori de câte ori îi va fi oferit, veți putea treptat să renunțați la laptele praf.


O astfel de situație nu e deloc una simplă, de aceea este recomandat să apelați la asistența profesionistă a unui consilier în alăptare și să parcurgeți această cale împreună cu specialist.” a explicat Alina Shmurun.





Vezi și: „Confuzia suptului și reîmprietenirea cu sânul”






Anastasia Popescu






Săptămâna Mondială a Alăptării 2022

Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață Pentru al 8lea an la rând echipa Mămica Alăptează a celebrat Săptămâna Alăptării prin ...