luni, 30 noiembrie 2015

Candidoza mamelonară. Simptome și tratament


Candidoza mamelonară. Simptome și tratament




























Simptome tipice pentru o infecţie cu Candida albicans a sfârcurilor sânilor unei mame care alăptează 

Dureri ale sfârcurilor cauzate de infecţia cu Candida albicans

Durerea cauzată de Candida este, în general, diferită de durerea cauzată de o poziţionare la sân a copilului greşită şi/sau de un supt insuficient.
Durerea cauzată de o infecţie cu Candida:



- se simte mai degrabă, de multe ori, ca o arsură, decât ca o înţepătură, ciupitură, asociate altor cauze; senzaţia de arsură se poate datora şi altor cauze, durerea provocată de infecţia cu Candida nu e necesar să se asemene cu senzaţia de arsură.
-de obicei, durerea se simte pe toată durata suptului şi, ocazional, poate continua şi după ce suptul a luat sfârşit. Aceasta vine în contrast cu durerea datorată altor cauze care, de obicei, provoacă durere sânului când bebeluşul nu-l apucă bine şi, treptat, durerea trece când copilul a învăţat să apuce bine sânul.



-se extinde şi la subsoara sau în spate.
-nu modifică aspectul sânilor, deşi uneori pot să apară pete roşii sau areolă să fie netedă şi strălucitoare, iar sfârcul să prezinte crăpături.
- poate fi asociată cu utilizarea recentă a antibioticelor de către copil sau mamă, dar nu e neapărat.
-poate fi severă, poate fi sau nu însoţită de mâncărime;
-poate să apară doar la un sân sau doar la sfârc;
-poate să apară numai în interiorul sânului; această durere se intensifică pe timpul nopţii; sânul e normal; aceasta nu e mastită şi nu se tratează cu antibiotice; antibioticele pot înrăutăţi situaţia;

Diagnosticarea infecţiei cu Candida albicans e dificil de făcut de aceea mamele nu trebuie să se autodiagnosticheze. Durerea provocată de Candida este adesea confundată cu durerea provocată de poziţia aiurea de supt şi/sau cu durerea provocată de procesele vasospastice/fenomenul Raynaud.

Tratarea infecţiei cu Candida albicans

Pentru durerile de sfârc se face tratament local al sfârcurilor cu unguent special constituit din:
- mupirocin 2% unguent (15 grame)
- betametazona 0.1 % unguent (15 grame)
- a acestea se adaugă miconazol pulbere astfel încât concentraţia finală să fie de 2% miconazol. 




Această combinaţie are un volum total de nu mai mult de 30 grame.
Clotrimazol pulbere (nu la fel de bun ca miconazolul) la o concentraţie de 2% poate sustitui miconazolul pulbere dacă nu este disponibil, dar ambele există pe piaţă. Utilizarea pulberii oferă o bună concentrare a antifungicelor (miconazol sau clotrimazol), precum şi concentraţiile de mupirocin şi betametazonă rămân mari. Uneori, se adaugă ibuprofen pulbere cu o concentraţie finală de 2%.



Unguentul se aplică după fiecare supt (excepţie când mama foloseşte violet de genţiană). Se unge puţin, până când aveţi senzaţia că sfârcul şi areola vor străluci dar nu se mai poate vedea unguentul. Nu se spală şi nu se şterge. Acest unguent se poate folosi şi pentru alte infecţii ale sfarcului, nu doar pentru Candida. Unguentul se utilizează până durerea scade în intensitate şi se va continua folosirea lui, dar cu frecvenţă mai redusă, pentru câteva zile. Dacă după 3-4 zile de utilizare durerea nu a trecut atunci mai faceţi o vizită medicului specialist.

Dacă nu vă este mai bine după tratamentul cu unguent special, adăugaţi:



-violetul de gentiana – se foloseşte de 4-7 ori pe zi; dacă după 4 zile durerea dispare se întrerupe utilizarea lui; dacă nu dispare se continuă tratamentul încă 3 zile. După 7 zile de tratament se întrerupe folosirea violetului de genţiană. Violetul de genţiană se prezintă ca soluţie de 1% apă. Se dizolvă de obicei în 10% alcool, pentru că nu este solubil în apă. Această cantitate de alcool este neglijabilă, pentru că, copilul va primi doar câteva picături. Unii farmacişti dizolvă violetul de genţiană în glicerină, în loc de alcool. Violetul de genţiană este disponibil în farmacii, fără prescripţie medicală. 




Buzele copilului vor fi de culoare violet, purpuriu, dar culoarea va dispărea după câteva zile. În jur de 10 ml de violet de genţiană sunt mai mult decât suficienţi pentru un întreg tratament. Majoritatea mamelor preferă să facă tratamentul înainte de culcare astfel încât să-şi lase sânii liberi şi fără grijă că îşi vor păta hainele. Violetul de genţiană pătează, face "mizerie”. Înainte de a folosi violetul de genţiană se recomandă pentru o pătare mai puţină a feţei copilului să se ungă obrajii şi bărbia cu un pic de ulei de măsline. 



Se foloseşte un băţ pentru curăţarea urechilor care se introduce foarte puţin în violetul de genţiană, apoi se unge sfârcul şi areola cu acest băţ şi se lasă să se usuce câteva secunde după care copilul se ataşează la sân. În acest mod se tratează şi gura copilului şi sânii mamei. Un tampon de bumbac poate ajuta la îndepărtarea excesului de violet de genţiană de pe faţa copilului. Tratamentul se repetă în fiecare zi de cel puţin 3 sau 4 ori pe zi. Foarte rar, copiii care sunt trataţi cu violet de genţiană pot respinge sânul.Dacă acest lucru se întâmplă se stopează violetul de genţiană, sânii se spăla foarte, foarte bine cu apă caldă şi copilul va reveni la sân.


extract din seminţe de grapefruit, dar ar trebui utilizat în paralel cu unguentul special. Soluţia se aplică direct pe sfârcuri. Nu este nevoie să se ţină la frigider.
Pentru diluarea extractului din seminţe de grapefruit se amestecă bine 5-10 picături în 30 ml de apă. Se utilizează un tampon de bumbac pentru aplicarea pe sfârcuri şi areole. Se lasă să se usuce câteva secunde, apoi se aplică unguentul special. Dacă se foloseşte în paralel şi violetul de genţiană atunci nu se utilizează extractul. Dacă durerea nu se estompează după 2-3 zile de folosire a extractului atunci se creşte concentraţia - 5 picături la 30 ml de apă şi se continuă cu până la 25 picături la 30 ml apă.
Dacă pielea se usucă, se exfoliază sau apar pete albe, se înlocuieşte unguentul special cu ulei de măsline, de 1-3 ori pe zi, şi se scade concentraţia extractului. Dacă exfolierea se înteţeşte atunci se renunţă la extract.

Dacă durerile se simt în interiorul sânilor (e necesar un tratament sistematic:
extract din seminţe de grapefruit sub formă de tablete sau capsule, 250 mg, câte 2 comprimate pe zi, oral (luate de către mamă!). Extractul lichid poate fi administrat şi oral, 10 picături dizolvate în apă, de 3 ori pe zi(deşi acest lucru nu e la fel de eficient). Tabletele sau capsulele de extract din seminţe de grapefruit pot fi folosite înainte de a încerca fluconazol, în loc de fluconazol sau în plus, în cazurile rezistente la fluconazol.

Şi/sau
probiotice: Acidophilus cu bifidus (cu fructo-oligozaharide este şi mai bine!). Mama ar trebui să ia 1-2 capsule (concentraţie de 10 miliarde celule) de 2-3 ori pe zi. Probioticele se iau la cel puţin o oră de când s-au înghiţit tabletele orale de extract din seminţe de grapefruit. Bebeluşul trebuie tratat cu probiotice de 2 ori pe zi pentru aproximativ 7 zile (mama îşi umezeşte degetul curat şi îl rulează prin praful de la o capsulă de probiotice, apoi lasă copilul să sugă degetul chiar înainte de a fi hrănit).

Dacă nu se vede nici o îmbunătăţire atunci se adaugă:
fluconazol; dacă durerea persistă şi există siguranţa că este prezentă Candida, se adaugă fluconazol 400 mg pentru început, apoi 100 mg de 2 ori pe zi, timp de cel puţin 2 săptămâni, iar după ce mama nu mai simte durere încă o săptămână. Ungerea sfarcului cu unguentul special trebuie continuată, iar tratamentul cu violet de genţiană repetat. Fluconazolul nu trebuie să fie prim medicament în tratament.

Alte medicamente:
Pentru durere în sân, adâncă, se recomandă ibuprofen – 400 mg la fiecare 4 ore (doza zilnică maximă recomandată este de 2400 mg/zi).
Atenţie!
Materialele prezentate au în exclusivitate scop informativ şi educativ. Acestea nu pot înlocui consultul direct al unui medic.






sursa: Atașat la sânul mamei (blog)

















Săptămâna Mondială a Alăptării 2022

Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață Pentru al 8lea an la rând echipa Mămica Alăptează a celebrat Săptămâna Alăptării prin ...