Monday, December 19, 2016

Sânii împietriți. Ce e de făcut?

Sânii împietriți. Ce e de făcut?

Aproximativ la 3-5 zile după naștere, corpul mamei începe să producă lapte de tranziție, ceea ce treptat înlocuiește colostrul și apoi se transformă în lapte matur. Nu este o regulă strictă, însă unele femei simt că „le vine laptele” în următoarea zi după naștere, în rare cazuri asta se întâmplă la 5-7 zile și în foarte rare cazuri la 7-14 zile. În această perioadă, ele se pot confrunta cu împietrirea sânilor sau „furia laptelui”, în unele surse. Totuși sânii se pot împietri și înainte de a veni laptele, adică atunci când corpul lăuzei 
încă produce colostru.  Tehnicile de mai jos sunt de folos în ambele cazuri.Furia laptelui este provocată de o creștere rapidă a vascularizării sânilor și nu are nicio legătură cu blocarea canalelor. La nivelul glandelor mamare, se formează un fel de edem vascular, care îngreunează ejecția de lapte, face sânii să devină tari și fierbinți și areola lipsită de elasticitate, iar bebe nu se poate atașa la sân.

Ce este de făcut în acest caz? Despre toate pe rând ne spune consultantul în alăptare IBCLC, Victoria Nesterova în articolul său, pe care vi-l prezentăm mai jos.


Sunt două tipuri de scenarii atunci când „vine laptele”:

    a.)  Sânul poate deveni mai greu, fierbinte, cu mici împietriri, dar, în același timp, areola rămâne elastică, copilul se poate atașa corect la sân, ejecția de lapte este bună. După alăptare, sânul devine mai moale și mai ușor. În acest caz, nu e nevoie să faceți altceva decât să alăptați, să alăptați și iarăși să alăptați. Totul este în regulă.

     b.) În unele cazuri însă senzația de sân plin este însoțită de o vascularizare bruscă a sânilor, care formează un edem vascular. Acest fenomen este numit „furia laptelui” sau „febra laptelui”, și se manifestă prin următoarele simptome:
-     Sânii sunt ca de „piatră”, foarte dureroși, cu areola lipsită de elastcitate și supra-plină.
-     - Apăsările pe areolă sunt dureroase sau foarte dureroase. Uneori, aceste senzații fac imposibilă atașarea la sân a bebelușului.
        - Mamelonul devine mai plat.
        Alăptările frecvente nu aduc după sine ușurare pentru că ejecția laptelui este foarte proastă.
        - Nu vă reușește să stoarceți sânul. Laptele nu curge din sân.
        - Copilul nu se poate atașa la sân. El „alunecă” de pe areola întărită ca de pe un balon.
                                                                                                                                          

În primul rând, țineți minte că „furia laptelui” este un fenomen temporar. Peste 1-2 zile, sânul va intra în regim de „lucru” și va pricepe noile condiții la care este supus. Senzațiile de sân supraplin și greu vor dispărea. Rețineți că sânul dvs. nu va fi așa pentru toată perioada alăptării. Este important ca în aceste 1-2 zile, împreună cu bebe, să depuneți efortul de a vă ajuta sânul.

Ce e de făcut la moment? Cel mai important lucru este să nu lăsați sânul să se „odihnească”. El trebuie să „lucreze” și să se golească de lapte, astfel senzațiile neplăcute vor dispărea mai repede.


Ce aveți de făcut:

     1. Atașați copilul cât mai des posibil la sân, dacă este nevoie, o faceți la cererea mamei. Dvs. aveți tot dreptul să treziți bebelușul și să-i cereți ajutor, în caz că acesta doarme prea mult. Dacă, din anumite motive, copilul nu poate suge, este nevoie să stoarceți.
     2.  Atrageți atenția asupra atașării la sân. Este foarte important ca bebe să fie atașat corect și să sugă eficient, ca, în final, să extragă laptele din sân.
     3. Beți lichide atât cât vă este sete. Cercetările au demonstrat că limitarea consumului de apă nu ajută în nici un fel în cazul „furiei laptelui”, acest lucru poate însă duce la deshidratarea organismului mamei.
     4.  „Deschideți” calea laptelui. În acest sens, vă vine în ajutor tehnica lui Jean Cotterman de înmuiere a areolei prin presiune (vedeți foto mai jos). Se efectuează minimum 1 minut, dacă sânul este foarte împietrit, atunci 2-3 minute.
Degetele ușor și fără a provoca durere presează continuu edemul vascular în interior. Pentru scurt timp, areola devine din nou moale și elastică, mamelonul mai pronunțat. În acest mod, tehnica dată „eliberează” calea laptelui, bebe poate fi atașat din nou la sân și poate extrage laptele.Foarte important! Orice manipulare efectuată asupra sânilor trebuie să fie blândă și lipsită de durere!

Pentru un efect și mai bun al tehnicii lui Jean Cotterman:


    - Culcați-vă pe spate.
    - Amplasați o pernă sub omoplați, astfel încât sânii să fie ridicați mai sus.
    - Mâna din partea sânului cu care lucrați întindeți-o lateral.
   - Cu palma, blând, mângâiați sânul dinspre areolă spre zona axilei, a coșului pieptului. Scopul este de a înmuia un pic edemul care provoacă durere; anume el, nu laptele în sine, o face.
     -  Amplasați degetele în jurul mamelonului (vedeți mai jos imaginea), în formă de „romaniță” și presați blând. Minimum 1 minut sau și mai mult dacă este nevoie. O să simțiți cum aureola devine mai moale, iar degetele se adâncesc tot mai mult în sân.Asteptați, apăsând continuu, chiar dacă începe să curgă lapte. Minimum 1 minut, presați continuu pe areolă. După ce areola a redevenit elastică, puteți suplimentar stoarce zona din jurul ei, neapărat manual. Atunci când aureola devine elastică, moale și nu mai este dureroasă dacă o presați, puteți atașa copilul la sân.

Ce e de făcut în continuare:

     5. Blând mângâiați sau pur și simplu amplasați degetele pe zonele dureroase, în timp ce bebe suge, în așa mod sânul se va goli mai repede. Aceste manipulări nu trebuie să scoată sânul din gurița copilului.
     6.  Stoarceți blând sânul, dacă copilul a supt și este evident că nu mai vrea să sugă (chiar dacă este ușor trezit, în caz că a adormit), iar dvs. încă simțiți sânul plin. Faceți un duș cald și stoarceți în timp ce spatele continuă să stea sub jetul de apă caldă. Stoarceți sânul până la senzația de ușurare, nu de tot. Nu uitați că stoarcerea nu înlocuiește atașările la sân.
     7.  Puteți face comprese reci pe sân, între alăptări, pentru a micșora edemul vascular. Puteți utiliza în acest sens: o frunză de varză spălată cu săpun, ce se ține până când devine caldă și „veștedă”; o pungă cu gheață sau legume înghețate, neapărat învelite într-un prosop. Compresele reci se țin 15-20 de minute.
    8. Repetați tehnica de înmuiere a sânului prin presiune ori de câte ori este nevoie. Rezervați-vă ceva mai mult timp pentru asta înainte de alăptare.
    9.   Sânul nu trebuie să se „odihnească”. Alăptați cât mai des. sursa: breastfed.info
 foto: Victoria Nesterova

Autor: Victoria Nesterova
Traducere și adaptare: Anastasia Popescu

No comments: