Saturday, May 23, 2015

Copilul la 3-4 luni refuză să fie alăptat ziua sau cum se manifestă Greva Suptului

Copilul la 3-4 luni refuză să fie alăptat ziua sau cum se manifestă Greva Suptului

foto; inquisitr.com

Multe mame se ciocnesc, la vârsta de 3-4 luni ale copilului, de refuzul bebelușului de a suge lapte matern ziua, problema nu se manifestă însă și pe timp de noapte. Pentru multe mame acesta devine un motiv de îngrijorare. Ele se întreabă dacă nu cumva a dispărut laptele ori poate copilul nu are poftă de mâncare, o fi laptele mai puțin gustos sau copilul s-a îmbolnăvit? Consultanta în alăptare „Mămica Alăptează” Olga Gutium ne spune de ce se întâmplă acest lucru și ce e de făcut cu această grevă a suptului manifestată de copil.

„Din start vreau să liniștesc mamele care se confruntă cu o asemenea situație: copilul vostru e absolut sănătos, cu el totul e în regulă și cu laptele matern la fel. Laptele nu și-a schimbat gustul, nu a devenit mai puțin hrănitor și folositor și nici nu a dispărut nicăieri peste noapte.”, spune Olga Gutium.


De ce copii manifestă asemenea comportament în jurul vârstei de 3-4 luni?

„Vreau să specific un lucru foarte important. Nu trebuie să vă faceți griji, acest comportament este absolut normal și reprezintă și el una din etapele de creștere și dezvoltare ale sugarului. DAR! Dacă folosiți cumva suzete și/biberoane, acest comportament poate fi un semnal de refuz al sânului în favoarea suzetei sau a biberonului. În acest caz, nu i le mai oferiți copilului.  Dacă totuși nu oferiți bebelușului suzete și/ biberoane, atunci nu aveți de ce să vă îngrijorați.”,  menționează consultanta în alăptare.

Olga Gutium-
consultant în alăptare
Olga Gutium ne spune că acest comportament specific bebelușilor în vârstă de 3-4 luni se manifestă din cauza puseului de creștere cu care se confruntă sugarii la această vârstă.  Bebelușul, în această perioadă, petrece tot mai mult timp treaz, scurtându-și perioada de somn, acesta începe să observe, să examineze și să comunice tot mai mult cu lumea din jur. Copilul are parte de o dezvoltare emoțională bruscă și îi este tot mai interesant tot ceea ce vede în jur. Dornic și curios de a descoperi și examina mediul ce-l înconjoară, copilul nu prea „mai are timp” pentru alăptare. Totul este nou, necunoscut, curios și distrage bebelușul de la supt, doar atunci când îi e somn copilul se poate concentra asupra suptului.

*Notă: Puseu de creștere – o perioadă de dezvoltare rapidă la nivel motoric, psihic, fizic și emoțional, cu care se confruntă bebelușii în primul an de viață. Puseul de creștere durează de la câteva zile până la o săptămână, în unele cazuri chiar și mai mult.  


Cum trebuie să procedeze mama pentru a-i asigura cantitatea necesară de lapte, ca eventual să nu se confrunte bebelușul cu o problemă a greutății corporale scăzute?

În această situație, trebuie  să respectați câteva reguli pentru a ajuta copilul să se concentreze asupra suptului, dar și pentru a-i asigura aportul caloric necesar. Iată ce recomandă consultanta în alăptare:

- Alăptați copilul într-o cameră semi- întunecoasă și liniștită (nu includeți TV-ul și  îndepărtați orice altă sursă de zgomot și mișcare);

- Rugați ceilalți membri ai familiei să nu vă deranjeze, să nu distragă copilul;   

- Profitați cât mai mult de contactul piele la piele și păstrați-vă calmul, bebelușul vă resimte starea emoțională;

- Alăptați în jurul somnului. Adică atunci când copilul este somnoros: înainte de a adormi, în timpul somnului (fără a-l trezi), îndată de cum se trezește; 

 Manifestați-vă calm față de această perioadă. Nu panicați și în nici un caz nu oferiți copilului altceva decât sânul cu lapte matern.


„Nu vă îngrijorați dacă în această perioadă bebe va lua în greutate ceva mai puțin. Acest lucru se poate întâmpla din cauza că bebelușul este supus unui efort mai mare decât înainte și a faptului că mănâncă ceva mai rar.”, spune consultanta în alăptare - Olga Gutium.



Anastasia Popescu


No comments: