joi, 11 iunie 2015

5 motive să alăptezi mai mult de un an


5 motive să alăptezi mai mult de un an










Foarte puține femei își alăptează exclusiv bebelușii până la șase luni, încă mai puține sunt cele care alăptează până la un an. Iar cele care doresc să se aventureze în alăptarea după un an de zile sunt supuse presiunilor din partea familiei, rudelor, prietenelor să-și înțarce piciul. Sânii sunt adesea percepuți ca obiecte sexuale, iar alăptarea prelungită nu este privită cu ochi buni. Mămica Alăptează vă prezintă cinci motive pentru a nu-ți înțărca copilul.





1. Beneficiile nutriționale: Un copil de un an își poate satisface nevoile nutriționale din mâncarea solidă, dar majoritatea copiilor sunt niște mâncăcioși dezordonați și foarte selectivi. Mai mult, atunci când se îmbolnăvesc, au tendința să renunțe complet la mâncare. Adulții procedează la fel, doar că pentru un copil în creștere această situație poate avea consecințe grave. Un studiu realizat în 2001 de către bine-cunoscutul site Kellymom arăta că, în al doilea an de alăptare (12-23 luni), 448 ml de lapte matern asigură:


29% din necesarul de energie


43% din necesarul de proteine


36% din necesarul de calciu


75% din necesarul de vitamina A


76% din necesarul de acid folic


94% din necesarul de vitamina B12


60% din necesarul de vitamina C.





2. Nimic nu calmează mai bine o criză de isterie decât un sân: Oamenii au ajuns să vadă crizele isterice ale copiilor ca pe ceva pe care copiii trebuie să învețe să nu le facă, dar asta este fals. Cu cât aceștia cresc și creierul lor se dezvoltă, ei învață cum să-și controleze frustrările în așa moduri care nu implică urlatul și tăvălitul pe jos. Dar până ajung la acest nivel de dezvoltare, oferindu-le sânul este cea mai bună metodă de a-i ajuta să treacă peste aceste crize.





3. Alăptarea implică avantaje și pentru sănătatea mamei: unul din avantajele principale este reducerea riscului de a face cancer ovarian, de sân sau endometrial. Studiile au arătat că femeile care alăptează mai mult de un an prezintă o mai mică incidență a cancerului organelor reproductive sau de sân. Cu cât mai mult alăptezi, cu atât mai mult scade riscul. Este de asemenea asociată cu o rată mai mică a osteoporozei.





4. Atașament sănătos, independență și securitate: Alăptarea le conferă juniorilor un minunat simț al securității. Chiar dacă lumea se îngrijorează de faptul că picii ar deveni PREA atașați de sân și de mamă, asta e un mit. În primul rând, copii sunt biologic programați să-și dobândească independența și o fac în ritmul propriu. În al doilea rând, un copil care știe că nevoile sale emoționale și fizice sunt mereu îndeplinite, este cu MULT mai încrezut și independent decât un copil care nu este sigur că nevoile sale vor fi luate în considerare.





5. Adormitul este mai ușor: laptele matern este plin cu hormoni care îl ajută pe copil să se relaxeze. Adormitul la sân este adesea perceput ca un obicei prost, însă știința a demonstrat că hormonii care îl ajută pe bebeluș să adoarmă sunt eliberați pe timpul nopții și nu a zilei. Asta ne arată că copiii sunt biologic programați să adoarmă după o masă de lapte matern.





Pinky McKay, un renumit consultant în alăptare, comentează"Cu atâtea probe aduse în favoarea argumentului că laptele matern ajută la adormitul copiilor, nu are rost să opui rezistență acestui minunat proces de atașare și relaxare sau să trezești un bebeluș care a adormit la sân pentru a încerca alte tehnici de adormire. În cazul în care sunteți atât de îngrijorată de acele voci care vă avertizează că nu va mai putea copilul adormi fără sân vreodată, amintiți-vă: sunt sigură că nu există mămici care să-și fi atașat patul lor de patul copiilor mari pentru a-i adormi la sân, iar dacă copilului tău îi va plăcea să adoarmă la un sân chiar la 21 de ani, fii sigură că acela nu va fi sânul tău".





Presiunea socială (venită din partea rudelor și prietenilor) de a înțărca bebelușul cât mai curând este bazată pe false prezumpții despre cum ar trebui să adoarmă, să interacționeze cu lumea, în ce măsură să depindă de mama sa un copil mic. Aceste mituri le privează pe femei și copii lor de o mulțime de momente minunate.





Sursa: wholewoman.hubgarden.com









Redactor: Cristina Voicu

Săptămâna Mondială a Alăptării 2022

Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață Pentru al 8lea an la rând echipa Mămica Alăptează a celebrat Săptămâna Alăptării prin ...