Sunday, March 22, 2015

Ce poate și ce nu poate consuma o mamă care alăptează

Ce poate și ce nu poate consuma o mamă care alăptează

foto: today.com

În general, este recomandat să mănânci ceea ce-ți place, când îți place și în cantitatea care-ți place, continuând să faci asta atât timp cât nu observi vreo reacție evidentă a bebelușului tău la vreun aliment anume. Nu există o așa-zisă "listă cu alimente pe care o mamă care alăptează nu ar trebuie să mănânce", pentru că majoritatea mamelor care alăptează au dreptul să consume tot ce își doresc și pentru că bebelușii care sunt sensibili la un anumit tip de mâncare sunt cazuri unice, ceea ce îi face unuia rău poate să nu-l afecteze deloc pe altul. Dacă în istoria medicală a familiei tale se întâlnesc alergii la diverse produse și crezi că există posibilitatea ca bebelușul tău să fie alergic, atunci poate îți vei dori totuși să eviți anumite alimente, dar, iarăși, fiecare copil este unic și nu este valabil pentru toți.


Poate o mamă care alăptează să consume mâncare puternic condimentată sau iute?
În general, da. Sunt multe culturi în care se consumă regulat mâncare foarte condimentată și iute. Nu există dovezi precum că un procentaj mai mare din acești copii alăptați ar fi agitați, balonați sau ar avea alte probleme legate de alimentele consumate de mamele lor. Este cunoscut faptul că anumite condimente, cum ar fi usturoiul, poate trece în laptele matern, dar nu pare să cauzeze probleme. Din contra, un studiu a arătat că copii mâncau mai bine lapte după ce mama acestora a consumat usturoi.


În ce mod poate fi afectat bebelușul dacă mama consumă așa-numitele alimente care provoacă balonare?
Mamele care alăptează sunt prevenite în legătură cu așa-zisele alimente care balonează, precum brocoli, conopida, varza, fasolea etc. Totodată, alimentele menționate nu au vreun 
efect indezirabil mai pronunțat asupra bebelușului decât alte produse. Unele alimente pot provoca balonarea mamei, din cauza indigestiei unor carbohidrați de către bacteriile intestinului. Totuși laptele se formează din nutrienții ce a trecut în sângele mamei, și nu din ceea ce se află în sistemul ei digestiv. Atât gazele, cât și carbohidrații nedigerați, nu pot trece în sânge, respectiv este imposibilă trecerea acestora în laptele matern și să provoace balonarea bebelușului. Acest lucru nu înseamnă că bebelușul nu poate fi sensibil la un anumit tip de mâncare, deși aceasta nu are nici o legătură cu așa- zisele alimente care provoacă balonare.


Poate o mâncarea acidă consumată de mamă să fie prea acidă pentru bebeluș?
Nu. Produsele acide precum citricile sau roșiile nu pot schimba aciditatea laptelui matern. Exact ca și în cazul altor alimente, totodată copilul poate fi sensibil la un anumit tip de proteine care trec în laptele mamei. 


Poate consumul de prea multe dulciuri sau grăsimi să influențeze asupra calității laptelui matern?

Laptele matern nu este afectat de cantitatea de zahăr ingerat de mamă.
Mai mult decât atât, regimul alimentar al mamei nu are nici o influență asupra grăsimii sau caloricității laptelui. Totodată, genul de grăsimi și nu cantitatea lor poate fi modificată (până la o anumită limită) în funcție de regimul alimentar al mamei.

Se permite consumul de băuturi carbogazoase în alăptare?

Băuturile carbogazoase conțin de regulă dioxid de carbon, cofeină și îndulcitori artificiali.
Consumul de cofeină poate afecta bebelușul doar dacă mama o consumă în cantități mari (mai mult de 750 ml de astfel de băutură pe zi). O ceașcă - două de cafea pe zi se permit atât în sarcină, cât și în alăptare. 
Cât despre îndulcitorii artificiali, precum aspartamul, sucraloza, sorbitolul, zaharina, stevia, concentrațiile lor sunt considerate a fi prea mici pentru a afecta cumva calitatea laptelui matern. Ele fac parte din categoria îndulcitorilor destul de siguri. Totuși nu este recomandat consumul lor în cantități mari și zilnice.


Poate o mamă care alăptează să consume miere?
Mierea nu este contraindicată mamelor. Flora intestinală a unui adult și a unui copil mai mare de un an de zile este capabilă să dezactiveze sporii de botulism care ar putea fi prezenți în miere. Iar dacă sporii sunt uciși în tractul gastro-intestinal al mamei, aceștia nu pot pătrunde în laptele matern și afecta bebelușul. Un intestin de bebeluș nu se poate proteja de sporii botulismului, aceștia pot coloniza intestinul, germina și produce neurotoxina botulică. Respectiv, mierea nu este recomandată pentru copii mai mici de un an. 


Este necesară evitarea consumului anumitor specii de pește?
Datorită riscului crescut de contaminare cu metil-mercur a copiilor nenăscuți, Administrația alimentelor și băuturilor din SUA recomandă femeilor însărcinate să evite consumul anumitor specii de pești cum ar fi: rechinul, peștele spadă, macroul regal, tonul (aceștia sunt pești mari cu o masă corporală mai mare și care se hrănesc cu alți pești, deci sunt mai susceptibili să acumuleze nivele înalte de mercur). În timp ce este demonstrat că nivelul de mercur din pește afectează în mod direct dezvoltarea sistemului nervos a fătului, totuși ar fi prudent pentru mamele care alăptează și copii mici să nu consume tipurile de pești sus menționate. De asemenea, consumul peștilor mai mici sau conservați trebuie să fie limitat la o dată pe săptămână. 


Este permis consumul de sushi în alăptare?
Da, dar luați măsuri de precauție în legătură cu sursa peștelui folosit la prepararea sushi-lor. Asigurați-vă că restaurantul de unde le procurați să aibă reputație bună. Ca și orice mâncare crudă sushi pot fi contaminați cu paraziți sau bacterii, totuși afectată va fi mai mult mama, și nu bebelușul. 


Se permite consumul de brânză și cașcavaluri nepasteurizate în alăptare? 

Da, mamele care alăptează pot mânca brânzeturi moi. Lactatele nepasteurizate pot fi purtătoare a bacteriei listeria, care poate afecta uneori destul de grav fătul și femeia însărcinată, totodată o mamă care alăptează și este contaminată cu listeria nu va transmite această bacterie în laptele matern, deci bebelușul nu riscă nimic. Unica complicație care poate apărea este starea proastă a mamei din cauza infecției cu listeria.


Poate fi considerat consumul de arahide sau unt de arahide sigur în alăptare?
Cercetările curente au demonstrat că neconsumarea arahidelor pe timpul sarcinii sau alăptării nu scad și nu influențează în nici un fel asupra riscului de alergie a bebelușului la acest produs. Până nu demult, nutriționiștii recomandau ca arahidele să nu fie incluse în alimentația copilului până la 36 luni, totuși recentele studii au demonstrat că această măsură nu ajută la prevenirea sau reducerea alergiilor la arahide la copii.


Băuturile alcoolice sunt permise pe perioada alăptării?

Experții în alăptare recomandă reducerea consumului de alcool pe perioada alăptării la 1-2 pahare pe săptămână. Reieșind din faptul că alcoolul trece în sângele mamei și ulterior în lapte, consumul acestuia trebuie limitat, însă nu este total interzis.


sursa: kellymom.com
Redactor: Cristina Voicu

No comments: