Thursday, February 19, 2015

De ce alăptarea la cerere e mai bună decât alăptarea după regim

De ce alăptarea la cerere e mai bună pentru sugar decât alăptarea conform unui regimul 

foto: huffingtonpost.com

Multe mămici sunt puse în fața alegerii, fie să alăpteze la cerere, fie conform unui regim strict. Astăzi există destui autori care încearcă să ne convingă de faptul că alăptarea conform unui regim e mai potrivită. În vâltoarea acestui război informațional e greu să iei o decizie. Olga Gutium - consultant în alăptare, ne explică de ce e mai potrivită alăptarea la cerere, atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă.Ce presupune alăptarea în care se respectă un regim și ce presupune alăptarea la cerere?
Alăptarea conform unui regim presupune respectarea strictă a numărului de alăptări pe zi. Înainte se considera că 8 alăptări pe zi este suficient, acum medicii confirmă că e prea puțin.
Alăptarea la cerere presupune că mama atașează la sân copilul de atâtea ori, de câte ori o cere și are nevoie copilul, indiferent dacă e zi sau noapte. Nu există o normă, alăptatul la cerere poate avea frecvența de 2 ore sau chiar de 30 de minute. Fiecare zi poate fi diferită în ceea ce privește cât de des alăptăm copilul la cerere. Totul depinde de starea copilului, etapele de dezvoltare, situație (boală, oaspeți, stres). Copilul transmite mamei anumite „semnale”, când vrea să fie hrănit. Dacă acesta începe să plângă, înseamnă că deja îi este foame de-a binelea. De regulă aceste „semnale” sunt: rotirea capului dintr-o parte în alta, bebelușul scoate limba, suge pumnișorii, e mai agitat.


Ce beneficii are alăptarea la cerere? De ce pentru mamă și copil este mai potrivită?
Atașarea la sân presupune nu doar hrănirea bebelușului, e un proces mult mai complex. Alăptarea pentru sugar presupune mâncare, potolirea setei, comunicare cu mama, o metodă de-a și ușura și alina o durere fie fizică, fie emoțională (stres, frică) și pur și simplu satisface plăcerea bebelușului de apropiere fizică și emoțională cu mama.
Olga Gutium -
consultant în lactație
Pentru mamă, alăptarea la cerere e la fel de importantă. Dacă mama alăptează doar de 8-10 ori în 24 de ore, ea riscă să piardă laptele sau cantitatea acestuia să devină mai mică ori să nu se adapteze cererii bebelușului, astfel riscă să nu se sporească producția de lapte odată cu creșterea copilului. Tocmai din acest motiv, dacă mama alăptează sugarul la cerere, acest lucru presupune că producția de lapte se va regla în funcție de necesitatea copilului, în conformitate cu etapa de dezvoltare la care se află acesta.


Ce riscuri, dar și ce beneficii presupune alăptarea conform unui regim?
Riscul principal este cel de a pierde laptele sau cantitatea acestuia poate deveni mai mică. Dacă mama va liniști copilul cu ajutorul suzetei sau a biberonului și nu la sân, acest risc crește considerabil, dar mai apare și riscul crescut de infecții. Alăptarea după regim nu presupune beneficii considerabile, mai mult reprezintă o comoditate pentru femeile care au nevoie des să lipsească de acasă. Totuși acestea trebuie să-și asume riscul că bebelușul într-un final poate refuza sânul.Pentru o alăptare exclusivă timp de șase luni, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF recomandă:

-         Prima atașare la sân a nou-născutului să se producă în prima oră de după naștere.
-         Alăptarea la cerere. Adică, copilul să fie alăptat ori de câte ori cere aceasta pe timp de zi și noapte.
-         Nou-născutul și apoi bebelușul să fie alăptat exclusiv la sân. Bebelușul nu are nevoie de alte alimente sau lichide, nici chiar apă în primele șase luni de viață. 
-         Să nu îi fie date copilului suzete și biberoane.
autor: Popescu Anastasia


No comments: