Thursday, March 5, 2015

13 cele mai răspândite mituri despre alăptare și lactație

13 cele mai răspândite mituri despre alăptare și lactație


Când este vorba de alăptare, mai gravă decât lipsa de informație poate fi doar informația eronată. De-a lungul anilor, au luat naștere un șir de mituri despre de lactație și de posibilitatea femeilor de a alăpta, iar rezultatul acestor mituri sunt multe mame care renunță la acest minunat proces din cauza posedării unei informații greșite. Vă prezentăm 13 cele mai răspândite mituri despre alăptare, combătute de consultantul în alăptarea și co-fondatoarea „Mămica Alăptează” - Olga Gutium.

1. Sânul nu se mai întărește, înseamnă că am pierdut laptele
De la începutul alăptării, laptele se acumulează în sân în surplus. Treptat însă lactația se stabilizează și sânul nu se mai umple. Din acest moment laptele „vine” atunci când copilul suge, iar sânii nu mai devin tari ca la început. Acesta nu e nicidecum un semnal de alarmă, ci înseamnă doar că s-a stabilizat lactația. Aceasta se poate întâmpla în jurul a 3-6 luni, dar nu e o regulă, în unele cazuri se întâmplă mai devreme, în altele chiar și la 9 luni după naștere.

 2. Copilul mănâncă mai des, înseamnă că nu se satură, deci laptele e insuficient/ prea slab
Copilul cere sân nu numai când îi este foame. Alăptarea pentru sugar presupune mâncare, potolirea setei, comunicare cu mama, o metodă de-a și ușura și alina o durere fie fizică, fie emoțională (stres, frică) și pur și simplu satisface plăcerea bebelușului de apropiere fizică și emoțională cu mama. Numărul sporit al alăptărilor zilnice nu este un indiciu al insuficienței de lapte. Laptele matern nu este nici gras, nici slab, el e exact așa cum trebuie să fie.

3. Copilul trebuie alăptat până la un an
Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF recomandă copiii să fie alăptați cel puțin doi ani. Alăptarea copilului și după un an rămâne a fi un aport important pentru imunitatea acestuia, dar și pentru confortul emoțional. Studiile au demonstrat că, după un an, laptele devine asemănător colostrului după componența sa, deci mult mai bogat în vitamine, imunoglobuline, anticorpi. Ținând cont de aceste recomandări, fiecare mamă decide cât timp să își alăpteze copilul.

4. După șase luni laptele e apă
Calitatea laptelui nu suferă schimbări nici după șase luni, nici mai târziu. Laptele este bun atât timp cât alăptați copilul.

5. Ca să ai mult lapte trebuie să mănânci cât mai mult și cât mai gras
Procentul de grăsime al laptelui matern nu depinde  de cantitatea sau de calitatea (grăsimea) alimentele pe care le consumă mama, deci nu poate fi influențat prin intermediul modului de-a se alimenta a acesteia. Laptele matern este mereu atât de gras cât trebuie să fie, nu există lapte slab. Dacă mama se alimentează prost, din acest motiv va avea de suferit doar propriul ei corp din lipsa de nutrienți, vitamine și minerale, nu și calitatea laptelui care se va forma din rezervele acumulate de organismul matern. Pentru corpul unei mame ce alăptează producția de lapte este prioritară, iar necesitățile proprii sunt pe locul II.6. Alăptarea doare
În unele cazuri alăptarea poate fi dureroasă la început. De cele mai multe ori motivul principal este atașarea incorectă la sân al sugarului. Odată cu atașarea corectă, sânii se vor vindeca și, cu timpul, vor înceta să doară, asta în cazul în care au fost răniți deja. Indiciul principal al atașării corecte este lipsa durerii atunci când copilul suge, chiar dacă sânul este deja rănit. După ce mama și copilul învață cum să facă în așa fel ca alăptarea să decurgă corect, acest proces devine unul extrem de plăcut.

7. Dacă nu am lapte imediat după ce am născut, înseamnă că nici nu o să mai am lapte
Îndată după naștere, nici o femeie nu are lapte, dar absolut toate femeile au colostrul.  Acest prim lapte este în cantități mici, dar e absolut suficient pentru un nou-născut. Volumul stomacului la un nou-născut în prima zi e după naștere este de 5-7 ml, a treia zi de 22-27 ml, iar în a 7-a zi de 45-60 ml.

8. Femeile cu sâni mici și cele cu mameloanele plate nu pot alăpta
Mărimea sânilor unei femei, de fapt, reprezintă cantitatea de țesut adipos. Mărimea glandelor ce produc laptele este la toate femeile aproximativ aceeași, indiferent de mărimea  sânilor. Ce ține de mameloanele plate, în acest caz lactația se poate stabiliza ceva mai greu, dar cu puțin efort și femeile cu mameloane plate reușesc să-și alăpteze copiii cu succes.

9. O femeie care alăptează nu poate rămâne însărcinată
Femeile care alăptează pot rămâne însărcinate, chiar dacă ciclul menstrual încă nu a revenit. Alăptarea nu este o metodă de contracepție.

10. Alăptarea modifică forma și mărimea sânului
Sânii suferă schimbări încă din perioada sarcinii, în timpul alăptării acestea sunt neconsiderabile. Dacă o femeie e predispusă genetic spre aceste modificări, atunci ele vor avea loc, chiar dac ea nu va alăpta nici măcar o zi.

11. Stomacul bebelușului trebuie să se odihnească, de aceea noaptea el nu trebuiește alăptat
Laptele matern se digeră foarte repede, într-un interval de 20-40 de minute. Acesta conține autofermenți și se autodigeră, astfel nu suprasolicită tractul gastro-intestinal. Copilul trebuie alăptat ori de câte ori cere în zi și noapte, altfel mama riscă să piardă laptele, iar copilul să ia puțin în greutate.

12. Trebuie să le dăm apă bebelușilor
Laptele matern e și mâncare și apă pentru bebeluș. Circa 87% acesta e alcătuit din apă. Tocmai din acest motiv bebelușii alăptați la cerere nu au nevoie să bea apă în primele șase luni de viață, adică până la începerea diversificării.

13. Femeile care alăptează trebuie să țină o dietă strictă
O mamă care alăptează trebuie să mănânce sănătos. Aceasta nici nu trebuie să se limiteze strict de la mâncare, dar nici să mănânce prea mult. La început, mamele trebuie să fie atente cu alimentele care pot provoca alergii: lapte, miere, nuci, citrice, ciocolată. Cu timpul, puteți să începeți să le introduceți în alimentație, dar câte puțin, câte un sigur aliment și să urmăriți reacția copilului. Dacă copilul face alergii sau are dureri de burtă de la un aliment anume, atunci mama trebuie să evite o perioadă acest aliment.Anastasia Popescu

No comments: