Tuesday, April 21, 2015

Alăptarea și o nouă sarcină

Alăptarea și o nouă sarcină 

sursa foto: pinterest.com
Alăptarea este un proces absolut natural și estetic, totuși e un domeniu la care femeile au o mulțime de întrebări. Cazul în care o mamă alăptează și rămâne din nou însărcinată nu este deloc o excepție. Se întâmplă că unele mame rămân însărcinate atunci când alăptează, iar această situație le pune în fața unei decizii dacă să mai alăpteze sau nu. Presiunea din partea rudelor și lipsa de informație, de cele mai multe ori, o fac pe mamă să înceteze alăptarea.


Prin acest articol venim să liniștim gravidele care alăptează. Printre recomandările emise de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu se regăsește înțărcarea copilului o dată cu parvenirea unei noi sarcini.

Mituri legate de alăptarea în sarcină
Unul dintre miturile legate de alăptare în sarcină spune că stimularea mameloanelor  poate provoca o naștere prematură. Uterul într-adevăr reacționează la oxitocina care este produsă în organism în momentul stimulării mameloanelor, dar acest lucru se întâmplă nu mai devreme de a 37 – a săptămână de sarcină.

Un alt mit este că, dacă mama alăptează, atunci fetusul nu va primi cantitatea necesară de vitamine, minerale și alte elemente necesare formării și dezvoltării lui. Adevărul este că aceste elemente sunt „expediate” de către organism în primul rând fătului, apoi spre laptele matern și în ultimul rând mamei.


Riscuri în cazul unei înțărcări bruște
Înțărcarea, mai ales bruscă, nu numai că nu e necesară în cazul unei noi sarcini, ba mai mult, poate fi chiar periculoasă. Aceasta poate avea un impact negativ asupra sarcinii, din cauza unei reconstituiri hormonale bruște.Dacă mama a decis să alăpteze în continuare
Dacă mama a luat decizia să alăpteze în perioada sarcinii, aceasta poate să o facă până când naște, iar mai apoi să continue alăptarea primului copil în tandem cu a nou-născutului, adică să alăpteze ambii săi copii.


Atenție la cantitatea de vitamine
Cel mai important lucru la care trebuie să atragă atenția o gravidă care alăptează este că în această perioadă ea trebuie să fie de două ori mai atentă la ceea ce mănâncă și obligatoriu să administreze vitamine concepute pentru perioada sarcinii, pentru a-și asigura aportul necesar de vitamine și minerale.


Dacă mama a decis totuși să înceteze alăptarea
Dacă mama a luat decizia de a înceta alăptarea, trebuie să o facă treptat, în așa mod încât, pe la 20 de săptămâni de sarcină, copilul să fie înțărcat. Anume la această vârstă gestațională laptele matern începe să își schimbe compoziția și să producă nu lapte matur, ci colostru pentru bebelușul din burtică. În această perioadă cantitatea de lapte devine mult mai mică și copiii, de cele mai multe ori, singuri renunță la alăptat.


Cazuri în care se recomandă înțărcarea
Există totuși și situații când este recomandată înțărcarea, acestea sunt legate de cele mai multe ori de anumite indicații medicale. E vorba de iminență de naștere prematură, precedente de avorturi spontane pe care le-a avut mama, sângerări și probleme serioase legate de sarcină.


Mămica Alăptează vă reamintește că OMS și UNICEF recomandă să alăptați copiii cel puțin până la doi ani.Olga Gutium – consultant în alăptareNo comments: