Tuesday, May 12, 2015

Alăptarea pe timp de noapte - 8 motive pentru care este atât de importantă

Alăptarea pe timp de noapte - 8 motive

 pentru care este atât de importantă

foto: sincedaily.com
În sfârșit, ai sosit acasă cu bebelușul tău nou-născut. Cum doarme noaptea? Probabil se trezește la fiecare 2-3 ore, sau poate mai des, pentru a fi alăptat. Când te confrunți cu somn întrerupt noapte după noapte, începi să pui la îndoială necesitatea de a alăpta pe timp de noapte, însă aceasta este foarte importantă atât pentru copilul tău, cât și pentru rezervele tale de lapte.

Dacă pui la îndoială necesitatea alăptărilor nocturne, iată 8 motive pentru care nu ar trebui să renunți la aceasta:

1. Bebelușii au un stomac minuscul. Știați că în stomacul unui nou-născut poate încăpea aproximativ 20 ml de lichid? Dacă lichidul în cauză este lapte matern, acesta este digerat în nu mai mult de o oră. Doar în ziua a 10-a stomacul bebelușului ajunge de mărimea unei mingi de golf și poate reține 60 ml de lichid. Așadar, alăptatul o dată la o oră sau două este pe deplin justificat. Aceasta înseamnă că și noaptea ei vor avea nevoie să fie hrăniți. Avantajul este că, cu cât mai des alăptați, cu atât mai mult lapte veți produce.

2. Bebelușii consumă mai mult lapte noaptea. Un studiu a arătat că bebelușii beau mai mult lapte noaptea decât în oricare alt interval de timp - 20% din totalul zilnic de lapte era consumat anume noaptea. Majoritatea copiilor care au participat la studiu erau hrăniți pe timp de noapte de 2 sau 3 ori. Pentru un copil care ia puțin în greutate, alăptările pe timp de noapte sunt cele care pot face diferența, cu cât mai des va fi alăptat, cu atât mai multe calorii pentru creștere va asimila.

3. Alăptările nocturne ajută bebelușul să doarmă. Laptele matern conține triptofan, un aminoacid care induce o stare de somnolență și relaxare. Cantitatea acestuia în lapte este mai mare seara și pe timp de noapte. Triptofanul este un precursor al serotoninei, care este un hormon responsabil de reglarea ciclurilor de somn și a dispoziției. Mai mult decât atât, acesta contribuie la dezvoltarea creierului bebelușului. Alăptând noaptea, îți ajuți copilul să doarmă și să se dezvolte armonios.

4. Nivelul de prolactină este mai ridicat pe timp de noapte. Prolactina, hormonul responsabil de producerea laptelui, are un nivel de producere mai înalt pe timp de noapte. Așadar alăptatul nocturn contribuie la suplinirea mult mai activă a necesităților de lapte, astfel ajutându-te să menții o lactație bună.

5. Alăptarea nocturnă contribuie la prelungirea perioadei de amenoree. Amenoreea indusă de lactație este o metodă de contracepție eficace 98%, atât timp cât este folosită corect. Dacă copilul tău are mai puțin de 6 luni și este alăptat exclusiv zi și noapte iar menstruația încă nu a revenit, poți folosi această metodă de contracepție. Cercetătorii cred că anume nivelul de prolactină crescut pe timp de noapte contribuie la amânarea revenirii ciclului menstrual. Totuși, nici această metodă de contracepție nu este 100% sigură, așadar, dacă doriți cu orice preț să evitați o nouă sarcină, folosiți prezervative sau alte metode de contracepție permise în alăptare.

6. Ritmul circadian al bebelușului este încă în curs de dezvoltare. Indiferent dacă alăptezi sau nu, bebelușul tău nu a avut un somn consolidat pe timp de noapte până la 3-4 luni, deoarece ritmul său biologic este încă destul de imatur. Perioadele lungi de somn neîntrerupt nu sunt consecința faptului că alăptezi sau nu, ci reprezintă un punct de hotar în dezvoltare pe care toți copii îl ating, mai devreme sau mai târziu.

7. Probabil cel mai important motiv de a alăpta noaptea este că aceasta reduce riscul de moarte subită la bebeluși. O analiză a 18 studii diferite a arătat că alăptarea nocturnă contribuie la reducerea riscului de moarte subită cu aproximativ 50%. Specialiștii în somn spun că stimularea bebelușului este un important mecanism de supraviețuire, iar aceste stimulări sunt mai frecvente la bebelușii alăptați.

8. Mamele care alăptează dorm, de fapt, mai mult. În studiul lor despre starea psihologică a mamei și a depresiei post-partum, Kendall-Tackett și colegii lui au raportat că mamele care alăptează beneficiază de mai mult somn decât mamele care hrănesc artificial sau mixt. Chiar și în contextul trezirilor nocturne, aceste mame care alăptează au raportat un nivel mai mare de energie pe timpul zilei. Alți cercetători au descoperit că mamele care alăptează au, în medie, cu 45 de minute mai mult timp de dormit, chiar dacă somnul le este fragmentat. Chiar dacă 45 de minute nu sunt un timp semnificativ, anume acest timp poate face diferența atunci când te confrunți cu lipsa acută de somn.

Bebelușii au nevoie să mănânce noaptea. Fie că hrănești cu lapte praf și vei fi nevoită să te scoli din pat pentru a pregăti o sticluță, fie că alăptezi, iar în cazul dat poți lua bebelușul cu tine în pat și să te odihnești în timp ce îl alăptezi.

Dormitul o noapte întreagă ține de un hotar de dezvoltare neurologică la bebeluși și nu are legătură cu alăptarea nocturnă. Deci îmbărățișează-ți micuțul care se trezește noaptea ca să mănânce, privește-l, rămâi ancorată în acest moment frumos de alăptare și apoi mergeți ambii să dormiți, știind că ești una din miile de mame care se trezește noaptea pentru a avea grijă de bebelușul ei.

Sursa: bellybelly.com
Redactor: Cristina Voicu



No comments: