Thursday, August 6, 2015

Maria Marian – laptele matern este sănătate pură

Maria Marian – laptele matern este sănătate purăMaria Marian alături de soțul ei Lilian de 1 an și 8 luni descoperă minunăția maternității și a paternității. Micuțul Cristian le face zi de zi viața mai luminoasă și plină de sens. Maria îl alăptează până în prezent pe micuțul ei și deși nu i-a fost ușor pentru că a revenit la serviciu la 2 luni de după naștere, și-a  alăptat copilul exclusiv primele 6 luni. Cum i-a reușit și ce dificultăți a întâlnit aflați în interviul de mai jos cu cea de-a cincea protagonistă a proiectului „Sunt o mămică fericită și alăptez” – Maria Marian.

Ce s-a schimbat în viața voastră de când ați devenit părinți?
Toate. Cu Cristian ne trezim, cu Cristian ne culcăm, cu Cristian avem nopți albe şi absolut totul în jur este plin de dragoste şi afecțiune. Cristian ne-a învățat să ne îmbrățişăm foarte des şi, evident, în trei, el adoră îmbrățişarea de familie. Cristian ne-a învățat să ne prețuim timpul la maxim, să ne facem lucrurile de trei ori mai repede şi bine. Cristian ne-a învățat ce înseamnă o familie puternică, împlinită şi absolut fericită.Cum se implică tatăl în creșterea și educarea micuțului vostru?
Tati este aerul nostru, omul scump şi drag fără de care nimic nu ar merge aşa cum se cuvine. "Mama" în familia noastră, înseamnă şi mama, şi tata. Nu există absolut nici o diferență. Am încredere totală în soțul meu când este vorba de copil, poate chiar şi mai mult decât în mine. 

Tati a stat cu noi la maternitate continuu, zi şi noapte, tati a fost cel care a schimbat primul scutecel, cel care a făcut prima băiță, a tăiat primul unghiuțele şi l-a ținut ore în şir în brațe în miez de noapte când mami nu mai avea puteri. Nu cred că aş fi ales un tată mai bun posibil pentru copilul meu. Încurajați-vă tot timpul soțul sau partenerul de viață să vă fie alături, o bună parte din felul lui de a fi şi implicarea în îngrijirea şi educarea copilului depinde de noi, femeile. Fraza "Fără tine nu mă descurc nicicum" şi "Eşti totul pentru noi" ar fi bine să persiste în comunicare.Cum reușești să îmbini munca cu alăptarea?
Sunt prezentator şi reporter al emisiunii "Acasă Devreme" de la Jurnal TV. Prima înregistrare TV am avut-o după 20 de zile de la naştere. Am efectuat-o repejor, în timp ce copilul meu îşi făcea somnul. Apoi am revenit la muncă o dată pe săptămână. În emisie zilnică am revenit la Acasă Devreme când copilul meu avea 2 luni.

Deşi nu a fost uşor, am alăptat exclusiv până la 6 luni, aşa cum scrie regula. Am avut mare mare mare noroc de soțul meu şi de directorul şi de colegii de la Jurnal TV, care ne-a creat tinerelor mămici din companie toate condițiile să putem munci şi să avem grijă de bebeluş în acelaşi timp. Copilul mi-a fost alături mereu, în culise, chiar în timpul emisiilor. Prin ambiție am reuşit să-i ofer lui Cristian cel mai bun start în viață: laptele matern. Am alăptat întotdeauna la cerere, fără să am un regim prestabilit. Acum, Cristian are 1 an şi 8 luni, 10 dințişori şi 2 măseluțe, 12 kilograme şi continui să-l hrănesc la piept. Alăptarea este cel mai frumos lucru pentru o mamă!Ai întâlnit dificultăți în procesul de stabilizare a lactației?
Sigur că da, ca orice mămică la-nceput de cale. Sâni angorjați, duri, febră, canale blocate și iar dureri. Dar, pot să vă spun un lucru. Niciodată nu am ales să-mi storc sânii după fiecare masă a copilului ca să am " mai mult lapte", nu am consumat nuci cu miere ca să am "lapte gras". Ce am făcut a fost să-mi pun copilul cât mai des la sân, începând cu prima oră de viață a bebeluşului şi m-am odihnit mult, mult.

Cum ai reușit să depășești aceste dificultăți?
Soțul meu, familia mea, mama şi surorile mele, medicii şi lucrătorii medicali de la Maternitatea nr. 2 din capitală. Am avut noroc de mult suport, atenție şi înțelegere din partea lor. Evident, fără sfaturi corecte şi valoroase în privința alăptării corecte nu aş fi reuşit.De ce alăptezi?
Alăptez pentru că: Vreau să-i ofer copilului meu cel mai bun start în viață. Laptele matern este cel mai sănătos aliment pentru fiul meu și nu există în lume aliment mai potrivit în primii ani de viață decât laptele matern. Laptele matern este sănătate pură. Stând la piept, copilul primește nu doar hrană, dar și liniște, siguranță, protecție, afecțiune și multă, multă gingășie.Ce însemnă pentru tine Mămica Alăptează?
Un proiect şi o sursă de informare mai mult decât binevenită pentru femeile din țara noastră. Mă bucur enorm că există surse veridice de informare şi consultanți în alăptare de nota 10 cu plus.


Anastasia Popescu

No comments: