marți, 15 septembrie 2015

Cine sunt consultanții în alăptare?



Cine sunt consultanții în alăptare?







foto. balancebreastfeeding.com




Consultanții în alăptare sunt reprezentanții unei profesii relativ tinere. De aceea multe mame își pun întrebări legate de activitatea lor. Cine sunt consultanții în alăptare și care e domeniul competenței lor? Ce studii au, în baza la ce emit recomandări? Cum arată o consultație, cât durează și ce presupune aceasta? În ce cazuri este indicat să apelăm la consultanții în alăptare?  Am realizat un interviu cu consultanta în alăptare și cofondatoarea Mămica Alăptează - Alina Șmurun, pentru a răspunde la toate aceste întrebări.



Cine sunt consultanții în alăptare?

Consultanții în alăptare sunt specialiști cu studii în domeniu. Există mai multe organizații internaționale sau naționale care instruiesc consultanți în alăptare. Aceștia beneficiază de studii, examene și respectiv licențiere. De regulă o cerință obligatorie a acestor organizații este experiența proprie, adică consultante pot deveni mame care au alăptat la rândul lor o anumită perioadă de timp (cerință ce diferă de la o organizație la alta).




Alina Șmurun

consultant în alăptare

co-fondatoarea Mămica Alăptează







Eu sunt consultant AKEV. Organizația de consultanți din care fac parte are un curs de instruire bazat pe recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), după consultantele susțin un examen ce include și partea practică, dacă acestea sunt promovate în calitate de consultante în alăptare, atunci primesc licențiere în domeniu, confirmată documental. Cursurile pentru consultanți conțin și studierea psihologiei și fiziologiei copiilor și a femeilor din perioada sarcinii și de după naștere.








Membrii AKEV sunt structurți în câteva categorii: 



- Grupul de susținere a alăptării din care fac parte mame care alăptează, dar care au trecut o instruire de bază;

- Consultanții stagiari;

- Consultanți;

- Profesori- lectori.





Care este domeniul competenței unei consultante în alăptare?

Competențele consultantelor sunt strict regulamentate de statutul intern al organizației din care fac parte acestea. Consultanții în alăptare ajută mamele să alăpteze, să depășeacă problemele cu care se confruntă. Consultanții în alăptare nu tratează mamele sau copiii, nu indică vaccinarea sau nevaccinarea.



Iată ce nu ține de competența consultanților și cu ce probleme nu e cazul să apelați la acești specialiști. Consultanții: 




- Nu tratează nici mama, nici copilul. Nu indică și nu recomandă întreruperea tratamentelor medicamentoase;

- Nu contravine sau susține indicațiile medicilor în domeniile ce nu țin de alăptare;

- Nu emite recomandări legate de îngrijirea copiilor (deprinderea cu olița sau purtarea bebelușilor);

- Nu discută despre vaccinare;

- Nu stabilește diagnoze;

- Nu povestesc/ vă învață cum „corect” să vă creșteți copiii.





În baza la ce consultantele în alăptare emit recomandări?

Recomandările unei consultante în alăptare se bazează pe recomandările emise de către Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF. Consultantele în alăptare nu își împărtășesc experineța proprie sau convingerile proprii.



Cine are nevoie de serviciile consultantelor în alăptare?

La serviciile consultantelor în alăptare apelează mamele care alăptează și întâmpină dificultăți în acest proces sau au necesitatate de a se informa în legătură că alăptarea. 



Iată care sunt situațiile în care consultanții în alăptare vă pot fi de folos:

- Vă confruntați cu crăpături la nivelul mamelonului și dureri în timpul alăptării;

- Angoajarea sânului (atunci când vine laptele);

- Doriți/sunteți nevoită să încetați alăptarea și aveți nevoie de informație despre cum să o faceți;

- Comportamentul agitat al copilului atunci când este atașat la sân sau refuzul acestuia de-a suge sânul;

- Vă confruntați cu lipsa sau excesul de lapte și nu știți ce să faceți;

- Copilul ia prea puțin/ prea mult în greutate și nu știți cum să soluționați problema;

- Sunteți nevoită să administrați preparate medicamentoase sau să fiți supusă unei intervenții și nu cunoașteți dacă acestea sunt comptibile cu alăptarea;

- Vreți să vă informați referitor la diversificarea alimentară sau ați început-o, dar întâmpinați anumite dificultăți;

- Vreți să reveniți la serviciu sau să întreprindeți o deplasare fără copil și nu știți cum să procedați cu alăptarea;

- Copilul este alimentat mixt (lapte matern + formulă de lapte praf) și vă doriți să îl alăptați exclusiv;

 - Din motivele constituției fiziologice a sânului întâmpinați dificultăți în alăptare;

- Copilul are anumite particularități în dezvoltare sau ale sănătății și nu știți cum să stabilizați și organizați alăptarea;

- Nu știți cum să organizați alăptarea dacă ați născut prematur;

- Nu cunoateți cum să vă alimentați pentru toată perioada alăptării.



Cum arată o consultație?

Există câteva tipuri de consultații:

- on-line;

- la telefon;

- la domiciliu.



Consultațiile on-line și la telefon de regulă sunt gratuite și cuprind domeniu informării. Fie că mama are anumite întrebări și nedumeriri legate de alăptare. Tot la telefon sau on-line au loc consultațiile repetate. Adică în urma unei consultații la domiciliu, mama apelează iarăși la recomandările specialistei pentru a clarifica și preciza anumite subtilități, pentru a împărtăși evoluția reușitei. Uneori  on line și anume cele prin skype, le înlocuiesc pe cele la domiciliu. Se întâmplă în cazul în care vă aflați în altă țară și consultanta nu se poate deplasa la domiciul dvs. Totuși consultația vizuală o depășește prin calitate pe cea prin skype, de aceea recomand în acest caz mamele fie să caute consultanți în alăptare în țara în care se află, fie o ajut să găsească contactele specialiștilor. Doar în cazul în care din anumite motive mama nu poate apela la consultații din țara în care se află, recurgem la consultațiile prin skype.



Consultanții în alăptare din întreaga lume por fi găsiți pe site-ul AKEV.RU, IBLCE.ORG și LLL.ORG



Pagina noastră de facebook la fel este o platformă de consultații on line. Puteți apela oricând la recomandarea unei consultante în alăptare. Una dintre specialistele proiectului nostru vă vor răspunde în termen de maxim 3 zile. Acest tip de consultații este destinat problemelor sau mai bine zis întrebărilor care nu necesită un răspuns imediat. Dacă aveți nevoie de ajutorul urgent și vă confruntați cu probleme arzătoare (mastită, piept întărit, necesitatea de-a verifica compatibilitatea medicamentelor destinate mamei cu alăptarea, despărțirea urgentă a mamei de copil), atunci puteți oricând telefona oricărei dintre consultantele noaste.



Consultațiile la domiciuliu se întreprind atunci când mama și/sau copilul se sonfruntă cu probleme rezolvarea căror constă nu numai în furnizarea unei informații, ci implică și necesitatea demonstrațiilor practice și a cunoșterii cazului în particular de către consultant. De regulă mama ia legătura cu consultanta în alăptare, comunică problema și împreună cu specialista stabilesc data și ora consultației. 



E foarte important ca în ziua și momentul consultației mama să se comporte cu copilul așa cum o face în mod normal, în caz contrar consultantei i-ar putea scăpa din vizor anumite subtilități importante pentru soluționarea problemei particulare.



În cadrul consultației specialista oferă o serie largă de întrebări pentru a clarifica situația cu care se confruntă mama și copilul și împreună cu aceasta formulează problema și caută soluții potrivite pentru familie, copil și mamă, utilizând informația oferită de către solicitanta consultației. O consultație durează între 1 - 2 ore.





Ce primește o mamă în urma unei consultații?

Răspunsuri la întrebările sale, soluții pentru problema cu care se confruntă, soluții potrivite anume pentru ea, nu unele universale. Informație despre fiziologia lactației, despre etapele dezvoltării copilului, particularitățile comportamentului acestuia (somn, frecvența alăptărilor, necesități, comportament). Învață cum să atașeze și să poziționeze corect la sân copilul/ copiii. În cazul copiilor născuți prematur și a celor cu deficiențe sau particularități de dezvoltare, consultanta în alăptare va ajuta mama să-și stabilizeze lactația.



În caz de necesitate consultanta împreună cu mama întocmește un plan de acțiune, spre exemplu cum ar fi: încetarea alăptării, îmbinarea muncii cu alăptarea, diversificarea alimentară. Dacă problema cu care se confruntă o clienetă sau alta se combinată, adică e una de natură și medicală, psihologică, consultanta recomadă vizita la un specialist în domeniu.



Consultația în alăptare ia sfârșit atunci când mama a primit toată informația și toate cunoștințele necesare, teoretice și practice.





Anastasia Popescu



Săptămâna Mondială a Alăptării 2022

Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață Pentru al 8lea an la rând echipa Mămica Alăptează a celebrat Săptămâna Alăptării prin ...