luni, 14 septembrie 2015

Fisurile și rănile mamelonare. Ce e de făcut?


Fisurile și rănile mamelonare. Ce e de făcut?








foto: copilul.ro




Fisurile mamelonare sunt cea mai întâlnită problemă legată de alăptare. Rănile la nivelul mamelonului apar din cauza atașării incorecte la sân copilului și cel mai probabil vor persista atâta timp cât atașarea nu va fi corectată. Totuși există remedii care ușurează durerea și care ajută mamelonul să se vindece mai rapid, în ansamblu cu atașarea corectă la sân.



Îndepărtăm cauza fisurilor. Atașăm corect la sân copilul

Deci, să luăm lucrurile pe rând. Fisurile și rănile mamelonare în majoritatea cazurilor sunt cauzate de atașarea incorectă la sân. Cum să atașați copilul corect la sân, citiți în ARTICOLUL dedicat acestui subiect. Dacă nu vă isprăviți desinestătător, apelați la o consultantă în alăptare, acesta vă va ajuta să corectați atașarea, dar și vă va furniza multă informație utilă. Dacă atașarea la sân e corectă, dar durerea persista, cauza ar putea fi frenul lingual scurt al copilului dvs. Să depistați această problemă vă poate ajuta un consultant în alăptare și vă va recomanda să mergeți la medic, un neonatolog, medicul de familie, pediatrul sau un chirurg/ chirurg-stomatolog. Dacă frenul lingual este scurt, adresați-vă unui chirurg pentru a scăpa de această problemă, în caz contrat situația nu se va îmbunătăți de la sine. Procedura durează câteva secunde.



Remedii

În cazul în care ați corectat atașarea/ și ați îndepărtat problema frenului lingual scurt al copilului, în aproximativ 1-2 săptămâni fisurile se vor diminua vizibil și treptat se vor vindeca complet. Pentru a ușura disconfortul, dar și a grăbi procesul de vindecare, puteți utiliza ulei de cătină, în cazul în care rana sau crăpăturile sunt de natură umedă; sau cremă pe bază de lanolină, în cazul rănilor uscate. Nici unul dintre aceste preparate nu necesită să fie îndepărtat de pe mamelon înainte de alăptare. Vindecarea fisurilor mamelonare decurge mai ușor și rapid dacă mama va unge mameloanele cu propriul lapte matern înainte de alăptare și după și va face cât mai des și îndelungat băi de aer.



Când trebuie să ne adresăm la medic?

În cazul în care atașați bebelușul corect, ați îndepărtat problema frenului lingual scurt (dacă a fost necesar), dar timp de două săptămâni nu observați îmbunătățiri în procesul de vindecare a fisurilor mamelonare, acesta este un motiv întemeiat de a vă adresa la medicul pediatru, ginecolog sau dermatolog. Doctorul vă va prescrie un preparat antibacterian sau antimicotic.









Anastasia Popescu


preconsultant în alăptare















Săptămâna Mondială a Alăptării 2022

Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață Pentru al 8lea an la rând echipa Mămica Alăptează a celebrat Săptămâna Alăptării prin ...