Monday, October 26, 2015

5 poziții de bază pentru alăptare

5 poziții de bază pentru alăptare

foto: pinterest.com
Pilonul de bază pentru o alăptare reușită este poziționarea corectă, în special în primele săptămâni de viață a bebelușului. Atașarea corectă presupune un mai mic risc de rănire a mameloanelor iar bebelușul suge mai bine, primind laptele de care are nevoie. Organizația Internațională La Leche League, vine cu câteva precizări pentru a îndruma proaspetele mămci la începuturile alăptării.


Pașii de bază pentru o poziționare optimală:

1. Așează-te confortabil, cu un suport la spate, brațele să fie susținute de perne iar picioarele pe un suport sau o carte mai groasă.

2. Poziționează copilul aproape de tine, cu coapsele flexate înspre corpul tău, astfel ca să nu aibă nevoie de a întoarce capul pentru a suge. Gura și nasul lui trebuie să fie fața în față cu mamelonul.

3. Susține-ți sânul încât acesta să nu apese pe bărbia bebelușului. Bărbia celui mic trebuie singură să vină în dreptul sânului.

4. Atașează copilul la sân. Încurajează-l să-și deschidă larg gurița, susținându-i mai degrabă spatele decât capul. Nasul său trebuie să atingă sânul.

5. Savurați. Dacă simți durere, detașează copilul și încearcă din nou.


Pe măsură ce alăptezi, vei deveni mult mai exprimentată și vei putea alterna diverse poziții de alăptare. Atât timp cât te simți confortabil, iar bebelușul mânâncă suficient, alege acele poziții care funcționează pentru ambii. Încercați următoarele patru poziții de mai jos.
Ține minte că în oricare poziție de mai jos, bebelușul trebuie să fie adus la înălțimea mamelonului. Dacă te apleci asupra bebelușului poți suferi de dureri de spate,  înțepeniri ale umerilor sau brațelor sau răni ale mameloanelor.


1. Poziția- Întinsă pe spate sau biologică

 Această poziție de alăptare presupune un efort mic din partea mamei, care stă confortabil, bebelușul fiind astfel încurajat să-și urmeze instinctul natural pentru a apuca sfârcul și a suge.

- Îmbrăcați-vă după propria dorință atât pe tine cât și pe bebeluș.
- Găsește un pat sau o canapea unde să te întinzi astfel ca spatele tău să fie bine susținut. Spatele trebuie să fie astfel poziționat încât atunci când pui copilul pe piept, gravitatea să-i permită corpului său să fie lipit de corpul tău.
- Capul și spatele tău, trebuie de asemenea să fie bine susținute.
- Atât timp cât stai întinsă, bebelușul se poate odihni pe tine în orice poziție dorești, atât timp cât toată partea lui din față este lipită de corpul tău.
- Lăsă obrazul bebelușului să se odihnească undeva lângă sânul tău dezgolit.
- Ajută-l atât cât dorești, poți sau nu să-ți susții sânul. Relaxați-vă și profitați de aceste momente. Sunteți o echipă minunată.


2. Poziția- Leagăn

Poziția leagănului este, de obicei, folosită după primele săptămâni.
- Pentru a-ți alăpta bebelușul în această poziție, acesta ar trebuie să fie culcat pe o parte, sprijinindu-se pe  umărul și coapsa sa, iar gura să fie la nivelul mamelonului.
- Folosește perne pentru a ridica bebelușul  la nivelul sânului și a-ți sprijini coatele, în special în primele săptămâni.
 - Susține-ți sânul cu ajutorul punctului de sprijin de tip U sau C, descrise mai jos (vezi în partea de jos a articolului).
- Capul bebelușului se va sprijini de antebrațul tău, iar spatele său va fi în interiorul brațului și palmei.
- Când privești în jos, trebuie să-l vezi din profil, gura sa trebuie să acopere cel puțin jumătate din suprafața mamelonului. 
- Asigură-te că urechea, umărul și copasa bebelușului sunt într-o linie dreaptă. 3. Poziția Leagăn-Încrucișat

În primele săptămâni, multe mame găsesc poziția leagănului încrucișat drept foarte folositoare.
Pentru această poziție, bebelușul trebuie susținut de o pernă plasată în poala mamei pentru a-l ajuta să ajungă la nivelul mamelonului. Pernele ar trebui să susțină și coatele mamei pentru a-i permite să se relaxeze.
- Dacă dorești să alăptezi din sânul stâng, mâna ta stângă trebuie să susțină sânul în forma U.
 - Îți susții bebelușul cu ajutorul degetelor de la mâna dreaptă. Asta se face, plasându-ți degetele, delicat, după gâtul și urechile celui mic, degetul mare și arătătorul aflându-se după fiecare din urechi.  
 - Gâtul bebelușului se destinde în spațiul dintre degetul mare, arătătorul și palmă,  care formează ca un al doilea gât pentru bebe. 
- Palma ta trebuie să fie plasată între umerii bebelușului. Gura acestuia trebuie să fie foarte aproape de mamelon, pentru a fi atașat. Atunci când bebelușul deschide larg gura, tu trebuie să împingi cu palma spatele. 4. Poziția-Mingea de Fotbal

Este o poziție bună pentru mamele care au născut prin cezariană pentru că ține copilul departe de incizie. Majoritatea nou-născuților se simt foarte confortabil în această poziție. De asemenea, este potrivită și în cazul în care mama are un flux de lapte foarte puternic, în modul dat bebelușului poate mai ușor controla fluxurile de lapte.
- În poziția dată, trebuie să susții capul bebelușului cu mâna iar spatele său se sprijină de-a lungul brațului tău.
- Îți susții sânul cu ajutorul forma C.
- Bebelușul stă cu fața la tine iar gura este la nivelul mamelonului.
- Picioarele copilașului se află sub brațul tău, coapsele fiind îndoite iar picioarele sale se sprijină de partea ta laterală, astfel încât călcâile sale să fie îndreptate spre tavan.


5. Poziția- Culcat pe o parte


Această poziție este destul de apreciată de mame, îndeosebi pe timpul nopții. Atât mama cât și copilul sunt culcați pe o parte față în față.
- Poți folosi perne pentru a-ți sprijini spatele sau între picioare pentru a te ajuta să ai o poziție confortabilă.
- Bebelușul poate fi cuprins cu brațul, fiind cu spatele de-a lungul ante-brațului tău. Coapsele îndoite și aliniate cu umerii și urechea îl ajută pe bebeluș să sugă lapte mai ușor.


Tehnici de apucare și susținere a sânului


În oricare din pozițiile de mai sus, poți avea nevoie să-ți susții sânul pentru a facilita alăptarea. Acest fapt reduce greutatea sânului care apasă pe bărbia bebelușului permițându-i să sugă mai eficient. 

Forma C - apucă sânul cu mâna liberă astfel încât degetul mare să fie deasupra aureolei iar restul degetelor, dedesubt. Degetele tale nu trebuie să atingă gura bebelușului.

 Forma U- plasează-ți degetele pe cutia toracică, sub sân, cu arătătorul fixat pe pliul de sub sân. Lasă cotul jos, astfel sânul va fi susținut de degetul mare și arătător. Degetul mare se va afla în zona exterioară a sânului iar degetele în zona interioară. 


Cum poți fi sigură că bebelușul este atașat corect la sân?

Când dorești să atașezi copilul la sân, poți utiliza mamelonul pentru a-l încuraja să-și deschidă gurița. Atrage copilul spre sân, cu bărbia înainte.

Atașarea corectă presupune:
- nasul bebelușului de abia atinge sânul;
- buzele sale sunt retrusate spre exterior;
- cel puțin jumătate din aureolă se află în gurița sa.

Dacă atașarea e dureroasă, plasează încet degetul în gurița beblușului, între gingii, detașează sânul și mai încearcă o dată. Un copil căruia i se oferă sânul, va suge fără sî înghite în timp ce poziționează mamelonul în guriță, astfel, el singur va da semnalul că sânul este pregătit să elibereze laptele. Când începe să primească laptele, vei vedea cum îi lucrează maxilarul, de asemenea îl vei auzi înghițind, mai rapid la început, apoi mai rar, pe măsură ce apetitul său este satisfăcut.Redactor: Cristina Voicu

Sursa: www.llli.org


No comments: