duminică, 6 martie 2016

(EDITORIAL) Ajutor! Bebe nu se satură!


(Editorial) Ajutor! Bebe nu se satură!







foto: pinterest.com

Dese ori am ajuns să citesc pe forumuri postări de-ale mamelor alarmate. Istoria e clasică: mama alăptează, bebe (după cum crede ea) nu se satură. Ori ați putea vedea și altă interpretare a situației „laptele e prea slab„. Astăzi scriu acest editorial în speranța că prin intermediul lui o să pot calma măcar câteva mame că totul decurge cum trebuie și nu există motive de panică. În el o să descriu cum să înțelegeți dacă bebe se alimentează suficient sau nu.





Alimentația unui nou-născut și bebeluș este extrem de importantă (de fapt importanța ei nu se diminuiază niciodată în viața noastră), tocmai din acest motiv mergeți lună de lună la medicul de familie ca să îl cântăriți pe bebe și să vedeți cât a luat în greutate, pentru că de asta depinde creșterea și dezvoltarea lui ulterioară. Și aici vreau să menționez cel mai important lucru pe care ar trebui să îl cunoască fiecare mamă atunci când vine vorba de „se satură sau nu bebe” - Adausul în greutate este UNICUL indicator al alimentației suficiente sau insuficiente la bebeluși. NIMIC altceva nu vorbește despre cât de bine sau prost se alimentează bebe, nici alăptările frecvente și de durată, nici plânsul, nici suptul pumnișorului, nici faptul că stoarceți puțin lapte sau deloc, nici ceea că sânul a devenit moale și nu se mai umple (e absolut normal) nu este un indicator că bebe nu se satură.




Conform normelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), minima adausului în greutate în primele 6 luni de viață ale bebelușului este de 500 g pe luna. Dacă copilul dvs a luat în greutate cel puțin 500 de grame între lunile 1-6 acest lucru înseamnă că el se alimentează suficient și nu are nevoie în adaos suplimentar. Este important de menționat, că dacă în primele trei luni, adausul în greutate a copilului constituie 500 de grame pe lună, ar fi recomandat să clarificați ce ați putea schimba în organizarea alăptării ca adausul în greutate să fie mai mare.




Ca indicator suplimentar, dar nu de bază, sunt numărul de scutece ude și murdare în decurs de 24 de ore. 












Urinări:


- până la vârsta de 10 zile, cel puțin atâtea scutece ude în 24 h, câte zile de viață are bebe;

- după 10 zile de viață cel puțin 10-12 urinări în 24 ore;



Defecări:


- în primele 3-4 zile de viață nou-născutul va avea cel puțin atâtea defecări câte zile de la naștere are împlinite;

- după a 4 zi de viață (și până la 6 săptămâni) bebe va avea cel puțin 3-4 defecări pe zi.



Ce ține de lapte slab și lapte gras, nu există asemenea noțiune. Laptele matern este mereu așa cum trebuie să fie schimbânduși procentul de grăsime și componența în timpul zilei și al nopții, în dependență de necesitățile copilului și adaptânduse lor chiar și atunci când bebe este bolnav, devenind mai gras, mai bogat in anticorpi și imunoglobuline. Calitatea laptelui matern nu depinde de alimentația mamei. În caz că mama se alimentează prost, are de suferit doar propriul ei corp, nu și calitatea laptelui. 



Cantitatea laptelui depinde de:


1. numărul atașărilor la sân. Cu cât mai des va fi copilul atașat, cu atât mai mult lapte va produce corpul matern;

2. de calitatea atașării copilului la sân. Ca mamelonul să fie stimulat eficient, copilul trebuie atașat corect la sân.



Dragi mame, aveți încredere în propriul corp și în capacitatea lui de-a vă hrăni urmașii. Așa precum în timpul sarcinii el a făcut tot ce a fost necesar ca bebe să supraviețuiască și să se dezvolte fără ca dvs să faceți ceva anume, la fel e capabil să producă și aliementația perfectă pentru copilul/ copiii dvs. Milioane de ani omenirea a supraviețuit datorită capacității corpului matern de a asigura hrană urmașilor săi, evoluția ne-a constituit ca femei în așa mod ca să putem alăpta, de asta a depins supraviețuirea speciei umane. 




Conform datelor și studiilor OMS 97 la sută din femei sunt capabile să-și alăpteze pruncii. Celelalte 3% nu o pot face din cauza dereglărilor hormonale severe sau este vorba de femei ce suferă de boli grave.




Tot ce trebuie să faceți este să vă ascultați propriul corp și copilul și pur și simplu să alăptați. Ofeți sânul bebelușului ori de câte ori o cere. Iar dacă mai citiți pe forumuri „Ajutor, bebe nu se satură!”, dați-le link spre acest articol acelor mame care sunt îngrijorate! ;)




P.S. - În cazul în are nou-născutul/ bebelușul dvs ia în greutate mai puțin decât norma emisă de OMS, luați legătura cu un consultant în alăptare ca să primiți recomandări despre cum să măriți producția de lapte sau numărul atașărilor la sân, să corectați atașarea la sân sau cum să depășiți alte dificultăți cu care vă confruntați.






Anastasia Popescu


fondatoarea Mămica Alăptează


Săptămâna Mondială a Alăptării 2022

Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață Pentru al 8lea an la rând echipa Mămica Alăptează a celebrat Săptămâna Alăptării prin ...