sâmbătă, 11 iunie 2016

10 motive ca să dormiți împreună cu copilul


10 motive ca să dormiți împreună cu copilul







sursa foto: familygolive.com




Un copil care e îngrijit pe parcursul nopții (și pe parcursul zilei), primește reasigurări constante de dragoste și sprijin, în loc să fie nevoit să facă față sentimentelor de frică, furie, și abandon, noapte după noapte. Copiii care s-au simțit în siguranță pe parcursul nopții, la fel ca ziua, cu un părinte iubitor aproape, devin adulți care fac față mai bine stresului inevitabil pe care viața ni-l oferă.  





John Holt a spus atât de elocvent: „să ai parte de sentimente de dragoste și siguranță în primii ani de viață, acesta nu e “răsfațul” copilului, e ca și cum ai pune “bani în bancă”: un fond de încredere în alții, încredere în sine și siguranță interioară, de care copilul se poate folosi pe parcursul provocărilor vieții”. Vă prezentăm 10 motive ca să dormiți împreună cu copilul, publicate de site-ul bebster.ro.


1. Dormitul împreună în familie avantajează la maxim alăptarea, pentru ca nu e nevoie să mergi într-o altă cameră ca să iei copilul. O mamă ce alăptează în “patul familial” poate să-și hrănească ușor copilul fără să fie nevoie să se trezească de tot și poate să continue să se odihnească. 


2. Conform cercetătorului în medicina somnului - James McKenna, co-sleeping-ul crește șansele ca un părinte să poată interveni cu succes pentru a preveni moartea copilului, indiferent dacă aceasta e cauzată de o boală fiziologică sau de un accident fizic. El le reamintește părinților ca “co-sleeping-ul le oferă cea mai bună oportunitate de a-și auzi bebelușul în criză și de-a răspunde.” 


3. Pauzele în respirație sunt normale pe parcursul primelor luni de viață și e foarte verosimil cărespirația mamei oferă indicații importante nou-născutului, reamintindu-i să inspire, prevenind dezvoltarea unei situații de Sindrom de Moarte Subită. Chiar dacă acest mecanism eșuează, mama e aproape, să ajute bebelușul să se trezească. O mama ce alaptează și bebelușul ei, tind să aibă ciclurile de somn și de visare coordonate, făcând-o pe mamă să fie foarte sensibilă la bebelușul ei. 


4. Orice pericol de coșmar pentru copil este redus dacă este un adult aproape.Bebelușii și copii au pierit în incendii, au fost abuzați sexual de rude venite în vizită, au fost răpiți din patul lor, au fost atacați de animale de companie, s-au sufocat după ce au vomat și au murit ori s-au rănit în diferite moduri care ar fi putut fi prevenite dacă un părinte ar fi fost aproape să-l ajute.



5. Sufocarea este uneori listată ca un pericol al familiei care practică co-sleeping-ul. Acesta este un pericol DOAR in doua situații: un nou-născut care doarme pe un pat de apă și deci nu e capabil să se împingă în sus când e nevoie sau un părinte care e prea intoxicat de alcool sau droguri pentru a fi atent la nevoile copilului. Evident, un copil care se sufocă din orice motiv (cum ar fi o panglica de pe pijama care îi ajunge în jurul gâtului, voma din timpul somnului sau atacuri astmatice) este mai probabil să reușească să-și trezească un părinte care e aproape, decât unul care doarme într-o camera diferită.



6. Co-sleeping-ul familial previne abuzurile din partea părinților. Dormitul împreună este deseori greșit înțeles ca facilitând abuzul sexual al copilului de către un părinte. Opusul e adevărat. Părinții care dezvoltă legături adânci emoționale cu copiii lor rămânând aproape de ei și răspunzându-le noaptea la solicitări, la fel ca și ziua, sunt mai puțin înclinați să ajungă la comportamente abuzive de orice fel asupra copiilor lor pe care îi iubesc și prețuiesc. În consecință, faptul că un copil doarme singur nu a fost niciodată o protecție adecvată împotriva unui părinte care intenționează un abuz sexual și poate chiar face ca un părinte să poată să țină un astfel de secret față de celălalt.



7. Somnul la comun ajută toți membrii familiei să obțină odihna de care au nevoie, mai ales dacă bebelușul este alăptat. Acesta nu trebuie să sufere sau să plângă ca să o aducă pe mama la el și mama poate alăpta pe jumătate adormită. Întreaga familie se trezește odihnită, fără nici un resentiment față de bebelușul care le-ar fi deranjat somnul cu o noapte înainte. Un părinte extenuat este mai predispus să își abuzeze copilul decât unul odihnit și care s-a bucurat de prezența copilului care se odihnește fericit lângă el pe parcursul nopții.



8. Plânsul este un semnal oferit de natură, menit să îi deranjeze pe părinți, pentru a asigura bebelușului toată atenția dorită. Dar plânsul prelungit este stresant pentru toți membrii familiei. Cu cât sunt îndeplinite mai devreme nevoile bebelușului, cu atât au parte de mai multă odihnă și bebelușul și restul familiei  și cu atât mai multă energie vor avea pentru următoarea zi. O mamă care doarme lângă bebelușul ei poate să utilizeze răspunsul instinctiv pe care orice nouă mamă îl are față de primele scâncete ale bebelușului ei, astfel prevenind nevoia de plâns isteric, care este atât de stresant pentru bebeluș și pentru toți membrii familiei.



9. Între frații care dorm aproape unul de celalalt se dezvoltă un simț mai puternic al dragostei și încrederii, scăzând rivalitațile între ei din timpul zilei. Frații care își petrec împreună nopțile și zilele au o mai mare oportunitate să își construiască o relație mai solidă și de lungă durată. Bebelușii și copiii care sunt separați de alți membri ai familiei pe parcursul zilei (părinții la serviciu, frații la scoală) pot parțial să recupereze absența lor și să restabilească legături emoționale importante fiind împreună pe parcursul nopții și petrecând în familie dimineți atât de plăcute, care altfel ar fi pierdute. 


10. Studii științifice pe adulți în comă au arătat că prezența altei persoane în cameră îmbunătășește semnificativ ritmul cardiac, tensiunea arterială și presiunea sângelui. Pare rezonabil să presupunem ca și nou-născuții și copiii au parte de beneficii similare pentru sănătate atunci când au alte persoane care dorm în aceeași cameră cu ei.




* James McKenna, Ph.D., Personal communication, June 2000.

Traducere de Raluca Donciu

sursa: bebster.ro




Săptămâna Mondială a Alăptării 2022

Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață Pentru al 8lea an la rând echipa Mămica Alăptează a celebrat Săptămâna Alăptării prin ...