joi, 16 martie 2017

„Decalogul unei mame” din inima Nataliei Madan



  „Decalogul unei mame” din inima Nataliei Madan








Natalia Madan este una dintre cele mai active și creative mămici din blogosfera de la noi. Are un fiu pe nume Daniel, de 8 ani, și mezina Adelina, de 3 ani. Natalia nu numai că scrie despre maternitate, ci și acordă o mare atenție felului în care își crește copiii. Cel de-al nouălea decalog este tocmai al Nataliei Madan. 




„Decalogul unei mame” din inima Nataliei Madan








Porunca I - Ocazional ia o pauză de la copii! Nu e nevoie să pleci în vacanță sau la SPA centru, ci pur și simplu să ieși din casă fără copii, chiar și pentru o plimbare prin parc, cu o cafea sau la o discuție neîntreruptă cu o prietenă. Acest obicei îți reîncarcă bateriile, astfel vei fi mai tolerantă cu năzbâtiile și comportamentele copiilor.





Porunca II -  Zilnic spune-i copilului TE IUBESC și îmbrățișați-vă! Ar fi și mai frumos dacă v-ați îmbrățișa toată familia deodată (noi o numim „Capcana Iubirii”) – este cea mai simplă și accesibilă metodă de conectare și de descărcare și încărcare emoțională.





Porunca III -  Atunci când ai greșit în fața copilului, recunoaște și cere-ți scuze. Astfel îi arăți copilului că și adulții greșesc, dar și îl învață arta de a recunoaște propriile greșeli și de a cere scuze – o abilitate importantă și în viața de adult.













Porunca IV - Încearcă să nu vii cu pedepse în criza de furie – întâi repară conflictul, ascultă și partea copilului și doar apoi stabilește o consecință, dacă e cazul.  





Porunca V -  Palma este doar o modalitate de descărcare a furiei tale și nicidecum un instrument de educare sau învățare. Rezistă tentației să dai o palmă „disciplinară”, care este umilitoare pentru copil. Dacă ajungi des să trăiești stări de furie intensă, găsește cauza – de regulă, ea nu e legată de comportamentul copilului.





Porunca VI - Joacă-te zilnic cu copilul tău, dar fii prezentă – lasă telefonul în altă cameră, așază-te pe podea și lasă-te condusă de jocul copilului. Oferă-i atenție exclusivă măcar pentru 15-20 minute în fiecare zi. Cred în puterea jocului ca instrument de îmbunătățire a comportamentului copilului și de stabilire a legăturilor frumoase.













Porunca VII - Copilul nu va crește un răsfățat dacă primește multă atenție și dragoste din partea părinților (atâta timp cât aceasta nu este compensată de lucruri materiale).





Porunca VIII -  În orice situație, pune-te în locul copilului, privește situația/reacția din perspectiva lui/ei, dar nu analiza prin prisma creierului tău de adult.





Porunca IX -  Zilnic întreabă-ți copilul cum și-a petrecut ziua, cere detalii despre momente amuzante, triste, cu cine s-a jucat, ce l-a făcut fericit, ce l-a supărat. Devino persoana de încredere pentru el acum, cât e mic, iar când va fi adolescent - vei fi tu prima persoana căreia îi va împărtăși sentimentele și problemele. 













Porunca X - Studiază etapele de dezvoltare ale copilului, pentru că vei găsi multe răspunsuri la comportamentele pe care le consideri neadecvate și atunci și parentarea va fi mai ușoară, pentru că îți vei înțelege mai bine copilul.











Săptămâna Mondială a Alăptării 2022

Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață Pentru al 8lea an la rând echipa Mămica Alăptează a celebrat Săptămâna Alăptării prin ...