Wednesday, March 8, 2017

„Decalogul unei mamei” din inima Natei Albot

„Decalogul unei mamei” din inima Natei AlbotNata Albot este prima eroină a proiectului Mămica Alăptează - „Decalogul unei mame”. Fondatoarea #KLumea, organizatoarea unui șir de evenimente culturale în Moldova, autoarea cărții culinare „Moldova din bucătăria mamei mele” și mama a trei fetițe: Eva, Sonia și Magda, și-a deschis inima și ne împărtășește propriile 10 porunci ale maternității.

Decalogul unei mame din inima Natei Albot:

Porunca I -  Citește. Citește mult, citește păreri diferite și fă-ți propriile concluzii.
Porunca II -Călește copilul! Cu dușuri contraste, cu o găleată de apă rece, cu haine subțiri.
Porunca III - Nu da medicamente din farmacie decât după ce ai verificat diagnosticul la 3 medici diferiți și ai citit tot ce se putea citi în materie de boală și tratament.Porunca IVHrănește-ți copilul corect. Nu porcării, chiar dacă tare vrea. Explică-i, vorbește-i, va înțelege, nu îndată, dar va înțelege și îți va mulțumi.
Porunca VCere-ți scuze pentru greșeli. Învață-l să-și ceară scuze.
Porunca VIInventează măcar câteva ritualuri în casă. Sunt sfinte. Citit poveste, cântat, colindat, gătit împreună duminică dimineața, orice care să devină o tradiție. Asta îi face fericiți.Porunca VII - Oferă-i încredere și, astfel, responsabilizează-l.
Porunca VIII -  Copiii trebuie puși la treabă. E bine să aibă responsabilități în casă și să fie șefi pe anumite lucruri.
Porunca IX - Nu cumpăra tot ce îți dă din ochi. Nu avem atâția bani și nu cedăm la fiecare capriciu. Explică de ce nu cumpărați și, mai ales, nu tolerați sub nici o formă comportamente greșite în public, de felul bătutului din picior, voce ridicată, strigăte.
Porunca X - Vorbește cu copilul exact cum ai vorbi cu un adult. Le place, se simt importanți și devin rapid independenți.

No comments: