Monday, August 7, 2017

„Am stors piept pentru gemeni 2,5 luni, opt ori pe zi”

Am stors piept pentru gemeni 2,5 luni, opt ori pe zi

Povestea de alăptare a Inei Arhirii
Ina Arhirii este cea de-a 5- a eroină a proiectului „Povestiri adevărate” inițiat îmăreună cu fotografa Mămica Alăptează - Irina Spinei. Ina e mămica gemenilor Delia și Robert, care a reușit să alăpteze după o nereușită de alăptare cu fiul mai mare.
foto: Irina Spinei
„Povestea mea de alăptare a început 7 ani în urmă, cu fiul cel mare, Lucian. Atunci nu cunoșteam că există specialiști în alăptare și am avut o experiență scurtă și tristă (4 luni), deoarece copilul meu refuzase pieptul în favoarea laptelui praf. 
Acum însă, când am născut gemenii, am ținut neapărat să mă informez despre greșeala făcută anterior. Din prima zi am fost foarte categorică să alăptez exclusiv și mi-a reușit. Gemenii mei, Delia si Robert, au un an și se bucură din plin de laptele matern.
Cred că cel mai mare obstacol a fost dezinformarea. O mămică informată este o mămică puternică.

Procesul de alăptare îți reușește 99% doar dacă delimitezi informația corectă de stereotipurile vechi, pe care, din păcate, societatea noastră le folosește încă din plin („laptele tău nu e destul de gras”, „copilul nu se satură doar cu lapte matern, dă-i și lapte praf”, „alăptează după program” etc.) E greu să lupți cu morile de vânt, dar nu și imposibil.
În ciuda presiunilor cadrelor medicale de a da suplimentar lapte praf, eu am făcut o consultație cu specialista în alăptare Olga Gutium și am urmat exact instrucțiunile ei. Gemenii fiind născuți prematur și încă prea mici și slăbiți să sugă/tragă din piept, am stors 2,5 luni, zi de zi, de 8 ori pe zi.
Doar după acest răstimp, am renunțat la stors și i-am pus singuri să pape piept. Cine cunoaște, este un proces foarte greu și nu oricărei mămici cu un singur copil îi reușește, mie mi-a reușit cu gemenii. Sunt foarte mândră de mine. Fără specialist în alăptare cred că demult era să renunț la stors, pentru că este foarte obositor, și aveau să mănânce lapte praf.
Mulțumesc foarte, foarte mult Olgăi Gutium. Fără ea nu aș fi reușit. Eu sunt sigură că toate specialistele în alăptare sunt foarte bravo și muncesc ca albinuțele pentru copiii noștri, ca ei să se bucure din plin de laptele matern atât de benefic pentru bebeluși, și zi de zi încearcă să răzbată la conștiința mamelor dezorientate și dezinformate că e posibil sa rezolvi aproape orice problemă care apare referitor la alăptare. 
Dorință principalul e să fie. Olgăi îi transmitem că o iubim și îi dorim multă răbdare cu mămicile care pot, dar nu vor să alăpteze din comoditate. Să aibă cât mai multe istorii de succes așa cum a fost a noastră.
Despre proiectul Mămica Alăptează am aflat dintr-un grup de pe Facebook. Este un site cu foarte multă informație utilă. Nu știu cine coordonează site-ul, dar acea persoană le-a aranjat și le-a pus la punct pe toate foarte ordonat. Orice informație este ușor de găsit pe site și explicată simplu și pe înțelesul fiecăruia. Vă mulțumim că existați în viața noastră!

foto: Irina Spinei

Fotografă:

No comments: