vineri, 4 august 2017

Mitul „I-am dat biberonul și s-a liniștit”


Mitul „I-am dat biberonul și s-a liniștit”







sursa foto

„I-am dat biberonul și s-a liniștit”, „a dormit mai bine”, „l-a mânca pe tot” sunt istorii pe care le aud consultanții în alăptare de zeci și zeci de ori. Aceste istorii însă au în spate un „dar” care trebuie cunoscut și acest „dar” explică tocmai de ce după un biberon cu formula artificială de lapte praf bebe a ”dormit mai bine”, „s-a liniștit”, „l-a mâncat pe tot”. Ceea ce vreau să specific din start este că „s-a liniștit”, „a dormit” și „l-a supt pe tot” nu sunt indicatori ai faptului că ceva e în neregulă cu laptele matern sau cantitatea lui. 





Pentru început să vorbim despre indicatorii alimentației suficiente. Indicatorul principal este adausul în greutate al copilului, un indicator suplimentar, dar secundar este și numărul de scutece ude și murdare. NIMIC! altceva nu poate indica insuficiența alimentației sau a laptelui. Alimentația mamei nu influențează cantitatea și calitatea laptelui. Mai multe citiți aici: „Tot ce trebuie să știi despre alăptarea unui nou-născut”.








Deci, ce se întâmplă atunci când părinții oferă un biberon de lapte praf și de ce această nu este o soluție?

1. „A dormit” mai multe sau „a cerut mai rar/ mai greu să sugă din nou” după biberonul cu formula artificială de lapte praf. De ce se întâmplă asta? Pentru că formula adaptată de lapte praf se digeră mult mai greu decât laptele matern. Laptele praf în medie are nevoie de 3 ore pentru a fi digerat, iar laptele matern de circa 30 de minute. În acest mod, laptele praf nu numai că solicită sistemul digestiv al copilului, ci și resursele lui energetice care sunt concentrate pe digestie, de aici somnul mai lung și mai profund. Ca să o spun mai simplu, corpul copilului este concentrat pe digestie, de aceea doarme mult, dar și pentru că i se face foame mai greu, iar bebelușii se trezesc când vor să mănânce.





2. „L-a mâncat pe tot” și „s-a liniștit”  după biberonul cu lapte praf sau chiar cu lapte matern. De ce? Dacă atașarea copilului la sân este defectuoasă în acest caz bebe nu reușește să extragă laptele matern din sân, decât doar câteva minute când fluxul acestuia este puternic. Biberonul se suge diferit și curge chiar fără vreun efort. În acest caz vă pare că „bebe nu se satură” la sân din motiv că acesta nu este atașat corect la sân și nu știe cum să extragă laptele din sân sau pentru că adoarme foarte repede la sân și nu suge suficient. În acest caz nu lăsați copilul să adoarmă dacă simțiți că sânii încă sunt plini și bebe nu a mâncat suficient. Ce e de făcut? De gâdilit sau mângâiat ușor pe frunte, tălpițe, mânuță atât încât să continue să sugă.







foto: Modern Mom


Atunci când aveți probleme de alăptare și oferiți bebelușului sau nou-născutului un biberon, riscați ca acesta să aducă copilul la refuzul sânului tocmai din motivul tehnicii diferite de supt.  Suzeta și biberonul se sug altfel decât sânul și majoritatea bebelușilor nu pot îmbina ambele tipuri de supt (deși sunt și excepții). Oferind suzetă și/ biberon riscați ca bebelușul să refuze sânul. Copiii nu refuză sânul în o zi sau o săptămână, acest proces are loc treptat și de obicei se acutizează în perioade mai dificile pentru copii: pusee de creștere, erupții dentare, boală. Dacă aveți necesitatea de a oferi lapte stors copilului sau alimentație artificială adăugătoare, oferiți prin o seringă fără ac, linguriță sau cănuță mică.






SUZETA mai are încă un șir de neajunsuri. Copii care folosesc suzeta întâmpină dificultăți în atașarea la sân și tot ei cer mai rar sânul, în acest mod nu-l stimulează suficient de des, iar producția de lapte scade; acesta poate fi motivul unei alimentații insuficiente ale copilului, a cantității scăzute de lapte și a refuzului sânului. Suzeta e o sursă de bacterii și infecții și tot ea are efecte negative asupra dentiției, astfel dinții micuțului riscă să fie poziționați incorect din cauza suptului suzetei.






Dacă întâmpinați dificultăți în alăptare, luați legătura cu un consultant certificat în alăptare. Soluția este să depistați problema legată de alăptare și să o soluționați, nu să treceți copilul pe alimentație artificială. 













Anastasia Popescu


pre-consultant în alăptare


fondatoarea „Mămica Alăptează”











Săptămâna Mondială a Alăptării 2022

Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață Pentru al 8lea an la rând echipa Mămica Alăptează a celebrat Săptămâna Alăptării prin ...