joi, 15 martie 2018

„Ajutor! Am pierdut laptele? Nu se satură!”



„Ajutor! Am pierdut laptele? Nu se satură!” 







foto: pinterest.com



„Bebe era agitat noaptea, plângea (colici, erupții dentare, puseu de creștere...orice), cerea sânul fiecare 20 - 30 de minute, sânii îi simțeam goi, nu puteam să storc, mi se părea că nu mai am lapte. Cred că de la stres sau pentru că am mâncat cam puțin ultimile zile. Am mers la farmacie și am cumpărat lapte praf, i-am făcut un biberon și a mâncat tocmai X ml. Apoi a dormit vreo 3-4 ore fără să se trezească. Nu se mai satură din laptele meu? E laptele meu prea slab? Am pierdut laptele?”



Am primit zeci de astfel de mesaje de la mame. Le înțeleg îngrijorarea și poate chiar frica. Vreau din strat să precizez că răspunsul la întrebările de mai sus sunt NU, NU și NU! Acum o să încerc să le iau pe rând pe toate.


1. Bebe era agitat din cauza colicilor, erupții, puseu, boală, stres etc... Bebe cerea sânul tocmai pentru a se liniști, pentru că alăptările și brațele mamei îl fac pe bebe să se simtă mai bine, să treacă mai ușor peste disconfortul pe care îl are. Copiii trec prin asemenea perioade și e absolut normal.


2. Sânii care sunt simțiți de parcă sunt goi, semnifică de fapt că s-a stabilizat lactația. De la începutul alăptării, laptele se acumulează în sân în surplus. Treptat însă lactația se stabilizează și sânul nu se mai umple. Din acest moment laptele „vine” atunci când copilul suge, iar sânii nu mai devin tari ca la început. Acesta nu e nicidecum un semnal de alarmă, ci înseamnă doar că s-a stabilizat lactația. Aceasta se poate întâmpla în jurul a 3-6 luni, dar nu e o regulă, în unele cazuri sânii nu se umplu deloc, în alte cazuri lactația se stabilizează după 1 an.


3. Unicul indicator după care vă puteți orienta dacă bebe se alimentează suficient sau nu este adausul în greutate. Minima lunară pentru primele 4 luni de viață este de 500 de grame. Nimic atceva nu vorbește despre faptul că bebe mănâncă puțin. Nici storsul sânilor, nici frecvența alăptărilor, nici cât timp petrece bebe la sân, nici trezirile frecvente, nici durata somnului sau orice altceva. Cu atât mai mult nu plânsul lui bebe. Bebelușii au zeci de motive din cauza cărora pot plânge.


4. Cantitatea și calitatea laptelui NU depinde de alimentația mamei. Laptele va fi mereu la fel de bun și de gras. Laptele matern e mereu așa cum trebuie să fie. Stresul puternic poate influenț lactația în sensul că laptele ar putea curge mai greu din sân, dar nicidecum nu va influența cantitatea de lapte. În acest caz vă vin în ajutor trucuri de relaxare: baie sau duș cald, ceai fiebinte, mâncare gustoasă, odihnă sau orice altceva vă face să vă simțiți bine.






foto: pinterest



5. Laptele praf este o decizie de ultimă instanță. În cazul în care bebe adaugă sub normă, se va revedea organizarea alăptării, se va stimula lactația (prin atașări frecvente și eficiente și prin schimbatul sânilor în timpul alăptării). Dacă bebe are nevoie de suplimentare (iar despre asta vă va spune un consultant în alăptare în cazul în care este necesar), prima decizie este mama să stoarcă și să ofere lapte stors, a doua este să ofere lapte de la un donator și tocmai în ultimul rând să ofere lapte praf. Suplimentarea se va oferi din linguriță, seringă fără ac, pipetă, cană sau printr-un sistem SNS.



În nici un caz dintr-un biberon care poate provoca refuzul sânului (suzeta la fel).

Laptele praf se indică strict atunci când este necesar. Laptele praf nu se oferă ca medicament pentru colici (acesta chiar le poate agrava) sau pentru ca bebe să doarmă mai mult. Laptele praf are reacții adverse precum constipație, balonări, colici, alergii, intoleranță ș.a.


6. Bebelușii dorm mai mult după ce primesc formula artificială de lapte praf nu pentru că se țin mai sătui, ci pentru că laptele praf se digeră mult mai greu decât laptele matern și pentru că este mai solicitant pentru sistemul digestiv a lui bebe să digere laptele praf și astfel bebe își concentrează în această direcție energia, de aici și doarme mai mult. Laptele praf se digeră în aproximativ în 3 ore, pe când laptele matern in medie in 20 de minute, laptele matern conține auto-fermenți care îl „ajută” în acest sens pe stomăcelul lui bebe.


7. Lapte slab nu există. Laptele matur este apos, semi-transparent și poate avea chiar nuanță de albăstrui. Așa arată laptele matern matur și este în regulă așa să fie. El nu va fi dens și gălbui precum e colostrul.


8. Este absolut în regulă și normal ca o mamă să își facă griji pentru sănătatea și bunăstarea copilului său. Totuși vă îndemn să apelați la specialiști competenți, să căutați mai multă informație pentru a lua o decizie calculată și asumată.


Sper să vă fie de folos această informație!



















Anastasia Popescu


pre-consultant în alăptare


„Mămica Alăptează”








Săptămâna Mondială a Alăptării 2022

Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață Pentru al 8lea an la rând echipa Mămica Alăptează a celebrat Săptămâna Alăptării prin ...