Wednesday, August 8, 2018

Alăptarea, ca o binecuvântare. Povestea unei mămici pentru care alăptarea a devenit o lecție de viață


Alăptarea, ca o binecuvântare. Povestea unei mămici pentru care alăptarea a devenit o lecție de viață
foto: Irina Spinei
Olga Melman și-a dorit dintotdeauna un copil, iar venirea Elinei pe lume a fost cel mai minunat lucru care i se putea întâmpla. Încă de când era însărcinată, tânăra și-a propus să-i ofere pruncului său tot ce-i bun, astfel că decizia de a alăpta a fost una naturală.

„Toate femeile în familia mea au alăptat, iar până la naștere nici nu exista în mintea mea opțiunea de nu alăpta. În copilărie eram foarte mândră că am fost hrănită cu lapte matern, iar în timpul sarcinii m-am documentat intens despre multitudinea de vitamine și minerale care se găsesc în acest lapte”, povestește Olga.

La o scurtă perioadă după naștere, o parte dintre speranțele tinerei mămici s-au năruit odată cu primele tentative nereușite de a alăpta. Totuși, Olga a decis să-și mai acorde o șansă atât ei, cât și bebelușului: „Când au început să apară dificultăți, mă gândeam că dacă nu rezist, voi trece la formula de lapte. Dar mereu îmi dădeam încă o zi. Așa a trecut aproape o lună. Soțul și părinții mei mă susțineau, iar eu îi asiguram că încercările mele merită tot efortul”.
Tânăra mămică a ales să reușească cu orice preț să-i ofere bebelușui său lapte matern, de aceea a apelat la sfaturile unui consultant în alăptaare.

foto: Irina Spinei

„Am hotărât să chem la maternitate un consultant de la Mămică Alăptează chiar a doua zi după naștere. Eu am născut noaptea, la 02:45 și la 16:00 ziua Ludmila Caracalicev deja a fost la mine. Sânii meu erau deja destul de deteriorați, iar durerile greu de descris. Plângeam și alăptam”, își amintește Olga.

În pofida tuturor greutăților, mămica a rămas consecventă în ideea de a-i oferi fetiței sale cea mai bună bază pentru creștere și dezvoltare – laptele matern. „Uneori era mai bine, alteori durerile reveneau. Așa am trăit câteva săptămâni. Într-o noapte m-am trezit din cauza că mă simțeam foarte rău. Aveam febră și mă dureau sânii. Atunci eram pe cale de a renunța la alăptare. Din fericire, mi-a venit ideea de a face o ultimă tentativă și am apelat, din nou, la sfaturile consultanților în alăptare”, povestește mămica Elinei.

Sfaturile specialiștilor „Mămica Alăptează” au fost ca o binecuvântare pentru tânăra femeie. Consultantul i-a arătat Olgăi mai multe poziții favorabile pentru alăptare și i-a sugerat anumite metode pentru a-și menține laptele matern. „Mulțumesc proiectului „Mămica Alăptează” pentru că reacționează foarte repede la întrebările noastre. Elina are practic 7 luni și este 100% pe laptele matern. Nu mai vorbesc despre cât de minunată este legătura care se crează între mamă și copil în timpul procesului de alăptare”, spune femeia.
Împreună cu alte mămici, Olga Melman a participat în cadrul unei sesiuni de alăptare în tandem. 
foto: Irina Spinei

Tânăra vorbește cu entuziasm despre această experiență: „A fost ceva extraordinar! Mă simțeam „ca acasă”. Toate mamele erau atât de frumoase și fericite. Și fiecare mamă în timp ce alăpta avea a privire atât de sinceră. Este ceva unic. Mă simțeam foarte mândră și bucuroasă că toți acești copii sunt alăptați și că noi toate am depășit problemele care au stat în calea acestei experiențe unice”. Își privește pruncul și-i mângâie căpșorul. Închide ochii și zâmbește împlinită. În timp ce Elina își ia porția de sănătate, gângurind la sânul mamei sale, Olga își ia porția de fericire simțindu-se conectată la divinitate.

Irina Harea-Mardari


Fotografă:

No comments: