Sunday, August 5, 2018

Alăptarea, ca o realizare. Povestea Anastasiei Rudenco, femeia care a învățat să-și asculte instinctul matern


Alăptarea, ca o realizare. Povestea Anastasiei Rudenco, femeia care a învățat să-și asculte instinctul matern
foto: Irina Spinei
Odată cu apariția pe lume a lui Matei, viața Anastasiei Rudenco s-a umplut de iubire și de sens. Încă din primele clipe în care și-a ținut pruncul în brațe, a știut că vrea să-i ofere micii minuni tot ce-i mai bun și mai frumos pe lume. Primul lucru cu care urma să înceapă a fost alăptarea.„Laptele matern este cea mai potrivită hrană pentru copil. Datorită laptelui matern se întărește sistemul imunitar al copilașului și de asemenea procesul de alăptare reprezintă un mijloc de comunicare prin care eu îi ofer mângâierea și susținerea mea.”, spune Anastasia.
Din nefericire, realitatea dură a luat-o prin surprindere pe tânăra mămică.
foto: Irina Spinei
„Erau situații când aveam dureri de sâni atunci când atașam copilul. Unul dintre sfaturile pe care le-am primit a fost să-i dau amestec de lapte. Am făcut acest lucru timp de câteva zile, pentru că durerea devenise insuportabilă. Totuși, o voce interioară îmi spunea să nu mă las. Am telefonat-o pe Olga Gutium, consultant în alăptare „Mămica Alăptează” și am rugat-o să mă ajute. Datorită ei am înțeles că motivul durerii mele era atașarea incorectă a copilului la sân”, își amintește femeia.

Problemele nu s-au oprit aici. Cu cât mai mult își dorea Anastasia să alăpteze, cu atât mai greu reușea să facă față provocărilor: „Când Matei avea patru luni, a început să refuze sânul. Îi era foame, plângea, dar refuza categoric sânul. M-am speriat și am apelat, din nou, la Alina Șmurun și la Olga Gutium. Și de această dată am fost susținută și ajutată enorm. Unul dintre sfaturi a fost să încerc să fac baie împreună cu bebelușul și să-l alăptez în acest timp. Mi-a reușit”.

Anastasia își dorea ca ceea ce a învățat de la consultanții în alăptare să se transforme într-o obișnuință, de aceea a ales să-și întărească noile cunoștințe. „Am apelat la o consultație de la Oxana Lacoia pentru  a-mi întări cunoștințele în ceea ce ține de atașarea corectă la sân. Le sunt recunoscătoare consultantelor în alăptare pentru ajutorul acordat. Anume datorită experienței lor am reușit să-i ofer copilului meu lapte matern”, spune tânăra mămică.

Anastasia Rudenco a primit cu bucurie propunerea venită din partea proiectului „Mămica Alăptează” și a participat la o sesiune foto în cadrul căreia a alăptat în tandem cu alte mame:
„A fost emoționant momentul când alăptam toate în grup, zâmbeam și priveam fiecare la copil pentru a  a asigura un proces sincronizat de alăptare și apoi pentru că am avut ocazia prin exemplul nostru să arătăm viitoarelor mămici că alăptarea e ceva minunat și esențial în creșterea copilului”.
foto: Irina Spinei
De fiecare data când își alăptează pruncul, Anastasia simte un fior plăcut în inimă. Pe lângă faptul că știe că îi oferă toată dragostea și grija de care are nevoie, femeia este convinsă că își va aminti de perioada de maternitate ca de o realizare frumoasă.

Irina Harea-Mardari
Fotografă:
No comments: