Monday, August 6, 2018

Alăptarea ca un vis. Povestea Alinei Pugaciova, mămica care a plătit cu durere și nopți nedormite fericirea de a alăpta


Alăptarea ca un vis. Povestea Alinei Pugaciova, mămica care a plătit cu durere și nopți nedormite fericirea de a alăpta

foto: Irina Spinei
De când se ține minte visa că va fi o mamă minunată și că va strânge în brațe un bebeluș perfect. Visul i s-a realizat. Matvei a coborât în brațele ei direct din ceruri și a făcut-o cea mai fericită femeie de pe pământ. Alina Pugaciova nu concepea maternitatea fără procesul de alăptare. Își dorea din tot sufletul să-i dăruiască pruncului nu doar iubire și grijă ci și sănătate în formă pură.


„Din start nu am acceptat alte variante, întrucât știam că nu există nimic mai prețios pentru bebeluș decât laptele matern. Un alt argument decisiv a fost și întreg procesul de alăptare, care reprezintă de fapt unirea dintre mamă și copil într-o nouă viață. Pentru că nașterea este doar începutul, mai departe trebuie să faci cunoștință cu pruncul. Natura a gândit pentru noi această etapă și ne-a pus la dispoziție alăptarea”, povestește Alina.

Atunci când a întâlnit primele probleme în realizarea ca la carte a acestui proces s-a întristat nespus. Totuși, o forță nebănuită i s-a aprins în suflet și a determinat-o să lupte și să încerce iar și iar până când va reuși.

foto: Irina Spinei
„În prezent există o mulțime de oportunități, o varietate mare de amestecuri de lapte. Asta însă nu m-a convins. Îmi doream din tot sufletul să alăptez. Așa cum de la maternitate am fost externată la o zi după naștere, ajunsă acasă nu prea știam ce să fac cu puiul de om din brațele mele. Până la naștere totul părea atât de simplu și atât de clar, realitatea însă s-a dovedit a fi alta”, își amintește tânăra mămică.

Situația a devenit și mai complicată după ce Matvei a început să mănânce periodic din sticluță. Pentru că reușea să obțină mai ușor laptele din sticlă, bebelușul  refuza să revină la sân. Alina își amintește că nu știa cum să facă față unei asemenea situații, de aceea a apelat la sfaturile unui consilier în alăptare.

„Din fericire Alina Șmurun a avut posibilitate să vină la mine chiar în ziua următoare, când am și început dificilul proces de „educare” a bebelușului. Au fost și nopți nedormite, și durere, și dorința arzătoare de a renunța. Datorită susținerii specialistului, dar și a rudelor, după o săptămână de chin Matvei a revenit cu plăcere la sân. Și eu, și soțul plângeam de bucurie”, povestește Alina.

Când vorbește despre alăptare, Alina  are soare în privire. „Am fericirea nelimitată de a comunica cu bebelușul meu prin intermediul alăptării. De fiecare dată când îl văd sătul și zâmbitor înțeleg că nu există nimic mai prețios pe lume. Vreau să mulțumesc proiectului „Mămica Alăptează” pentru că reușește să fie alături de tinerele mame și le ajută să găsească armonia în timpul alăptării”, spuse femeia.


foto: Irina Spinei
Tânăra a acceptat cu plăcere provocarea „Mămica Alăptează” și alăptat în tandem cu alte mame: „Mi-a făcut o deosebită plăcere să văd atâția bebeluși și atâtea mămici care susțin alăptarea”.  În timp ce Matvei își ia porția de lapte, de iubire, de sănătate, Alina îl privește cu tandrețe. Se simte împlinită pentru că știe că a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a-i oferi copilului său cea mai superioară formă a grijii părintești.

Irina Harea-Mardari


Fotografă:No comments: