Saturday, August 4, 2018

Un restaurant din capitală a inaugurat un spațiu special amenajat pentru femeile care alăptează. De ce alte beneficii vor beneficia mămicile


Un restaurant din capitală a inaugurat un spațiu special amenajat pentru femeile care alăptează. De ce alte beneficii vor beneficia mămicileAlăptarea este un proces care nu trebuie să țină cont de timp sau de spațiu. În susținerea acestei idei, la restaurantul Andy s Pizza (de la Teatrul de Operă și Balet)  a fost lansat un spațiu special amenajat pentru ca mămicile să-și poată alăpta pruncii într-un mediul relaxant și confortabil. La realizarea acestui proiect au pus umărul Asociația femeilor Antreprenoare din Moldova în parteneriat cu  UNICEF.

Pe lângă faptul că mămicile își vor putea alăpta copiii pe canapele comode, atunci când vor avea nevoie să bea, femeile vor primi apă din partea casei. „Alăptarea este unul dintre primele drepturi pe care le are un copil.  În primele șase luni de viață  încurajăm mamele să alăpteze copilul exclusiv la sân, iar până la vârsta de doi ani să-i ofere, la cerere, lapte matern. Mă bucur că la Chișinău există un spațiu prietenos pentru alăptare, acesta fiind un semn de deschidere din partea companiilor comerciale”, a declarat reprezentata UNICEF Moldova, Desiree Jongsma.Lansarea unui spațiu prietenos alăptării într-un local comercial este nu numai o tentativă de susținere a femeilor care își hrănesc pruncii cu lapte matern, ci și o încercare de a sublinia drepturile copiilor în practicile de afaceri ale businesului autohton. Inițiativa își propune să creeze locuri amenajate pentru acest scop și în mai multe spații publice, dar și la locul de muncă al mamei.

„Am conștientizat că trebuie să creăm condiții necesare ca să încurajăm alăptarea. Acest proces este izvorul vieții, iar copilașii – viitorul acestei societăți, merită să beneficieze pe deplin de acest drept”, a spus consilierul de stat de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Rodica Scutelnic.Președintele Asociației Femeilor în Afaceri, Otilia Drăguțanu a ținut să mulțumească  UNICEF Moldova pentru sprijinul acordar în sensul realizării acestui proiect:
„ Mă bucură deschiderea antreprenorilor pentru inaugurareaa acestor spații în localurile și oficiile lor. Este repsonsabilitatea noastră să asigurăm acest minim confort, alăptarea fiind un proces foarte natural și fiziologic. Îndemnăm și alți antreprenori să se gândească cum pot integra politicile alăptatului în cadrul companiei lor, beneficiile pentru angajator fiind nenumărate”.

Evenimentul de lansare a avut loc  în contextul Săptămânii Mondiale a Alăptării. De asemenea, la inaugurarea spațiului prietenos pentru alăptare au fost prezenți și reprezentanții comunităților care promovează constant alăptarea: „Mămica alăptează” și „Ask a Mom”.Irina Harea

No comments: