luni, 22 octombrie 2018

„Ceaiurile de stimulare a lactației” și de ce ele sunt inutile


„Ceaiurile de stimulare a lactației” și de ce ele sunt inutile







sursa foto: webmd


Pe piață puteți găsi o mare de varietate de „ceaiuri pentru stimulare a lactației”, iar producătorii vă promit că datorită consumului acestora, vă va crește cantitatea de lapte produsă. Adevărul este că printre recomandările OMS (Organizația Mondială a Sănătății) nu se regăsește consumul de ceai „pentru lactație”. Simplu spus, acesta este inutil în acest sens, ba mai mult, uneori poate avea efect opus celui așteptat.






Ceaiurile „pentru alăptare” nu pot crește cantitatea laptelui și nici influența procentul de grăsime a acestuia. Lactația este un proces hormonal, contopit cu principiul cerere-ofertă, deci în acest sens, corpul își face lucrul său hormonal care nu depinde de mamă, ceea ce puteți face și depinde de dvs. este ca copilul:


- să fie atașat corect


- să sugă eficient


- să sugă cât mai des


- să-l lăsați să sugă atât cât are nevoie.



Regula de aur este: cu cât mai mult va suge bebelușul, cu atât mai mult lapte va avea mama. Cantitatea laptelui se reglează după cererea bebelușului. Când acesta suge mai puțin, lapte va deveni mai puțin, va începe să sugă mai mult, cantitatea laptelui se va mări și tot așa de fiecare dată când v-or interveni schimbări în procesul de organizare a alăptării. 



Unele femei spun că după ce consumau „ceai pentru lactație” simțeau îndată cum sânii le se umpleau de lapte. Și le dau dreptate, doar că același lucru s-ar fi întâmplat dacă ele ar fi băut pur și simplu o cană de apă caldă, un ceai simplu cald, cafea caldă, lapte cald, supă caldă sau ar fi făcut un duș cald. 






foto: hellomagazine.com


Hormonii implicați în procesul lactației sunt PROLACTINA și OXITOCINA. Prolactina răspunde de producția de lapte și acest hormon nu poate fi influențat în nici un fel, decât prin administrarea de preparate hormonale pe bază de prolactină. Oxitocina, supranumit și hormonul dragostei, răspunde de ejecția de lapte din sân și acest hormon poate fi influențat, stimulat dacă vreți, prin tot ceea ce vă face să vă relaxați, încălziți și să vă simțiți bine. O mâncare caldă, o privire aruncată copilului care doarme, vocea micuțului, o îmbrățișare din partea unui om drag, un sărut din partea soțului, chiar și sexul stimulează producția de oxitocină. Dar! mai multă oxitocină, înseamnă o scurgere mai ușoară a laptelui din sân, nu și lapte mai mult sau mai gras. Aceste trucuri vă pot fi de folos de exemplu când aveți nevoie să stoarceți sânul sau în perioade de stres sau oboseală deosebită când observați că laptele nu curge atât de ușor din sân precum s-a obișnuit bebelușul să curgă. 




În concluzie, nu aveți nevoie de ceaiuri speciale pentru alăptare. Același efect îl are orice lichid cald asupra ejecției laptelui din sân. Faza proastă este că majoritatea „ceaiurilor pentru lactație” conțin și fenicul. Conform site-ului E-lactacia.org, care aparține unei clinici spaniole specializate în cercetarea efectelor medicamentelor și plantelor asupra lactației și a copilului alăptat, feniculul poate avea efecte de diminuare a cantității de lapte.








sursa: e-lactancia.org




Iată ce spune E-lactancia.org despre consumul de fenicul în timpul alăptării:


„Fructele din plante conțin
ulei esențial (70% anetol, 10% stragol, 7% fenchonă), cumarină și flavonoide.
 Anetholul este neurotoxic și
poate provoca convulsii. Activitatea mutagenică și efectul estrogen ușor
(Javidnia 2003, Albert 1980) au fost depistate. Se excretă în cantități mici în
laptele matern (Hausner 2008). Stragol a arătat un efect cancerigen asupra animalelor.
La om, la doza recomandată, un astfel de efect nu a fost observat.
 Infuziile de fenicul au fost
utilizate pentru tratamentul durerilor provocate de colici la sugari. De
asemenea, folosit ca galactogog (stimulator al lactației) în ciuda faptului că
nu există dovezi de eficacitate. Teoretic, poate reduce producția de lapte.
 


Ajutorul pentru asigurarea
încrederea în sine la mame, evaluarea și tratarea problemelor legate de
lactație și acordarea unui sprijin eficient mamei care alăptează ar fi cel mai
bun mod de a stimula producția de lapte.
 Consumul excesiv poate
provoca letargie, vărsături și hipotonie atât la doi copii, cât și la mamele
lor
(Rosti 1994). În scopuri culinare, acesta nu prezintă niciun risc pentru
sănătate dacă este consumat sub formă de condimente sau aromă.



 Precauții la prepararea
plantelor:
 



1. Asigurați-vă că acestea
provin dintr-o sursă de încredere. Planta poate conține o toxină cauzată de o
substanță toxică, precum și surse de otrăvire cu metale grele extrase din sol,
pot provoca intoxicații alimentare din cauza contaminării bacteriene sau
fungice.
 


2. Nu luați în cantități
mari; urmați recomandările experților profesioniști în fitoterapie. Produsele
"naturale" nu sunt întotdeauna bune în orice cantitate: plantele
conțin substanțe active din care au fost obținute multe din farmacopeea noastră
tradițională și pot duce la intoxicare sau pot acționa ca disruptori endocrini
dacă sunt administrați în cantități excesive sau pentru lungi perioade de timp”.























Anastasia Popescu


pre-consultant în alăptare




fondatoarea „Mămica Alăptează”




Săptămâna Mondială a Alăptării 2022

Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață Pentru al 8lea an la rând echipa Mămica Alăptează a celebrat Săptămâna Alăptării prin ...