Tuesday, December 25, 2018

Este loc pentru alcool în meniul de sărbătoare al unei mame care alăptează?


Este loc pentru alcool în meniul de sărbătoare al unei mame care alăptează?

sursa foto: http://ogrudnichke.ru

Sărbătorile de iarnă vin însoțite de clasicul meniu: șampanie, mandarine și faimoasa salată Olivie. Multe mămici care alăptează sunt într-o mare și veche dilemă: „să bea sau nu șampanie?” Despre coniac, votcă și tot felul de cocktailuri nici nu mai vorbim. Unele proaspete mămici, cu nou-născuți acasă, înghit în sec și rămân la dieta „cartofi fierți dimineața, cartofi copți la amiază și iar fierți seara”, prin urmare nici nu îndrăznesc să viseze la mandarine, Olivie, miel și alimente grase. Mamele se tem de alergii și de daunele pe care le-ar putea cauza copiilor. Sunt justificate temerile lor? Se schimbă calitatea laptelui matern în funcție de meniul mamei?

Să ne lămurim, mai întâi, cum stau lucrurile cu alcoolul. Până mai ieri, consultanții în lactație, ghidați de recomandările asociațiilor pediatrilor din toată lumea, insistau că orice picătură de alcool, servită chiar și cu 3 ore înainte de alăptare, îi dăunează bebelușului. Astăzi, există studii care arată că lucrurile nu stau chiar așa.

Multă vreme se considera că alcoolul nimerește direct în lapte, dar nu e așa. Este important ca băutura să fie de bună calitate. Studiul „Alăptarea la sân și alcoolul”, semnat de MaijaBruun Haastrup, Anton Pottegård și Per Damkier, publicat în revista „Farmaceutica clinică și toxicologia”, care reprezintă o  meta-analiză a mai multor cercetări controlate, vine cu noi concluzii. Un astfel de studiu, de asemenea proporții, nu s-a făcut până acum. 

Rezultatele cercetării ne fac să ne gândim la cât de justificate sunt restricțiile severe, impuse de diferite asociații de pediatri din diferite țări. Noul studiu susține: chiar și în starea de ebrietate avansată a mamei, teoretic vorbind, copilul nu este afectat de o cantitate esențială de alcool. Schimbări de comportament, la copiii care au consumat laptele mamelor ce au servit băuturi tari, nu s-au înregistrat, însă datele despre fenomen, în literatura de specialitate, sunt contradictorii. Nu există date despre consecințe pe termen lung în cazul copiilor ai căror mame au făcut abuz de alcool. 

Influența negativă a consumului ocazional de alcool, în timpul alăptării la sân, nu a fost demonstrată.  Recomandările speciale pentru mamele care alăptează nu sunt justificate. Ar fi mai potrivit ca mamele să urmeze recomandările medicale standard legate de consumul de alcool”, explică Olga Gutium – cofondatoarea „Mămica Alăptează”.

Se consideră că o femeie cu o corpolență medie poate servi o băutură, spre exemplu o cupă de șampanie, ca peste două ore, în laptele ei să nu rămână urmă de alcool. Atenție, însă, mămici care alăptați nou-născuți sau sugari! Consultanta în lactație Olga Gutium recomandă să ocoliți masa cu băuturi alcoolice.

Cu cât bebelușul e mai mic, mai ales în cazul nou-născuților, când nu există niciun ritm de alăptare, e mai potrivită abținerea de la alcool. Vreau să subliniez că organismul nou-născutului este mai vulnerabil și că orice doză de alcool cauzează pierderea de reacție sau încetinirea reacțiilor femeii. 

Atunci când ai în brațe un copil neajutorat, care are nevoie de tine 24 de ore din 24, merită să te gândești bine să bei sau nu, va fi alături un om treaz care va putea avea grijă de bebeluș, etc. E important să ținem minte că dormitul într-un pat cu copilul în stare de ebrietate este categoric INTERZIS.

Acum să ne lămurim dacă mesele copioase, în special citricele, pot afecta bebelușul.

Nimeni nu știe dacă bebelușul va avea alergie sau nu, de aceea e mai bine ca mamele care alăptează să se abțină de la citrice și produsele care conțin conservanți. Trebuie însă să subliniez că nu se schimbă calitatea laptelui în funcție de ceea ce mănâncă mama. 

Laptele matern rămâne la fel de sănătos și important pentru copil. Alimentația mamei nu influențează sub nicio formă nivelul de proteine, carbohidrați, grăsimi, anticorpi, imunoglobuline,etc.”, subliniază Olga Gutium.

No comments: