luni, 13 martie 2017

8 mituri legate de încetarea alăptării


8 mituri legate de încetarea alăptării










Atunci când vă gândiți la încetarea alăptării, aveți o serie de așteptări în privința asta. Prima întrebare ar fi cine are nevoie de încetarea alăptării și ce așteptați să primiți în schimb. S-ar putea ca așteptările dvs. să nu fie întocmai realiste. Tocmai de aceea, vă prezentăm mai jos 8 mituri legate de încetarea alăptării.








1. Copilul va dormi mai bine. Încetarea alăptării nu vă asigură faptul că se va trezi mai rar copilul sau va dormi mai puțin agitat. Din contra, alăptarea este o metodă rapidă de adormire și readormire.





2. Copilul va mânca mai bine. Dacă bebelușul sau copilul mănâncă prost, de vină este cultura alimentară, nu alăptarea. Aș spune că alăptarea chiar vă salvează în acest caz, atât timp cât copilul nu este prea dispus să mănânce solide.





3. Copilul va deveni brusc independent și nu va mai avea nevoie de prezența mamei. Este absolut normal ca bebelușul și, mai apoi, copilul să fie atașat de mamă. Dacă relația dintre mamă-copil se dezvoltă armonios, atunci atașamentul va apărea și se va menține pe tot parcursul vieții. Copilul va crește și se va desprinde lent, tot mai mult și mai mult, de mama sa. Dar acum, cât e mic, are nevoie de mama, de brațele ei, ca să se simtă în siguranță. Cei care vă rod urechile că „e prea atașat de tine și stă numai în brațe”, peste ani vor spune „fiul/fiica ta mereu te sună, vine la tine, îți aduce câte ceva, iar ai mei...” Păi la ce bun să sune, dacă le tot transmitem că avem nevoie să scăpăm de ei cât mai repede?





4. Creșterea copilului va deveni mult mai ușoară. Vă este greu, obositor, enervant, pentru că aveți un copil mic, nu pentru că aveți un copil alăptat. Copiii nealăptați sunt la fel de atașați de mamele lor și, dacă nu stau la sân, stau în brațele lor, și e normal. Viața dvs. va deveni mai ușoară dacă o să învățați să vă odihniți, să vă organizați timpul și să lăsați copilul cu persoane de încredere, fie și pentru o oră. Copilul are nevoie de timp petrecut fără mama, mai cu seamă după vârsta de un an, iar mama are nevoie de timp petrecut fără copil. Copilul va crește, iar intervalele de timp o să crească și ele.





5. „Trebuie înțărcat pentru că se strică dinții”. Dinții se strică din 3 motive: igiena precară, consumul de dulciuri și factorul generic. Laptele matern este o sursă bogată de calciu de care tocmai au nevoie dinții copilului pentru a fi sănătoși și nu doar dinții.





6. Trebuie înțărcat pentru că se strică dinții mamei. Dinții se strică pentru că... vezi mai sus Cercetările de laborator au demonstrat că, după un an de alăptare, corpul matern acumulează mai mult calciu, tocmai pentru a compensa deficitul, și cu cât mama alăptează mai mult, cu atât mai mult calciu va avea în organism, cu atât mai sănătoși îi vor fi dinții și oasele. Natura știe ce face.




7. Mama are nevoie de un tratament sau intervenție chirurgicală. Majoritatea tratamentelor sunt compatiblile cu alăptarea, iar cele incompatibile, în cele mai multe cazuri, pot fi înlocuite. Verificați compatiblitatatea medicamentelor (www.e-lactancia.org) sau cereți ajutor unui consultant în acest sens. Ce ține de intervenții, de asemenea, căutați mai multă informație. În caz de necesitate, este posibil chiar și temporar să întrerupeți alăptarea apoi să o reluați.







8. Cei din jur nu mă vor mai cicăli că alăptez un copil atât de „mare”. Mă cam îndoiesc. Ei vor găsi alte motive: că mănâncă puțin sau mult, că n-are căciulă, că nu vorbește sau că vorbește mult, că e „alintat”, că nu îi oferiți dulciuri, că îi oferiți dulciuri, „când îl dai la grădiniță?”. Ceilalți o să își bage nasul în treburile voastre exact atâta timp, cât o să le permiteți asta. Dacă v-ar întreba soacrele și cumătrele de câte ori pe săptămână faceți sex cu soțul, ce le-ați răspunde? Acum aveți la îndemână cel mai bun răspuns!





Alăptarea se sfârșește atunci când mama și copilul sunt pregătiți. Atunci când ambii au învățat să interacționeze fără alăptări, acestea treptat își pierd utilitatea și pleacă din viața celor doi.





Anastasia Popescu


pre-consultant în alăptare


fondatoarea „Mămica Alăptează”













Săptămâna Mondială a Alăptării 2022

Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață Pentru al 8lea an la rând echipa Mămica Alăptează a celebrat Săptămâna Alăptării prin ...