Cum învățăm copilul să (re)adoarmă fără sân?
Adormitul la sân este un moment de mare dulcegărie. Însă la un moment dat, majoritatea mamelor simt nevoia de-a învăța copilul să adoarmă altfel decât la sân. Motivele pot fi diferite, iar printre intențiile mamei încă poate nici nu se regăsește încetarea alăptării, ci doar intenția de-a învăța copilul altfel să adoarmă. Ce e de făcut? Cum ajutăm micuțul să adoarmă altfel decât la sân?
Când putem învăța copilul să adoarmă fără sân? Organizația Mondială a Sănătății vorbește despre faptul că până la vârsta de un an, alăptarea este principala sursă nutritivă pentru bebeluș. Din acest motiv vă recomandăm să zăboviți cu reducerea numărului alăptărilor până după vârsta de un an. Totuși mai ușor va fi de făcut acest lucru începând cu 1,5 ani ai copilului. La această vârstă micuții sunt mai disponibili să negocieze, să fie sustrași cu altele și de obicei mănâncă mai bine solide.
Pentru început să vorbim despre ce este adormitul la sân pentru copil. E adevărat, nu este doar alăptare și cu cât mai mare este copilul cu atât mai valabilă este această afirmație. Dacă copilul adoarme doar la sân - alăptarea înainte de somn este unicul mod de a adormi și de-a readormi pe care acesta îl cunoaște. Este un ritual bine înrădăcinat care îi aduce micuțului sau micuței liniște, relaxare, confort și posibilitatea de-a adormi și readormi.
În aceeași ordine de idei, dacă unicul ritual de adormire pe care îl cunoaște copilul este alăptatul, iar tu ți-ai dori să adoarmă altfel, ce e de făcut? Bingo! Să introduci un alt ritual de adormire, dar pentru început păstrându-l pe cel legat de alăptare.
Care poate fi noul ritual de adormire? Este important să înțelegi că pentru fiecare copil un nou ritual va însemna ceva diferit și de aceea, oferă-ți timp ție și micuțului să înțelegeți ce funcționează în cazul vostru mai bine. Un mic sfat: dacă tot vrei să-ți ușurezi un pic viața prin renunțarea la adormirea la sân, ar fi bine să alegi un nou ritual care să fie acceptabil pentru tine ca mamă și pentru copil. Dacă alăptarea la somn a devenit epuizantă pentru tine, caută un ritual care va fi mai puțin epuizant. De exemplu dacă adormi în pat copilul oferindu-i sânul și schimbi acest ritual pe legănatul prin casă în brațe, așa încât să te doară mâinile la greu după, poate ar fi cazul să cauți alt ritual de înlocuire sau să mai aștepți un pic în acest sens.
Exemple de ritualuri de adormit:
- cititul poveștilor,
- cântec la somn,
- masaj pe spate, picioruțe,
- legănat,
- plimbat în cărucior,
- conectarea sunetelor albe,
- băița,
- o jucărie sau păturică ce va însoți copilul la somn,
- mângâierea pe cap,
- orice altceva ce funcționează în cazul vostru.
Cum introduceți noul ritual? De exemplu ați ales masajul sau mângâiatul pe spate înainte de culcare. Alăptați copilul așa cum o faceți de obicei înainte de culcare, dar în același timp, faceți-i masaj pe spate. Dați-i copilului răgaz să se obișnuiască cu asta și va începe să asocieze masajul pe spate cu adormitul. Pentru un copil va fi suficient o săptămână, pentru altul va fi nevoie de trei săptămâni sau mai mult. Cum să știi cât e nevoie pentru copilul tău? Încerci.
După o săptămână sau două încearcă să alăptezi copilul înainte de somn, dar să nu-l lași să adoarmă cu sânul în gură. L-ai alăptat, vezi că devine tot mai somnoros, încerci să scoți sânul din gurița copilului și să-i faci masaj pe spate până adoarme (sau oricare alt ritual pe care l-ați ales). S-ar putea în unele zile copilul să accepte, în altele nu și este în regulă. Dar dacă mai multe zile a reușit copilul să adoarmă fără sân, poți insista s-o facă de acum în colo.
Începeți cu o singură adormire. Cu cea de seară de exemplu sau cu cea de zi. După ce copilul s-a obișnuit să adoarmă de exemplu ziua fără sân, aplicați aceeași metodă la adormitul de seară. Apoi aceeași metodă la trezirile din noapte atunci când bebe are nevoie să readoarmă. Noaptea puteți propune copilului apă, acestuia ar putea să-i fie sete. În general nu există o consecutivitate strică la care alăptări se renunță mai întâi. Pentru unele mame și copii e mai simplu să renunțe mai întâi la alăptările din timpul zilei, pentru altele la cele de noapte sau dinainte de culcare. Faceți așa cum e mai bine în cazul vostru.
Oferiți copilului multe explicații și multă susținere. Spuneți-i de exemplu că în sân e mai puțin lăptic și-l păstrați pentru dimineață. Majoritatea copiilor v-or protesta, v-or plânge și se v-or supăra, este în regulă și orice copil are dreptul să o facă. Copilul a fost privat de ceva ce iubește mult și nu este prea de acord cu asta. În fond atunci când refuzați copilul în a fi alăptat, de fapt îi oferiți primul mare refuz din viața lui. Copilul are nevoie și de această experiență, dar în același timp are nevoie și de înțelegere și dragoste. „Ești supărat și trist că nu-ți ofer sânul, înțeleg! Îmi pare rău! Vin-o să te cuprind sau poți adormi cu capul pe sân sau îi poți da pup. Să știi că și lui îi este dor de tine”. Să arăți copilului că înțelegi ce simte, nu înseamnă să-i și oferi ce vrea, ci doar să îl susții în momentul în care are nevoie. E o lecție importantă din viața lui.
Treptat puteți renunța la alăptările de la trezire, dacă nu ați renunțat deja. Când copilul nu va mai fi alăptat la trezire, așteptați-vă că acesta va cere imediat mâncare, așa că fiți pregătite pentru acest lucru. Cu cât e mai mic copilul cu atât va fi mai puțin dispus să aștepte să pregătiți mâncarea, așa că treziți-vă înaintea lui pentru a o face sau încălziți ceva pregătit de cu seară.
Oferiți copilului timp să se obișnuiască cu faptul că ați renunțat la câteva alăptări (3-4 săptămâni), iar apoi începeți să scoateți altele sau să renunțați la adormitul la sân ori să învățați copilul să readoarmă fără sân. În tot acest timp puteți aplica noul ritual de adormit.
Învățatul copilului să adoarmă fără sân poate fi parte din procesul de încetare a alăptării sau doar o nouă formă de organizare a alăptărilor. Oricare ar fi scopul, conceptele de bază în acest sens sunt:
* răbdare și răgaz,
* face-ți copilul să se simtă iubit și înțeles chiar dacă este refuzat,
* nu uitați că fiecare copil e diferit și va avea nevoie de mai mult sau mai puțin timp decât alții,
* nu vă fixați termeni exacți când o să renunțați la alăptările din zi sau la adormitul la sân.
Mult succes ;)
foto: pinterest.com
Anastasia Popescu
pre-consultant în alăptare
fondatoarea „Mămica Alăptează”