Thursday, April 2, 2015

Cum stoarcem și păstrăm laptele matern

Cum stoarcem și păstrăm laptele matern


Uneori aveți nevoie să lipsiți de acasă și trebuie să lăsați bebelușului lapte matern. Cum stoarcem laptele, cum îl păstrăm, cât timp e valabil și cum îl administrăm bebelușilor ne spune Olga Gutium – consultantă în alăptare a proiectului nostru.



Laptele poate fi stors cu mâinile. Este cea mai naturală metodă. Totuși dacă mama are nevoie frecvent să stoarcă lapte, i-ar fi mai ușor să o facă cu ajutorul unei pompe manuale sau electrice. Laptele poate fi stors între mesele copilului sau chiar atunci când copilul suge dintr-un sân, puteți stoarce din celălalt, în funcție de cum îi e mai comod mamei.


De câți ml de lapte are nevoie un bebeluș, în funcție de vârstă, la o singură mâncare?
Există o formulă aproximativă – 150 ml per kg pe zi împărțită la 12. De exemplu, dacă copilul are 4 kg, deci pe zi are nevoie de aproximativ 600 ml de lapte. Împărțim la 12 și reiese cam 50 ml de lapte pentru o singură mâncare.

Cum dăm copilului laptele stors?
Pentru a evita eventuale refuzuri ale copilului de a fi atașat la sân, laptele strors trebuie oferit din o linguriță obișnuită sau una specială cu container, sau prin o pipetă, ori seringă fără ac.

Putem stoarce lapte în mai multe reprize în același vas?

Dacă stoarceți câte puțin atunci prima cantitatea stoarsă o puneți la frigider. Când stoarceți a doua porție de lapte, o faceți într-un alt vas. Porțiile le puteți amesteca doar atunci când au devenit de aceeași temperatură. Laptele cald în nici un caz nu va fi stors sau turnat peste laptele rece, doar atunci când devine rece și el, porțiile se pot omogeniza între ele. 

Cum păstrăm laptele stors? Câte zile e valabil în frigider, câte zile în congelator?

Laptele stors se păstrează:
Până la 24 ore la temperatura de 15 grade Celsius.
Până la 10 ore la temperatura de 19 – 22 grade Celsius.
Până la 6 ore la temperatura de 25 grade Celsius.
Până la 8 zile în frigider la temperatura de 0- 4 grade Celsius.



În congelator se păstrează:
Până la 14 zile pe raftul congelatorului din interiorul frigiderului, care nu are uşă aparte.
De la 3 la 4 luni pe raftul congelatorului cu uşă separată (cu cât mai des se deschide uşa congelatorului cu atât  mai puţin se va păstra laptele).
Până la 6 luni într-o cameră separată din congelator cu temperatură scăzută - 19 C.


Cum încălzim laptele matern?
Laptele poate fi dat bebelușului dacă acesta e de temperatura camerei, dar numai în cazul în care acesta nu a fost păstrat în frigider. Dacă a fost păstrat în frigider sau congelator, trebuie încălzit, dar nu până ajunge fierbinte. După dezgheţare laptele trebuie consumat în următoarele 12 ore. Nu utilizați cuptorul cu microunde pentru încălzirea laptelui matern. Laptele matern poate fi depozitat în pungi sau containere speciale, care pot fi procurate din farmacii sau în alte tipuri de recipiente dar care sunt în prealabil sterilizate.





Anastasia Popescu

4 comments:

Anonymous said...

de ce nu putem hrani bebeul cu biberonul?

Anastasia Popescu said...

Pentru că astfel copilul riscă să lase sânul! Din motiv că din biberon se suge mai ușor decât din sân.

Контакты said...

Cum scapam de gustul de sapun sau cel metalic dupa dezghetarea laptelui? Cum se dezgheata corect?

Alina Shmurun said...

Puteți să citiți informația de la La Leche League:
"Некоторые мамы рассказывают, что их молоко начинает пахнуть мылом, как только его охладишь, вне зависимости оттого, замораживалось оно или нет. Доктор Лоренс пишет: "Когда мамы нагревали свое молоко до очень горячего (но не кипящего) состояния, а потом быстро охлаждали и замораживали его, мыльный запах был не так ощутим, и дети соглашались пить нагретое молоко, обработанное таким образом. Вышеописанный процесс убивал липазу (фермент, расщепляющий жир), и останавливал процесс расщепления жиров”.

Тем не менее, нагревание молока до таких высоких температур может отрицательно повлиять на уровень полезных веществ, одно из которых - аскорбиновая кислота (витамин С)."
Sursa http://www.llli.org/russian/nb/storage.html

Și o experiența unei mame:
"в свое время методом бесконечных проб и ошибок я вывела оптимальный метод разморозки предварительно замороженного сцеженного молока, который - по крайней мере, в моем случае - позволял размороженному молоку сохранять первозданный вкус и запах. более того, в моем случае это был единственный способ, от которого молоко не горчило, не приобретало резкий металлический запах, не расслаивалось и не сворачивалось уже буквально через пару часов. технология разморозки довольно проста и, что немаловажно, занимает довольно мало времени.

замороженное молоко освобождается от пакета (по этой причине с бутылочками этот способ не работает) и помещается в эмалированную - это важно - посуду. посуда ставится на огонь чуть выше среднего. соответственно, имеем кусок льда в эмалированной кастрюле на среднем огне. важно постоянно двигать этот кусок льда внутри кастрюли. я брала маленький ножик, чуть втыкала его в середину куска льда и плавно крутила лед до тех пор, пока он полностью не таял (это произойдет довольно быстро). после того, как лед растаял, нужно взять ложку (лучше деревянную) и продолжать постоянно помешивать молоко до тех пор, пока от него не пойдет активный пар. как только пар повалил - снимаете кастрюлю с плиты и переливаете молоко в бутылочку. остужаете до комнатной температуры (остывает быстро, минут за 20 где-то), и можно кормить.

надеюсь, кому-то пригодится эта информация. не используйте металлическую посуду - от нее появляется резкий запах. не оставляйте молоко на плите без присмотра, важно, чтобы оно не пригорело. прошу прощения, если этот метод общеизвестен - некогда сверяться по архиву - но полтора года назад я бы многое отдала за это знание и не вылила бы в раковину литры сцеженного молока, размороженного прочими способами, поскольку горькое молоко моя дочь пить отказывалась наотрез."
Sursa http://gvinfo.ru/vkus_scezhennogo