joi, 2 iulie 2015

(FOTO și VIDEO) Cum stoarcem sânul manual? Instrucțiuni



(FOTO și VIDEO) Cum stoarcem sânul manual? Instrucțiuni
















Fiecare mamă are nevoie uneori, periodic sau regulat să stoarcă sânul. Dacă acest lucru se întâmplă des, atunci bineînțeles o pompă de stors vă va fi de mare ajutor. Totuși, dacă stoarceți sânul doar periodic sau ocazional, o puteți face cu mâna, fără să investiți într-o pompă, care e destul de costisitoare.








Sânul poate fi stors în două cazuri: dacă aveți nevoie să lipsiți de acasă și trebuie să lăsați lăptic lui bebe sau dacă simțiți disconfort la nivelul sânului (presiune).  În primul caz e simplu, stoarceți într-o priză sau în mai multe (în funcție de cât lapte aveți nevoie). Puteți stoarce după ce l-ați hrănit pe bebe, din sânul din care nu a mâncat sau chiar în timp ce acesta suge din unul din sâni, puteți stoarce din al doilea. Despre cum și cât timp puteți păstra laptele matern aflați AICI.








În cel de-al doilea caz, când simțiți discomfort în unul din sâni, stoarceți doar până dispare durerea, nu e nevoie  să o faceți până la ultima picătură. Dacă simțiți repetat sau frecvent durere, presiune, discomfort sau orice alt tip de deranj în unul sau în ambii sâni, vă recomandăm să vă adresați unui consultant în alăptare.














Instrucțiuni de pregătire a sânului








Sânul trebuie pregătit ca stoarcerea să fie mai eficientă și rapidă. Aveți nevoie să o faceți în cazul în care pregătiți o porție de lăptic pentru bebe, nu și în cazul când sânul se întărește și stoarceți pentru a scăpa de discomfot. În ultimul caz sânul este plin cu lapte și va curge de la sine, iar stoarcerea va fi mult mai simplă, exceptând cazul în care vă confruntați cu o lactostază și canalele sunt blocate, atunci sânul trebuie masat cu mișcări circulare și blânde, cu vârfurile a 4 degete, aproximativ 15 minute înainte de a începe stoarcerea (vedeți imaginea de mai jos).








masăm sânul cu mișcări circulare


Sânul trebuie să masat pentru a provoca laptele „să vină”.  Există mai multe metode de pregătire a sânului, ele funcționează de la femeie la femeie. Pentru unele vor fi foarte eficiente, pentru altele inutile. Ca să aflați care vi se potrivesc, trebuie să le încercați pe toate până o găsiți pe cea potrivită.
























Metode de pregătire a sânului:







  •         Faceți un duș cald sau pur și simplu aplicați pe sân un prosop cald și umed;

  •         Beți lichide calde cu 10 minute înainte de a stoarce sânul;

  •      Aplecați-vă și scuturați sânul;

  •       Gândiți-vă la copil, la mirosul, vocea, chipul lui, la momentele alăptării.






Cea mai ușoară metodă de a stoarce sânul este să o faceți când bebe suge dintr-un sân, iar dvs. stoarceți din celălalt. Fluxul de lapte vine în ambii sâni concomitent și nimeni probabil nu-l va provoca mai bine decât „stăpânul” său.











Instrucțiuni de stoarcere a sânului






1. Apucați areola sânului în așa mod, încât degetul mare să fie poziționat în partea de sus, iar celelalte degete în partea de jos.






2. Faceți mișcări de „du-te - vino”, cu pernuța degetului mare, înainte și înapoi, fără să dezlipiți degetul de piele.



3. Strângeți ușor sânul cu degetul mare și celelalte patru degete poziționate în partea inferioară a areolei.



4. Dacă observați jetul de lapte (nu picături), înseamnă că faceți totul corect.

Treptat, mișcați mâna circular (pe raza areolei) ca să stoarceți toate canalele pe rând.
















! Înainte de a stoarce laptele matern, nu uitați să vă spălați bine pe mâini. Laptele îl stoarceți într-un vas curat și clătit cu apă fierbinte sau îl puteți stoarce în pungi de unică folosință special concepute (le găsiți în farmacii).





Laptele stors va fi oferit bebelușului dintr-o linguriță sau cu o seringă fără ac.








Mai jos vedeți un video cu instrucțiuni cum să stoarceți sânul.





















Redactor: Anastasia Popescu










Săptămâna Mondială a Alăptării 2022

Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață Pentru al 8lea an la rând echipa Mămica Alăptează a celebrat Săptămâna Alăptării prin ...