Wednesday, June 24, 2015

Metode de contracepție compatibile cu alăptarea

Metode de contracepție compatibile cu 
alăptarea

foto: mamaplus.md
Odată cu apariția pe lume a lui bebe și, desigur, cu expirarea termenului în care sexul nu este recomandat de după naștere (8 săptămâni), contracepția reapare în rândul grijilor proaspetei mămici. Medicul obstetrician – ginecolog Maxim Calaraș ne spune ce metode de contracepție sunt compatibile cu alăptarea și care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei dintre acestea.


O sarcină parvenită în scurt timp după naștere nu numai că suprasolicită organismul femeii, ci și influențează negativ funcția reproductivă a acestuia. Încă un motiv de ce nu ar trebui să neglijăm problema contracepției de după naștere este că o bună parte din femei nu sunt pregătite, nu își doresc încă un copil la un interval atât de scurt.

Statistica națională ne vorbește despre faptul că fiecare a zecea întrerupere de sarcină se întâmplă în primul an de după ce femeia a născut. Din aceste motive, ginecologul Maxim Calaraș consideră că „perioada postnatală este una critică, iar contracepția vine să păstreze sănătatea reproductive a femeii”.

Maxim Calaraș-
obstetrician - ginecolog

În primul rând, când este vorba de contracepție, metoda se alege neapărat împreună cu un medic specialist. Nu există recomandări universale din motiv că sunt mulți factori de luat în calcul. Specialistul ne mai spune că „în perioada de după naștere, în organismul femeii se produc schimbări semnificative, care se finalizează aproximativ peste 8 săptămâni. În această perioadă se recomandă o abstinența sexuală, iar întrebarea privind o metodă de contracepție devine actuală după expirarea acestui termen”.  

Unele femei consideră că atâta timp cât nu a revenit menstruația, problema contracepției nu ar trebui să le dea bătăi de cap. Reapariția menstruațiilor la femeile care alăptează se produce în mediu la 5 +/- 4 luni după naștere (la cele care nu alăptează - aproximativ la 2,5 +/- 2 luni). Deși alăptările frecvente (de cel puțin 8-12 ori pe zi) reduc considerabil șansele apariției unei noi sarcini, acestea nu asigură 100% protecție în acest sens.

Contracepția unei femei care alăptează nu se diferențiază mult de cea de până la sarcină. „Totuși femeilor care alăptează le este interzisă administrarea contraceptivelor orale combinate, ce conțin Etinilestradiol. Acest hormon sintetic ajunge în organismul sugarului prin laptele matern, având efecte negative, în special asupra băiețeilor.”, spune Dr. Maxim Calaraș.
Dr. Maxim Calaraș ne va vorbi în continuare despre metodele de contracepție compatibile cu alăptarea. Acesta chiar a întocmit un TOP 3  metode de contracepție cu cea mai înaltă eficacitate. E vorba de:

1.       Sterilizarea chirurgicală ireversibilă
2.      Sisteme intrauterine (spirale hormonale)
3.      Implanturile hormonale (mini-pili)

Acum pe rând despre fiecare metodă în parte:
               Metoda Amenoreii de lactație
În condițiile lipsei menstruației, pe fondul alăptării, în 98 % cazuri, femeia nu poate concepe o sarcină pe parcursul primelor 6 luni după naștere, datorită unui nivel foarte înalt al prolactinei (hormonul ce stimulează lactația), care blochează ovulația.

Metoda dată are un șir de beneficii :
1.       Eficacitate înaltă (până la 98 %) în primele 6 luni după naștere.
2.      Lipsa efectelor adverse.
3.      Nu necesită investiții financiare.

Ca să puteți beneficia de această metodă de contracepție este nevoie să respectați câteva cerințe:

·     Alimentarea sugarului exclusiv la sân, nu mai rar de 8-12 ori pe zi, cu un interval între alaptări ce nu va depăși 3 ore ziua și 6 ore noaptea.
·    Lipsa menstruației. Dacă pe fundalul alaptării apar sângerarile menstruale, metoda amenoreii de lactație își pierde din siguranță.
·    Puteți beneficia de această metodă de contracepție, doar în primele 6 luni după naștere. Chiar dacă continuați să alăptați, siguranța metodei date scade progresiv începând din luna a 7-a după naștere.

Metoda amenoreii de lactație are și neajunsurile sale:
·         Vă garantează protecția pentru o perioadă scurtă de timp (nu mai mult de 6 luni).
·         În cazul în care frecvența alăptărilor devine mai rară, eficacitatea acestei metode scade considerabil.


Progestinele pure
Această substanță poate nimeri în organismul femeii prin tablete (mini–pili), injecții sau implante subcutanate. Zilnic, aceste progestine cresc viscozitatea mucusului din colul uterin, reduc activitatea trompelor utrerine, induc unele schimbări în endometriu și inhibă secreția unor hormoni hipofizari. Toate având un singur scop, de a împiedica ajungerea spermatozoizilor la ovul.

            În cazul în care vă gândiți să recurgeți la progestine pure ca metodă de contracepție, ar trebui să cunoașteți următoarele:

1.       Acest medicament nu suprimă lactația.
2.      O cantitate foarte mică de progestine, nimerind în laptele matern, nu influențează starea de sănătate a sugarului.
3.      Organizația Mondială a Sănătății recomandă această metodă de contracepție începând din săptămâna a 6 – 8 –a după naștere.


             Pilula din primele 72 de ore/ Contracepția de urgență
Se folosește în cazul unui contact sexual neprotejat pentru a preveni o sarcina nedorită în cazul în care suspectați că la momentul ejaculării sunteți în perioada de ovulație. Nu este o metoda avortivă (nu provoacă avortul), ci împiedică fecundația și fixarea ovulului fecundat pe uter. Contracepția de urgență presupune administrarea unei tablete hormonale în cel mult 72 de ore. De obicei se administrează două tablete la interval de 12 ore. Acestă metodă nu trebuie folosită de mai mult de două ori pe an.

Avantaje:
1.       Previne de urgență o sarcină nedorită
Dezavantaje:
1.       Efecte secundare neplăcute ca: stare de greață, vomă, dureri sau crampe în partea inferioară a abdomenului, diaree.
2.      Întârzieri ale ciclului menstrual, sângerari mai mari decât de obicei, ușoare pierderi de sânge în perioada intermenstruală.
3.      Nu protejează împotriva bolilor cu transmisie sexuală.


Metode nehormonale reversibile de contracepție
La dispoziția doamnelor, pentru perioada de lactație, mai stau și așa-zisele metode nehormonale reversibile de contracepție, precum dispozitivele și sistemele intrauterine (sterilet), cât și metodele de barieră (prezervativul, spermicidele).


Dispozitivele intrauterine (DIU/sterilet) îndeplinesc toate cerințele ce se înaintează unei metode de contracepție pentru perioada de alăptare. Steriletul acționează prin iritația locală a endometrului, fiind corp străin pentru uter. Având un grad constant de inflamație ușoară, ovulul fecundat nu se poate implanta. Caracteristic pentru steriletul din cupru este limitarea mișcării spermatozoizilor, astfel încât ei nu mai ajung în timp util în trompe pentru fecundare.
Studiile au evidențiat faptul că riscul de a avea dureri/sângerări uterine ori expulzie de spirală este mai mare la acele femei care renunță la alaptarea nou-născutului.

Avantajele DIU:
1.       Nu influențează sistemic organismul feminin.
2.      Nu are influența negativă nici asupra lactației.
3.      Este accesibil.
4.      Confortabil în utilizare.
5.      Dispune de o eficacitate înaltă.

Dezavantajele DIU:
1.       O probabilitate mare de apariție a proceselor inflamatorii infecțioase în organele genitale interne. Riscul poate fi redus prin limitarea numărului de parteneri sexuali.
2.      Dispozitivele intrauterine, deseori, sunt spontan expulzate din uter. Sunt recomandate cele in forma de “T”, unde brațele laterale permit o bună fixare a spiralei în uter.
3.      Dacă dispozitivul intrauterin se încearcă a fi inserat în primele 6 săptămâni după naștere, există un risc foarte mare de perforație a uterului cu acest corp străin.


Steriletul hormonal
Reprezintă în sine o spirală în formă de “T”, de care este fixat un rezervor de hormoni destinat pentru 3 sau 5 ani. Steriletul hormonal conține un progestativ și, la fel ca anticoncepționalele orale, inhibă ovulația, modifică endometriul, îngroașă mucusul cervical, ca să nu poată pătrundă cu ușurința spermatozoizii. În felul acesta, femeia beneficiază de o protecție dublă față de o sarcină nedorită.


Metodele nehornonale ireversibile
În cazul în care ați decis în cuplu că nu mai doriți copii pentru totdeauna, puteți recurge la metodele nehormonale ireversibile de contracepție precum sterilizarea chirurgicală a femeii prin ligaturarea/secționarea trompelor uterine, ori a bărbatului – prin vasectomie. Foarte des femeile confunda sterilizarea cu castrarea (înlăturarea de ovare/testicule). În cadrul procedurii de sterilizare, ovarele nu sunt atinse și în sine, procedura dată nu influențează funcția ovariană. Marele avantaj este că aceste metode asigură un grad înalt de protecție, dar și marele lor dezavantaj este faptul că sunt ireversibile.


Anastasia Popescu

No comments: