miercuri, 2 decembrie 2015

Ce e de făcut dacă bebe mușcă de sân?


Ce e de făcut dacă bebe mușcă de sân?






foto: qbebe.ro



Dacă în gurița copilului și-a făcut deja apariția cel puțin primul dinte, probabil că te-ai confruntat măcar o dată cu senzația neplăcută atunci când bebe își pune la treabă dinții în timpul alăptării. Ce e de făcut în acest caz?



Un lucru e sigur: durerea nu trebuie tolerată, chiar dacă deocamdată e suportabilă. Mama este om viu, cu receptori ai durerii și cu sentimente și nu trebuie să tolereze durerea. Pe lângă disconfotul și durerea provocată, mușcăturile și rosăturile frecvente pot duce la: fisuri mamelonare, spasm vascular sau chiar candidoză. Durerile suportate cu regularitate, provocate de mușcăturile micului ștrengar vă pot în timp crea dezgust și iritare față de procesul alăptării. Așa vă puteți pomeni într-o bună zi că pur și simplu nu vă mai doriți să alăptați deși ați planificat să o faceți încă mult timp.




Cum dezvățăm bebelușul de mușcatul de sân:




  • Vorbiți cu copilul! Spuneți-i ce simțiți și ce așteptați de la ei. Copiii le înțeleg pe toate, cu atât mai mult intonația și starea mamei. (ex: „pe mama o doare, nu mușca”);



  • Întrerupeți alăptarea atunci când a mușcat și reluați-o în 1-2 minute. Copilul va face repede legătura între lucruri și va înțelege că dacă mușcă nu va primi mult iubitul său lăptic.



  • Introduceți degetul mic în colțul guriței copilului și scoateți sânul în cazul în care acesta adoarme sau suge prin somn și nu vă poate auzi. Oferiți-i înapoi sânul dacă îl cere, da încercați să-l ajtați să-l apuce bine, băgați-i sânul mai adânc în guriță;



  • Fiți consecventă în acțiuni. Nu tolerați mușcăturile niciodată.











Ce NU trebuie să faceți:




  • Nu strigați, nu îmbrânciți copilul, nu apelați la mișcări și gesturi violente.



  • Nu-l acuzați sau învinovățiți; (nu spunem: ”i-ai făcut mamei buba”, ”pe mama o doare țița din cauza ta”, ”tu ești vinovat că mama are buba”, ”tu m-ai mușcat și mă doare”). Sentimentul de vinovăție nu vă va ajuta cu nimic și este unul distructiv pentru orice om, cu atât mai mult unul mic.




Dacă s-a întâmplat  că  ați  făcut, zis  ceva din  acțiunile  care  nu sunt indicate,   cereți-vă iertare de la bebe. (ex: ”mamei îi pare rău pentru ce a zis/făcut, tu nu ești vinovat...„).



Cel mai important este să vorbiți și iar să vorbiți copiilor!






În caz de dureri la nivelul mamelonului


Dacă vă confruntați deja cu fisuri mamelonare sau spasm vascular (mamelonul devine pe vârf alb, se întărește și doare; îndeosebi după alăptare sau atunci când vă este frig) din cauza mușcăturilor sau a rosului mamelonului, aplicați pe mamelon după alăptare lanolină pură sau vaselină pură ori cremă pe bază de lanolină. Pe toate le găsiți în farmacii. Dacă în urma mușcatului/rosului ați făcut o candidoză mamelonară, adresați-vă medicului pentru ca acesta să vă prescrie un tratament.









Mămica Alăptează





Săptămâna Mondială a Alăptării 2022

Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață Pentru al 8lea an la rând echipa Mămica Alăptează a celebrat Săptămâna Alăptării prin ...