vineri, 9 decembrie 2016

Alimentația mamei care alăptează









Ce poate și ce nu poate mânca o mamă care alăptează? Există anumite produse de la care ar trebui să se limiteze? Pot provoca alimentele colici sau reacții alergige bebelușilor? În spațiul ex-sovietic din care face parte și rep. Moldova, încă mai circulă un mit potrivit căruia mamele ce alăptează trebuie să respecte o dietă strictă. Din fericire nu este așa. În articolul dat răspundem la întrebările de mai sus și explicăm câteva reguli de care ar trebui să țină cont femeile în alăptare atunci când vine vorba de alimentație.



Principiul de bază spune că femeilor care alăptează le este recomandat să se alimenteze sănătos și echilibrat. De preferință cu fructe și legume de sezon, din zona geografică din care fac parte. Când vorbim de fructe importate sau care nu sunt de sezon, ele pot provoca reacții alergige la bebeluși, dar acestea vor fi mai degrabă la conservanții și alte substanțe pe care le conțin destinate păstrării acestora, decât la fructul sau leguma prorpiu zisă. 






De memorat:


 Cantitatea și calitatea laptelui matern nu depinde de alimentația mamei!



Reacțiile alergice sunt foarte individuale, de aceea nu există o listă cu alimente la care bebelușul dvs va avea alergii. Acesta ar putea să nu manifeste alergii la nici un aliment pe care îl consumați sau poate manifesta la unele dintre ele. De aceea este recomandat când introduceți alimente noi, să o faceți în cantități mici, în prima jumătate a zile și să urmăriți reacția copilului. Dacă până seara copilul nu manifestă reacții alergice, puteți consuma acel aliment fără griji. Uneori copii pot tolera un aliment în cantități mici, dar pot face alergii la același produs consumat în cantități mai mari. 



Referictor la colici funcționează același principiu - introduceți alimentele noi în prima jumătate a zilei și urmăriți reacția copilului. Ceva mai des copiii pot manifesta dureri de burtică după consumul de lactate de către mamă, mai cu seamă a laptelui de vacă. În acest caz excludeți alimentul pentru o perioadă.



O mamă care alăptează poate mânca practic orice, ea se va alimenta la fel cum a făcut-o în sarcină - sănătos și echilibrat. Dacă va observa careva reacții la copil, va reduce sau va exclude din alimentația sa alimentul cu pricină pentru o perioadă. Atât. Nu există restricții rigide în acest sens.



Bucatele condimentate, precum usturoiul, ceapa, ardeiul iute sunt permise în alăptare. Mai mult de atât, dacă le-ați consumat în timpul sarcinii, bebe deja este cunoscut cu gustul lor (care l-a gustat atunci când înghițea din lichidul amniotic) și le va cunoaște mai departe prin laptele matern. Bebelușul face parte din aceeași cultură cu dvs, de aceea se va alimenta în viitor așa cum se alimentează familia voastră (de preferat sănătos). Alimentele întradevă schimbă gustul laptelui, dar bebelușilor le place să simtă gusturi noi, așa îi și pregătiți și pentru diversificarea alimentară și așa șansele sunt mai mari că bebe va mânca variat când va crește mai mare. Copiii nu refuză sânul din cauză că laptele are alt gust. 



Dulciurile consumate de mamă sau oricare alte alimente (lapte condensat, nuci, miere, lapte de vacă) nu vor modifica nicicum cantitatea sau calitatea laptelui. Sunt permise în alăptare, nu fac laptele mai gras, dar nici nu-l influențează în vreun fel negativ.



Cafeaua. Una - două porții de cafea sunt permise atât în sarcină, cât și în alăptare. 

Însă unii copii pot manifesta tulburări de somn sa pot deveni hiperactivi după consumul de cafea de către mamă. De aceea încercați să beți cafea în prima jumătate a zilei, dacă nu observați schimbări, puteți savura cu plăcere 1-2 cești de cafea pe zi.



Băuturile alcoolice este recomandat să le reduceți din consum pe perioada alăptării la 1-2 pahare pe săptămână. Reieșind din faptul că alcoolul trece în sângele mamei și ulterior în lapte, consumul acestuia trebuie limitat, însă nu este total interzis. Este de preferință să serviți alcoolul mediat după alăptare, astfel asigurând că va trece cât mai mult timp de la consumul de alcool și până la următoarea alăptare. 









Anastasia Popescu


pre-consultant în alăptare














Săptămâna Mondială a Alăptării 2022

Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață Pentru al 8lea an la rând echipa Mămica Alăptează a celebrat Săptămâna Alăptării prin ...