sâmbătă, 10 decembrie 2016

Confuzia suptului și reîmprietenirea cu sânul







foto originală: alapteaza.ro

Confuzia suptului este problema cu care se confruntă o mare parte din bebelușii alăptați, dar care folosesc suzete și/sau biberoane. De ce se întâmplă acest lucru? Sânul, prin definiție, se suge total diferit comparativ cu suzeta și biberonul. Bebelușii confundă aceste două tipuri de supt și, în final, aleg doar unul, și de cele mai multe ori alegerea este făcută în defavoarea sânului.







Tehnica de supt a sânului vs Tehnica de supt a biberonului/suzetei

Sânul se suge cu ajutorul efectului de vacuum, în același timp, bebe efectuează mișcări circulare cu limba, astfel acesta extrage laptele din sân. În cazul unei atășări corecte la sân, bebelușul va suge areola, însuși mamelonul nu participă la procesul de supt, el este localizat adânc în gurița bebelușului. Din sân laptele curge cu „putere” diferită, la început debitul este mare și laptele curge fără prea mare efort, după care debitul laptelui variază pe tot parcursul alăptării, de la puternic la lent. 













Biberonul se suge doar cu ajutorul efectului de vacuum. Tetina acestuia reprezintă, în sine, doar mamelonul (în imitație), nu și areola. Din biberon curge mereu cu aceeași putere, fără variații. Utilizarea biberonului reprezintă nu doar risc de refuz al sânului, din cauza acestuia bebe poate să nu mai învețe să sugă corect sânul sau, cu timpul, tehnica de supt să devină defectuoasă. Acest lucru poate provoca adaosul mic în greutate, risc de blocare a canalelor sau mastită la mamă, din motiv că sânul nu va fi golit corespunzător. Suzeta, de asemenea, reprezintă doar mamelonul în imitație.









Semnale că bebe se confruntă cu confuzia suptului:

-  copilul ia sânul, dar nu suge și nu înghite;

- copilul plânge și se împotrivește în timp ce mama încearcă să-l alăpteze;

- copilul suge aproximativ un minut, după care lasă sânul, plânge sau chiar se îneacă; poate face asta de câteva ori în timpul alăptării;

- uneori bebelușii refuză un singur sân.



De multe ori, mamele, în mod greșit, cred că bebelușii plâng la sân din motiv că acestea nu mai au lapte sau că laptele lor nu este îndeajuns de bun. Adevărul este că laptele nu dispare nicăieri peste noapte și acesta este mereu așa cum trebuie să fie. Calitatea și cantitatea laptelui nu depinde de alimentația mamei, de cât de bine se odihnește și nici de factorii de stres la care aceasta este expusă. Ceea ce se întâmplă este că bebe încearcă să sugă sânul așa precum suge biberonul (suzeta), dar în acest mod din sân lapele curge doar aproximativ un minut, atât cât este debitul de lapte puternic. În momentul în care debitul scade, bebe încearcă să sugă sânul ca pe biberon, dar în acest mod nu prea curge lapte; bebe se enervează și renunță.














Reîmprietenirea cu sânul

1. Primul pas este să renunțați la biberoane și suzete în totalitate. Atât timp cât o să continuți să le utilizați, nu o să aveți rezultate.



2. Atunci când bebe nu va dori să ia sânul i se va oferi lapte matern stors (mai multe despre laptele stors aici) dintr-o cănuță, seringă fără ac sau pipetă. 



3. Încercați să oferiți sânul în timpul somnului și în jurul somnului, așa bebelușii sunt mai dispuși să accepte să fie alăptați. Oferiți sânul doar atunci când bebe este binedispus, nu foarte flămând. Niciodată nu insistați, încercați mai târziu dacă bebe nu vrea să accepte sânul la moment. Dacă bebe este agitat, plânge, calmați-l mai întâi, după care încercați să-l atașați la sân.



4. Cereți ajutorul unui om de încredere. Chemați în ajutor o persoană de încredere: mama, sora, prietena, dădaca. În această perioadă o să aveți mare nevoie de somn și uneori de măcar câteva minute în care să luați o pauză.



5. Contactați un consultant în alăptare, cu care să parcurgeți această cale.



6. În această perioadă vă va fi de mare ajutor contactul piele la piele cu bebelușul.



Reîmprietenirea cu sânul nu este deloc un proces ușor. Este destul de solicitant și dificil, de aceea aveți nevoie să vă odihniți cât mai mult posbil ca să aveți destulă energie și răbdare să treceți peste. Ajutorul unei persoane de încredere va fi de mare folos, precum și susținerea soțului și a altor mame care alăptează. Durata reîmprietenirii cu sânul variază de la caz la caz. 





Anastasia Popescu


pre-consultant în alăptare


fondatoarea „Mămica Alăptează”


































Săptămâna Mondială a Alăptării 2022

Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață Pentru al 8lea an la rând echipa Mămica Alăptează a celebrat Săptămâna Alăptării prin ...