vineri, 21 aprilie 2017

Cum ajutăm un bebeluș să doarmă mai bine



Cum ajutăm un bebeluș să doarmă mai bine







foto: Irina Spinei

Somnul bebelușului este poate una dintre cele mai mari provocări ale maternității. Este un fapt răspândit și normal ca bebelușii să se trezească pe timp de noapte în repetate rânduri. Aceștia nu sunt capabili să doarmă toată noaptea neîntrerupt, ei au cicluri de somn, la fel ca și noi, adulții. Totuși oamenii maturi au învățat să readoarmă singuri, iar bebelușii au nevoie de ajutorul unui adult în acest sens. Cu timpul micuții învață și ei să readoarmă singuri și nu mai cer asta de la părinți, iar cei din urmă se pot bucura și ei de un somn mai îndelungat.


Sondajele arată că doar circa 8,7% dintre bebelușii 


cu vârsta între 0 - 12 luni, dorm toată noaptea.














Totuși există o listă de factori care pot influența somnul bebelușilor. Cunoașterea acestora ne poate ajuta să creăm condiții favorabile pentru un somn liniștit și odihnitoral micuților.



Temperatura și umiditatea în dormitor. Acești doi factori joacă un rol foarte important când vine vorba nu doar de somnul bebelușului, ci și de starea lui în general. Temperatura în casa unde se află un bebeluș trebuie să fie între 16 și 21 grade Celsius. Seara, spre noapte e bine să faceți mai răcoare în casă, atunci somnul întregii familii va fi mai bun. Umiditatea din casă este recomandată să se afle între valoare de 50-60%.










Dormitul împreună cu părintele/părinții sau cel puțin alături. Bebelușii pe tot parcursul vieții lor intrauterine au fost la propriu lipiți de mama. Au ascultat bătăile inimii mamei, circuitul sângelui, sunetele stomacului și al intestinelor, respirația mamei și vocea ei. Aceste lucruri îl fac și după naștere să se simtă în siguranță, împreună cu mirosul mamei pe care îl învață după naștere. Bebelușii au nevoie vitală să își simtă mama mereu alături, acest lucru le asigură starea de bine, siguranță și liniște. Copiii se desprind foarte și foarte lent de mama și acest lucru este absolut normal. 







Căldura corpului matern este necesară pentru 


adormire și readormirea copiilor de până la cel puțin 1 an. 










Supraexcitarea înainte de somn. Evitați activitățile care pot supraexcita bebelușul sau copilul, înainte de culcare. Renunțați la jocurile active, la lumina puternică, televizor, desene animate sau oricare alte activități de pe calculator sau telefon. Cu 1-2 ore înainte de culcare faceți atmosfera în casă cât mai calmă și cât mai prielnică somnului. Este recomandat să utilizați și o lumină de intensitatea scăzută, pentru că nivelul de melatonină (hormonul care răspunde de somn) este direct legat de intensitatea luminii. Cu cât lumina e mai slabă, cu atât mai multă melatonină se va produce în corpul uman. Așa organismul nostru se pregătește de somn. Lumina roșie este unicul tip de lumină care nu împiedică producția de melatonină. În acest sens puteți utiliza o veioză roșie sau o lampă de sare.






Laptele matern conține melatonină. Alăptările


în acest fel ajută bebelușii să adoarmă și readormă


 mai repede.









Ritualurile de dinainte de somn sunt un factor ce le redă copiilor siguranță. Mai ales bebelușilor le place ca acțiunile din timpul zilei să fie previzibile. Astfel în scurt timp bebelușul va lega ritualul de seară de somn și va înțelege că după acesta urmează să doarmă. Un ritual poate fi: alăptatul cu lumina slabă de exemplu (prin ceva să fie deosebit de alăptările care nu sunt legate de somn) sau un cântec liniștit în timpul alăptării, legănatul, băița, povestea de seară, masajul.




Uleiurile esențiale. După vârsta de 4 luni ale bebelușului puteți utiliza uleiurile esențiale care calmează bebelușul și-l ajută să doarmă mai bine. Puteți folosi în acest sens uleiul de levănțică sau de mușețel. Acesta va fi picurat în proporție de 1-5 picături în aroma-lampă. Poate fi adăugat în uleiul de măsline sau de cocos pentru masajul bebelușului, în acest scop utilizați 1-2 picături și neapărat le diluați cu uleiurile menționate mai sus. 1-2 picături pot fi adăugate și în gelul de duș când faceți băiță bebelușului sau puteți picura pe un disc de vată pe care îl plasați în dormitor.










Sunetele albe vă pot veni în ajutor și ele. Găsiți pe YouTube sau chiar aplicațiile pentru telefoanele mobile cu sunte albe (White Noises). Încercați-le pe toate, bebelușii au fiecare preferințele lor. Sunetele albe pot veni în ajutor și atunci când bebelușul este agitat, acestea îl pot ajuta să se calmeze mai ușor.




Alăptatul frecvent în timpul zilei. Uneori bebelușii nu sunt alăptați suficient de des în timpul zilei și ei recuperează noaptea prin suptul frecvent pentru a-și asigura necesarul de calorii și nutrieți. Încercați să alăptați mai des bebelușul în timpul zilei. Când e vorba de copii de peste 1 an, puteți încerca să mutați masa de solide mai aproape de somn. Unii copii de după un an cer să fie alăptați des noaptea pentru că sunt flămânzi. 










Probleme minore de sănătate. În unele cazuri somnul bebelușilor este deranjat de mici probleme de sănătate cum ar fi: dermatite, colici sau probleme de ordin ORL. De asemenea somnul bebelușului poate fi deranjat de erupția dentară, puseuri de creștere sau pavoul nocturn (copilul din senin plânge prin somn și nu poate fi calmat mai mult timp). 







Pavoul nocturn are două origini: cea genetică sau poate


 avea drept motiv supraexcitarea din timpul zilei. 





Nu vă recomandăm în nici un caz să apelați la sleep treninguri. Acestea sunt traumatizante și dăunătoare pentru bebeluși, dar și pentru relația și atașamentul dintre copil și mamă. Mai multe despre consecințele acestor metode: CITIȚI AICI!



FOTO: Irina Spinei








Mămica Alăptează



Săptămâna Mondială a Alăptării 2022

Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață Pentru al 8lea an la rând echipa Mămica Alăptează a celebrat Săptămâna Alăptării prin ...