Tuesday, August 1, 2017

Fiecare mamă își trăiește propria experiență alături de copilul său

Fiecare mamă își trăiește propria experiență
alături de copilul săuPovestea de alăptare a Danielei Diacenco-Moșanu
Mămica Alăptează dă startul unui proiect fotografic în comun cu fotografa noastră Irina Spinei. „Poveștirile adevărate„ vin să ne aducă istoriile de alăptare, în care mămicile povestesc despre provocările pe care le-au întâlnit alăptându-și copiii și cum le-au depășit, cu detalii care ne-am gândit că ar putea ajuta și motiva și alte femei să reușească să alăpteze cu succes. Prima eroină a proiectului nostru este Daniela Diacenco-Moșanu, proaspătă mămică a unei fetițe. În două au trecut prin multe provocări și despre ele ne povestește astăzi Daniela.
foto:Irina Spinei
„Povestea mea de alăptare a început în februarie 2017, când Dumnezeu a decis să-mi ofere bucuria de a deveni Mamă. Deși anterior citisem articole despre poveștile altor femei, am învățat că fiecare mamă își trăiește propria experiență alături de copilul său și că nimic nu poate fi mai puternic decât legătura care se formează între bebeluș și mamă datorită acestui proces complex. 

Pe parcursul alăptării am avut ocazia sa înfrunt o serie de dificultăți și obstacole care m-au făcut să mă ambiționez și mai mult, să lupt pentru a-i oferi fetiței mele tot ceea ce e mai bun și mai sănătos. 

În primele zile de viață, apariția laptelui s-a făcut așteptată și începusem să-i ofer bebelușului meu lapte praf, pentru a nu-l înfometa. In urma acestei situații, cei din jur m-au demotivat, afirmând că, din moment ce copilul este hrănit din sticluță, acesta nu mai acceptă sânul. Atunci am decis sa sparg stereotipurile și să demonstrez tuturor, dar și mie în primul rând, că această teorie nu este valabilă pentru toate cazurile.

Peste câteva zile, după nenumărate încercări de a atașa copilul și de a stimula lactația, au apărut primele fisuri, soldate cu dureri de neimaginat. Am reușit să soluționăm și această problemă, prin atașări frecvente și corecte, dar totuși soarta ne mai pregătise o nouă provocare – la doar o luna după naștere să fiu internată iar în spital pentru o intervenție chirurgicală. Am trecut cu brio și peste aceasta încercare datorita mamei mele, care a avut grijă de fetița noastră, și datorită soțului, care a fost curierul de lapte pentru bebe. Zilnic aveam grijă cu toții ca laptele stors să ajungă la copilaș. 

foto:Irina Spinei
Cu toate că mă străduiam să fac totul ca la carte, copilul lua puțin în greutate, ceea ce m-a făcut să bat alarma și să caut care sunt cauzele. Datorita faptului că am întâlnit persoanele potrivite la momentele potrivite, cu multă răbdare, am depășit problema și am reușit să alăptez exclusiv la sân, începând cu vârsta de 3,5 luni.

Pentru mine, aceste dificultăți și obstacole nu au constituit decât marea provocare de a le depăși și de a mă convinge că totul este posibil, dacă există dorință, curaj și perseverență. 


foto:Irina Spinei
În calea parcursă spre o alăptare de succes mi-a fost alături toată familia mea, însă o contribuție aparte a avut-o consultanta în alăptare Alina Shmurun. Împreună cu ea, am reușit să învăț cum trebuie să fie atașat corect copilul și am scăpat de protectoarele de silicon, astfel încât procesul de alăptare sa devină o plăcere, nu un chin. Ea ne-a ajutat să soluționăm problema luării puțin în greutate, reușind până la 3,5 luni să eliminăm total adaosurile din alimentația bebelușului. Tot alături de Alina, am descoperit și am înlăturat problema frenului scurt, astfel copilul meu nu mai obosește și nici nu mai adoarme din primele minute de alăptare. Consider că este foarte important când la început de drum ai alături un consultant competent, care la orice oră vine cu răspuns la orice întrebare și cu soluție la fiecare problemă. O mare parte din reușita mea se datorează anume susținerii din partea Alinei. Cu aceasta ocazie, aș dori să-i mulțumesc mult încă o dată pentru toată atenția pe care mi-a acordat-o și pentru efortul pe care l-a depus, dorindu-i mult succes în continuare în realizarea planurilor sale. 


foto:Irina Spinei
Despre proiectul Mămica Alăptează am aflat de pe rețelele de socializare, din grupurile dedicate mămicilor. M-a impresionat mult faptul că și în țara noastră există oameni cu studii în domeniu, receptivi, să ofere ajutor mămicilor în momentele de cumpănă. Din momentul în care am găsit pagina Mămica Alăptează, m-am străduit să-mi fac timp sa citesc toate articolele consultantelor și am revenit la ele ori de câte ori aveam vreo nedumerire. Recent, am participat și la un workshop despre diversificarea alimentară la bebeluși, unde de asemenea am acumulat multă informație și sfaturi utile, care sper că ne vor ajuta în noua etapă importanta din viața familiei noastre. Vă mulțumesc pentru colosala muncă pe care o faceți!


Iar pentru viitoarele mămici aș avea următorul sfat: nu ezitați să vă împărtășiți problemele cu care vă confruntați și să apelați la ajutorul consultantelor din cadrul proiectului Mămica Alăptează. Împreună am demonstrat că se poate și că alăptatul poate deveni o plăcere! ”.

Fotografă:


Redactor: Diana Ungureanu

No comments: