Thursday, August 9, 2018

Alăptarea ca o confirmare. Povestea Alionei Evlașeva, femeia pentru care greutățile au motivat-o și mai mult să învețe să alăpteze corect


Alăptarea ca o confirmare. Povestea Alionei Evlașeva, mama pe care greutățile au motivat-o să învețe să alăpteze corect
foto: Irina Spinei
Simte cu îi curge fericirea prin vene. În ultimele luni, de când pe lume a apărut Alisa, Aliona Evlașeva trăiește într-o continuă pace și armonie cu ea și cu lumea din jur. Dintotdeauna și-a dorit să fie o mamă bună, iar în perioada sarcinii a documentat cât a putut de mult fiecare pas din viitoare viață care urma să înceapă. Pentru că îi place să fie pregătită chiar și pentru cele mai necunoscute situații, Aliona a apelat la sfaturile unui consultant în alăptare. 
foto: Irina Spinei
Discuțiile calde și prietenești cu specialistul nu au făcut decât s-o convingă de faptul că alăptarea este singura și cea mai bună cale pe care poate s-o urmeze. „Nu există nimic mai util pentru copil, nimic mai simplu pentru mamă. În momentul în care am decis să alăptez, am știut că fiica mea va avea parte de toată comunicarea și de toată grija de care va avea nevoie. Știam că se simte minunat, pentru că și eu mă simțeam la fel”, spune Aliona.

Fiecare zi venea ca o adevărată binecuvântare atât pentru mamă cât și pentru fiică. Învățau una de la alta, iar procesul de alăptare le ușura cunoașterea reciprocă: „Alisa nu este doar sătulă și mulțumită, ea este și foarte liniștită. Eu cred că asta se datorează, inclusiv, sânului. Anume alăptarea este acea sursă de liniște de care bebelușul are atâta nevoie. O strângi la piept și ai rezolvat toate problemele. Nici o metodă alternativă nu se poate compara cu acest ritual atât se simplu, dar în același timp atât de complex”.

foto: Irina Spinei
Tânăra mămica prețuiește într-atât de mult fiecare clipă petrecută cu bebelușul său atașat la sân, încât nici nu a luat în considerare vreo metodă alternativă de hrană. Și-a setat un obiectiv clar și a mers spre el în pofida greutăților și îndoielilor. „Din nefericire planul meu a naște acasă s-a dus pe apa sâmbetei, astfel că m-am pomenit la spital. Acolo am primit sfaturi eronate despre modul în care se atașează copilul la sân, dar și despre scurgerea laptelui matern. Chiar a doua zi am început să am probleme cu sânii. Pe lângă faptul că aveam dureri chinuitoare, nicidecum nu reușeam să dorm împreună cu bebelușul. Lecțiile teoretice despre alăptat păreau atât de simple, în realitate însă lucrurile nu stăteau deloc așa”, își amintește Aliona.

La trei zile după naștere, tânăra mămica a decis că trebuie să întreprindă ceva pentru a-și curma durerile, dar mai ales pentru a reuși să-și ducă la bun sfârșit intenția de a-i oferi pruncului său lapte matern. Astfel, a apelat, din nou, la sfaturile unui consultant în alăptare.

„Mă bucur că am găsit-o pe Natalia Zabudscaia. M-am adresat imediat cum au apărut problemele, iar ea a reușit să mă ajute să scap repede și ușor de ele. Datorită sfaturilor și recomandărilor ei, mi-am reglat fluxul de lapte, am scăpat de durere fără medicamente și am început să dorm corect alături de bebeluș. Ea mi-a arătat cum trebuie să fac, împreună am exersat, iar acum fetița mea are parte de un proces corect de alăptare”, spune femeia.
Aliona Evlașeva este de părere că tinerele mămici ar trebui să apeleze imediat după naștere la sfaturile consultanților în alăptare.

„Nu contează unde ați născut sau cum a decurs nașterea. Din prima zi ar trebui să invitați un consultant în alăptare și să-i ascultați sfatul. Doar așa veți reuși să evitați problemele care , din păcate, sunt inevitabile pentru marea majoritate a tinerilor mămici. Mai ales că unii consultanți în alăptare sunt gata să ofere sfaturi chiar și pe internet”, menționează Aliona.
Pentru că alăptarea este cel mai natural, dar și unul dintre cele mai frumoase procese prin care poate trece o femeie, Aliona Evlașeva a acceptat cu plăcere provocarea lansată de către „Mămica Alăptează”

foto: Irina Spinei

Experiența de a alăpta în tandem cu alte mămici i s-a părut fantastică: „A fost ușor, vesel și într-o atmosferă plăcută. Nici măcar bebelușii nu au făcut mofturi. Erau și ei fericiți: mama este alături, nici sânul nu e prea departe, de ce altceva mai este nevoie pentru împlinire? Eu alăptez mereu acolo unde simt că bebelușul are nevoie, fără probleme și fără inhibiții. Și eu, și Alisa suntem mulțumite”. Fericirea de la piept s-a scufundat într-un somn lin, cu vise dulci. Aliona zâmbește și o privește cu drag. Se simte atât de norocoasă, atât de împlinită și atât de mamă...Irina Harea-Mardari

Fotografă:


No comments: