Saturday, August 11, 2018

Alăptarea, ca o victorie. Povestea Alexandrei Darii, femeia care a luptat pentru a reuși să alăpteze


Alăptarea, ca o victorie. Povestea Alexandrei Darii, femeia care a luptat pentru a reuși să alăpteze
foto: Irina Spinei
Când a aflat că a rămas însărcinată, Alexandra Darii, și-a setat o serie de obiective. Își dorea să devină o mamă bună, să se informeze cât mai detaliat despre eventualele probleme care pot să apară și să învețe să le facă față cu brio. Unul dintre subiectele la care a fost extrem de atentă a fost alăptarea. Atunci, ca și acum, era convinsă că anume laptele matern este liantul cel mai puternic dintre mamă și prunc.

foto: Irina Spinei
„Laptele matern este singurul și cel mai prețios produs de care are nevoie un sugar. Unde mai pui că prin intermediul alăptării se crează acea stabilitate emoțională și acel mediu prielnic pentru o dezvoltare psihică constructivă”, povestește femeia. Cu fiecare zi în care sarcina evolua, Alexandra era tot mai convinsă că singura opțiune pe care o poate lua în calcul în raport cu bebelușul său este alăptarea.

„Întotdeauna am știut că alăptarea este singurul drum pe care urmează să merg și nici nu am luat în considerare alte opțiuni. Presupun că anume dorința asta arzătoare de a-i oferi puiului meu tot ce-i mai bun pe lume, m-a motivat și m-a determinat să lupt pentru visul meu – cel de a alăpta”, spune tânăra mamă.

Totuși, odată cu venirea Eugeniei pe lume, multe dintre impresiile dinainte de naștere s-au transformat într-o realitate greu de înțeles, dar mai ales greu de controlat: „În primele zile după naștere, sânii s-au întărit, apoi am avut și alte probleme cu care se confruntă deseori tinerele mămici. În unele cazuri am apelat la sfaturile de pe internet. Totuși, nu m-aș fi descurcat fără implicarea unui consultant în alăptare. Natalia Zabudscaia mi-a oferit toate informațiile și sugestiile necesare pentru ca eu să reușesc în intenția mea de a alăpta corect”.

Alexandra Darii a fost deschisă la provocarea lansată de către proiectul „Mămica Alăptează” și a fost în parc, unde a alăptat alături de alte mame. Spune că experiența a fost una inedită.
„Deși a fost neobișnuită, experiența de a alăpta în tandem cu alte mame a fost una pozitivă. M-am simțit și emoționată dar și amuzată de felul în care noi toate făceam același lucru”, susține femeia.
foto: Irina Spinei
De fiecare dată când își privește comoara, Alexandra vede în ochii fericire și mulțumire. De fiecare dată când o atașează la sân își amintește de micile mari victorii pe care a reușit să le capete.

Irina Harea-Mardari

Fotografă:

No comments: