vineri, 12 octombrie 2018

Mituri legate de utilizarea biberoanelor și a suzetelor


Mituri legate de utilizarea biberoanelor și a suzetelor







foto: LLC




Atât timp cât o mamă își dorește să alăpteze, este recomandat să se abțină de la utilizarea biberoanelor și a suzetelor. Odată cu apariția acestora în viața bebelușului, intervine și riscul de confuzie a suptului și refuz al sânului. Deși tot spunem și scrie despre asta peste tot, există o serie de convingeri precum că în unele situații utilizarea acestora este lipsită de riscuri. Vă prezentăm unele dintre cele mai răspândite mituri legate de biberoane și suzete.




„Biberonul/suzeta se suge mai greu decât sânul

Adevărul este că cele două se sug diferit, nu neapărat mai greu sau mai ușor. Biberonul și suzeta se sug cu ajutorul efectului de vacuum și din biberon lichidul curge cu o putere constantă. Sânul se suge cu ajutorul efectului de vacuum plus aplicând și mișcări circulare cu limba. Din sân laptele curge cu intensitate diferită pe parcursul alăptării. La început jetul este mai puternic, apoi copilul va depune mai mult efort ca să extragă laptele din sân. Pentru a suge biberonul, copilul nu are nevoie să deschidă larg gurița ca în cazul când suge sânul, în acest sens are de suferit și atașarea la sân. Bebelușii în mare parte se încurcă în cele două tipuri de supt (ceea ce se numește confuzia suptului) și într-un final aleg doar unul, iar de cele mai multe ori alegerea este în favoarea biberonului/suzetei. 



Laptele praf e mai dulce de aceea copiii refuză sânul”

Ce ține de mitul că „laptele praf” e mai dulce. E adevărat că laptele praf are din punct de vedere nutritiv și calitativ alte tipuri de glucoză, care sunt inferioare celor din laptele matern, dar ca și dulceață după gust, e aproximativ la fel. Sânul copiii îl refuză din cauza tehnicii de supt a biberonului, nu din cauza conținutului acestuia.








foto: scary mommy


„Dacă îl utilizez ocazional, bebe nu va refuza sânul”


Într-adevăr sunt copii care utilizează chiar și foarte des biberonul și în același timp nu refuză sânul. Acești copii însă sunt foarte puțini pe lângă numărul celor care refuză sânul mai devreme sau mai târziu în urma utilizării biberonului sau a suzetei. Nimeni nu poate prezice dacă un copil va refuza sau nu sânul în cazul în care utilizează biberonul. Refuzul își poate face apariția de la prima utilizare, în câteva zile sau chiar după câteva luni, mai cu seamă în situații de puseu, boală și stres. Utilizarea ocazională a biberoanelor și a suzetelor nu reduce riscul refuzului sânului.





„Bebe știe ce e sânul și ce e biberonul, lui ii place laptele meu, așa că nu va 

refuza sânul”

Tuturor bebelușilor le place gustul laptelui matern. Natura l-a perceput așa încât să fie perfect pentru puii de om, ba mai mult, natura a perceput ca fiecare mamă să producă laptele perfect anume pentru bebelușul său, adaptându-și componența acestuia corespunzător sexului copilului, stării lui de sănătate și vârstei. 


„Îi ofer suzeta pentru ca să nu tragă aer rece pe guriță când ieșim afară”


Întrebarea ar fi: ce băgați în nas ca bebelușul să nu tragă aer rece pe nări? Exact același aer, exact la fel de rece este inhalat pe năsuc, la fel ca și pe gură și ajunge tot în plămânii copilului. În nici o recomandare a organizațiilor de ocrotire a sănătății locale, naționale sau mondiale nu am întâlnit vreo recomandare în acest sens. Nu se întâmplă nimic ieșit din comun dacă bebe inhalează aer rece pe gură. De altfel mii de ani copiii au crescut fără suzete și acum o mulțime de copii cresc, inclusiv în zonele reci și ei nu stau toată iarna în casă. 










„Biberonul cu lapte matern/apă/ceai nu provoacă refuzul sânului”
Nu contează conținutul biberonului, ci tehnica de supt a acestuia pe care am descris-o mai sus. De aceea laptele matern stors se va oferi din linguriță, cană, pipetă, seringă fără ac. La fel și laptele praf în caz de necesitate de suplimentare. Apă bebelușul va primi odată cu începerea diversificării nu mai devreme de 6 luni (în cazuri de excepție la 4 luni în caz de adaos prost în greutate strict la recomandarea medicului și a consultantului în alăptare). Cu ceaiul este recomandat să zăboviți până după 2 ani măcar. Bebelușii nu au nevoie de ceai, cu atât mai mult de ceai îndulcit. Ceaiul nu are valoare nutritivă și umple în gol stomacul bebelușului, în loc acesta să primească lapte matern sau solide. Când bebelușul începe să bea apă, o poate face din cană simplă, cană cu cioc, sticlă, pahar cu pai sau linguriță.


*Notă! Nu există biberoane sau suzete care să imite suptul la sân. De aceea oricât de sofisticate, reclamate și lăudate nu ar fi că sunt aproape de forma sânului unele tipuri de biberoane și suzete, ele oricum se sug diferit, ceea ce reprezintă risc de refuz al sânului.







Te-ar putea interesa și:


























Anastasia Popescu


pre-consultant în alăptare




fondatoarea „Mămica Alăptează”




Săptămâna Mondială a Alăptării 2022

Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață Pentru al 8lea an la rând echipa Mămica Alăptează a celebrat Săptămâna Alăptării prin ...