joi, 30 iunie 2016

Momentele esențiale despre alăptare


Momentele esențiale despre alăptare













Primele zile de după naștere sunt o adevărată provocare pentru proaspetele mame, mai ales dacă acestea sunt la prima naștere. Alăptarea este și ea o temă care trezește multe întrebări și temeri, de aceea am adunat în acest articol cea mai importantă informație pe care trebuie să o cunoască o viitoare sau proaspătă mămică despre alăptarea unui nou-născut. 







COLOSTRUL - este primul lapte, puțin cantitativ, dar foarte caloric. Acesta este suficient pentru nou-născut, încât stomacul micuților în prima zi de viață are volumul unei cireșele. Laptele apare în majoritatea cazurilor la 3-4 zile de la naștere, mai rar la 5-7 zile și în cazuri foarte rare până în a 10-a zi.  În acest sens este foarte important să reduceți stresul la minim, pentru că stresul inhibă secreția de lapte (anume secreția și nu producția; în caz de stres laptele continuă să fie produs, dar acesta va curge mai greu din sân). Există două tipuri de lapte, cel de tranziție (de la colostru spre lapte matur), acesta este gras și gălbui la culoare; și laptele matur este apos, semitransparent și nu e atât de gras ca cel de tranziție.










SUPTUL NOU-NĂSCUTULUI. Nou-născuții au nevoie să sugă, așa ei se alimentează, sporesc producția de lapte, se simt în siguranță, comunică cu mama, își reduc stresul, își alină durerile și alăptarea îi ajută să se adapteze mai ușor la noul mediu, ceea ce e o adevărată provocare pentru ei. Nou- născuții sug foarte mult și des și asta e absolut normal și necesar. În primele săptămâni de viață picii pot petrece la sân și 1-2 ore neîntrerupt, pot cere să fie alăptați chiar și după 5 minute de la ultima gustare.






CÂT DE DES TREBUIE ALĂPTAT UN NOU-NĂSCUT? Nou-născuții și bebelușii până la 1 an este recomandat să fie alăptați la cerere, adică atât de des cât o cere copilul, lăsându-l să decidă singur durata alăptării, fără a o întrerupe. Copii au perioade când sug puțin și rar și perioade în care sug des și mult (legate de stres, erupții dentare, dureri, boală, pusee de creștere ș.a.).






CINE POATE ALĂPTA ȘI CINE NU? Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 97 la sută din femei pot alăpta. Celelalte 3% au motive întemeiate legate de probleme grave de sănătate sau de incapacitatea de-a alăpta din punct de vedere hormonal.






CUM FUNCȚIONEAZĂ ALĂPTAREA? Alăptarea funcționează conform schemei cerere-ofertă. Cu cât mai mult bebe va suge, cu atât mai mult lapte va produce corpul dvs. Pentru a spori și mai mult cantitatea de lapte este recomandat să schimbați cât mai des sânii în cadrul aceleiași alăptări (minim 4-6 ori). Iportant: Nu e nevoie să stoarceți sânii. Sânii se storc doar în două cazuri: atunci când trebuie să plecați de acasă și vreți să lăsați lăptic bebelușului și în azul în care pieptul se întărește, simțiți disconfort sau durere (o faceți până la ușurare, nu până la ultima picătură).






CUM SĂ ÎNȚELEGEȚI CĂ BEBE SE ALIMENTEAZĂ SUFICIENT? Indicatorul principal este adausul în greutate al copilului, un indicator suplimentar, dar secundar este și numărul de scutece ude și murdare. Până la 10 zile de viață copilul trebuie să se urineze de minim atâtea ori câte zile de viață are (ex: o dată în 1 zi; de 3 ori la 3 zile), după 10 zile copilul trebuie să aibă minimum 10-12 urinări. Referitor la defecări, în primele 3-4 zile de viață nou-născtul trebuie să aibă minimum atâtea scaune câte zile de viață are, după 3-4 zile bebe va avea scaunul de cel puțin 3-4 ori pe zi: acest lucru va vorbi despre faptul că bebe se alimentează suficient. NIMIC! altceva nu poate indica insuficiența alimentației sau a laptelui. Alimentația mamei nu influențează cantitatea și calitatea laptelui. 








IMPORTANT: Nu stoarceți sânul ca să vedeți cât lapte aveți și cât de gras este. Lapte slab nu există, el e așa cum trebuie să fie, iar dvs sau pompa nu va reuși niciodată să sustragă laptele din sân la fel de bine cum o face copilul. Sunt femei care storc destul de greu și chiar aproape de loc nu pot stoarce sânul, cu toate acestea au lapte și alăptează. Faptul că copilul plânge și suge mult și des nu este legat de insuficiența de lapte. Copii plâng din numeroase motive, iar în primele zile e absolut normal să o facă din cauza disconfortului provocat de adaptarea la un nou mediu și o nouă lume.






CE E DE FĂCUT DACĂ BEBE IA PUȚIN ÎN GREUTATE? Corectați atașareala sân, dacă aceasta este incorectă, bebe nu va suge eficient; schimbați sânii cât mai des în cadrul aceleiași alăptări; verificați frenul lingual al nou-născutului, în caz că acesta este scurt, bebe nu poate apuca bine sânul și nu va suge eficient; adresați-vă unui consultant în alăptare.






SUZETE ȘI BIBEROANE! Suzeta și biberonul se sug altfel decât sânul și majoritatea bebelușilor nu pot îmbina ambele tipuri de supt (deși sunt și excepții). Oferind suzetă și/ biberon riscați ca bebelușul să refuze sânul. Copiii nu refuză sânul în o zi sau o săptămână, acest proces are loc treptat și de obicei se acutizează în perioade mai dificile pentru copii: pusee de creștere, erupții dentare, boală. Dacă aveți necesitatea de a oferi lapte stors copilului sau alimentație artificială adăugătoare, oferiți prin o seringă fără ac, linguriță sau cănuță mică.


SUZETA mai are încă un șir de neajunsuri. Copii care folosesc suzeta întâmpină dificultăți în atașarea la sân și tot ei cer mai rar sânul, în acest mod nu-l stimulează suficient de des, iar producția de lapte scade; acesta poate fi motivul unei alimentații insuficiente ale copilului, a cantității scăzute de lapte și a refuzului sânului. Suzeta e o sursă de bacterii și infecții și tot ea are efecte negative asupra dentiției, astfel dinții micuțului riscă să fie poziționați incorect din cauza suptului suzetei.






APA. Copii alăptați primesc necesarul de apă pentru organism, din laptele matern care e mai mult de 80% apă. Apa se va introduce în alimentația copilului, nu mai devreme de 6 luni o dată cu începerea diversificării alimentare. Apa nu are valoare nutritivă și tocmai din acest motiv este nu numai inutil, dar și dăunător să oferiți sugarilor de până la 6 luni, apă. 


STORSUL PIEPTULUI. În general sânul se stoarce în două cazuri: 1. atunci când trebuie să lipsiți de acasă și sunteți nevoită să lăsați lapte bebelușului ca acesta să fie hrănit; 2. atunci când resimțiți durere sau disconfot, presiune la nivelul sânului. În al doilea caz sânul se stoarce doar puțin, până dispare deranjul, nu până la ultima picătură. Nu e nevoie să stoarceți sânul pentru a spori cantitatea de lapte, în acest sens atașați copilul cât mai des la sân. Storsul sânului cu scopul sporirii cantității de lapte într-un final vă pot provoca în cel mai bun caz o hiperlactație sau chiar mastită. 









Anastasia Popescu


pre-consultant în alăptare


fondatoarea „Mămica Alăptează”




















Săptămâna Mondială a Alăptării 2022

Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață Pentru al 8lea an la rând echipa Mămica Alăptează a celebrat Săptămâna Alăptării prin ...